Hlavní obsah

Čeští hráči v NHL na Vánoce moc času nemají

Čeští hokejisté v NHL na Vánoce času moc nemají. Nabitý program soutěže, téměř každodenní zápasy, tréninky a cestování za soupeři jim vánočního klidu a pohody nedopřejí.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Jaromír Jágr s přítelkyní Innou Puhajkovou.

Článek

"S tím, že nemám na Vánoce čas, jsem se už smířil," říká kapitán New York Rangers Jaromír Jágr. Nákupům mohl věnovat jen jediný den, a to pouze díky tomu, že kouč Tom Renney tento týden zrušil jeden z tréninků. A tak místo do zimní haly v městečku Terrytown zamířil Jágr alespoň do pár newyorských obchodů.

"Od šestnácti let, možná i dřív, jsem málokdy byl doma na Vánoce. A když jsem byl, tak se většinou hrálo. Svátky klidu a pohody asi mezi profesionálními sportovci neexistují, hlavně ne u hokejistů," posteskl si čtyřiatřicetiletý kladenský rodák, který polovinu života věnoval zámořskému hokeji.

Tradiční Vanoce u Jágrů

Na Štědrý den, až se s týmem vrátí ze zápasu na Floridě, na něho budou v newyorském bytě na 68. západní ulici čekat rodiče a přítelkyně, modelka Inna Puhajková. Vánoce u Jágrových se budou moci alespoň částečně držet tradice, protože Rangers ten den nehrají a další utkání je čeká až na Štěpána.

Jágrův loňský spolubydlící, šestadvacetiletý pardubický odchovanec Petr Průcha, který má v této sezóně NHL už v New Yorku vlastní byt, čeká rodiče až po Novém roce. "Nechám je oslavit Vánoce ve větším rodinném kruhu doma," řekl českým novinářům.

Štědrý den stráví Průcha asi sám ve svém bytě. "Já Vánoce nijak zvlášť neprožívám, budu spokojený doma," svěřil se.

O svém novém bytu říká, že je "super". "Mám dva pokoje a nic víc k životu nepotřebuju. Je to dobré místo, nemám to nikam daleko."

Ramgers mají na Silvestra klid

A Silvestr? To je ovšem prý něco jiného. "Pokud bychom měli den volna, tak by se to oslavit dalo," připouští s úsměvem na tváři, na níž v uplynulých týdnech přibylo snad padesát chirurgických stehů jako památka na zranění utrpěná v zápalu hry. Možná, že to ale s oslavou konce roku letos vyjde, protože na Silvestra ani na Nový rok Rangers nehrají. Začínají až 2. ledna na ledě New Jersey.

Hokejisté, kteří jsou v zámoří s manželkami a dětmi, jako například Martin Straka nebo Marek Malík, se chystají na tradiční rodinné Vánoce. Ti ostatní pak plánují společná setkání.

Patří mezi ně i kapitán New Jersey Devils Patrik Eliáš. "Přes Vánoce tu budu tentokrát sám. S mladými spoluhráči a možná s Karlem Rachůnkem z Rangers zajdeme asi na Štědrý den v New Yorku do české restaurace," plánuje Eliáš.

Reklama