Hlavní obsah

Zadina na farmě poprvé zazářil, Francouz má za sebou skvělou premiéru

New York

Osmnáctiletý český útočník Filip Zadina pomohl dvěma góly k vítězství hokejistů Grand Rapids v pátečním utkání AHL nad Hershey 6:3 a připsal si ve třetím duelu na farmě Detroitu první body. Red Wings v červnu draftovali odchovance Pardubic do NHL jako celkově šestého v pořadí, ale v kempu se Zadina do prvního týmu neprobojoval.

Foto: Mike Mulholland, ČTK/AP

Filip Zadina musí o místo v NHL bojovat zatím na farmě.

Článek

Zadina v čase 17:42 získal střelou z levého kruhu hráčům Griffins vedení 2:1 a v 37. minutě zvýšil v přesilové hře na 5:3. Zakončoval rovněž z levého kruhu do odkryté branky, ale puk se do ní dostal se štěstím po odrazu o helmu brankáře Ilji Samsonova.

Zadina byl nejvýše draftovaným českým hráčem od roku 2000. Výše než on byl vybrán před 18 lety obránce Rostislav Klesla, jehož si Columbus zvolil na čtvrtém místě. Rovněž jako šestku si vybralo v roce 2003 San Jose útočníka Milana Michálka a před třemi roky New Jersey útočníka Pavla Zachu.

V přípravě za Detroit sehrál Zadina sedm z osmi zápasů a zaznamenal v nich tři body za dvě branky a jednu asistenci. V minulé sezoně působil v QMJHL v dresu Halifaxu, kam odešel loni z Pardubic.

Francouz poprvé nastoupil 

Premiérový start v sezóně v AHL si připsal brankář Pavel Francouz, který Colorado Eagles vychytal díky 27 úspěšným zákrokům výhru v San Antoniu 2:1. Osmadvacetiletý Francouz podepsal v květnu jako nedraftovaný volný hráč v NHL roční jednocestnou smlouvu s celkem Colorado Avalanche, která mu zaručuje příjem 690 tisíc dolarů i v případě pobytu na farmě.

V přípravě za Avalanche odchytal jen jeden zápas při výhře nad Vegas 5:3. Do zámoří se Francouz vydal po třech letech strávených v Čeljabinsku v KHL. Odchovanec Plzně, který v roce 2015 vychytal v extralize historický titul Litvínovu, má za sebou účast na pěti světových šampionátech i na únorových olympijských hrách v Pchjongčchangu.

Bodovali i Sklenička s Moravčíkem

Premiérové body shodně ve třetím vystoupení si připsali v pátek obránci David Sklenička a Michal Moravčík. K výhře farmářského týmu Montrealu Laval Rocket nad Binghamtonem 5:2 přispěl Sklenička gólem a Moravčík asistencí.

Oba účastníci květnového mistrovství světa v Dánsku se vydali do zámoří letos z Plzně. S Canadiens oba uzavřeli dvouletý nováčkovský kontrakt.

Reklama