Hlavní obsah

Hašek díky skvělé formě umlčel své kritiky

DETROIT

Jedna ze stále hrajících legend zámořské NHL Dominik Hašek začal v dresu Detroitu opět ukazovat své umění a během posledních utkání si na svou stranu získal i zámořská média, která bývají mnohdy velmi kritická. Podle nich chytá jednačtyřicetiletý český brankář dokonce jako v dobách své největší slávy.

Článek

Také mnozí fanoušci Red Wings, kteří se podivovali letnímu rozhodnutí klubu o podepsání smlouvy s českým gólmanem, museli přehodnotit své mínění. Za Haška totiž nahlas mluví jeho statistiky. "Dominátor" vévodí celé soutěži s průměrem 1,75 obdržené branky na utkání a společně s Martinem Brodeurem z New Jersey jsou jedinými brankáři s třemi čistými konty.

"NHL je teď jiná, ale když celý tým dobře brání a hraje v obraně chytře, je stále možné udržet průměr inkasovaných branek na nízkých číslech. A to přesně v posledních utkáních děláme," řekl Hašek novinářům.

Důležitý je však především jeho přínos pro tým. Po rozpačitém úvodu, kdy Hašek v šesti utkáních vychytal jen dvě vítězství, nyní zaznamenal již šest výher za sebou, při nichž pouze sedmkrát inkasoval. Poslední dva zápasy proti Edmontonu a Nashvillu navíc odchytal bez obdrženého gólu, přičemž neinkasoval již více než 153 minut. V posledních pěti utkáních dostal jediný gól při vyrovnaném počtu hráčů na ledě.

"Je pěkné nedostat tak dlouho gól, ale když se něco takového stane, vypovídá to především o dobré hře týmu přede mnou," pochválil Hašek své spoluhráče. "Ze své hry mám teď opravdu dobrý pocit, ale sezóna je dlouhá a hrát skvěle jeden nebo dva týdny pro mě zase až tak moc neznamená," dodal.

Hašek zatím odehrál dvanáct zápasů z šestnácti a hlavní trenér Mike Babcock připustil, že v klubu začali přemýšlet o Haškově větším vytížení, než se původně předpokládalo na začátku sezóny. "Mluvili jsme o tom, ale přemýšlíme spíše dlouhodobě, takže se budeme držet původního plánu," řekl Babcock deníku Detroit News.

Klubu se tak začíná riskantní tah s angažováním Haška vyplácet, a pokud vydrží jeho brankářské jedničce zdraví i na vyřazovací boje, bude Detroit opět jedním z kandidátů na dobytí Stanleyova poháru. S Haškem v sestavě se to Red Wings už jednou podařilo v roce 2002.

Reklama

Související témata: