Hlavní obsah

Krejčího jubileum a odměna? První lajna s Marchandem a Pastrňákem

Boston
Aktualizováno

Odehrát ve slavné NHL osmistý zápas, to už něco znamená. A také se to musí náležitě oslavit. Dvaatřicetiletý český útočník v barvách Bostonu David Krejčí to zvládl parádně. V domácím zápase s Arizonou si rodák ze Šternberku připsal tři asistence a jeho spoluhráči z první formace Bruins si nemohou jeho úžasné schopnosti vynachválit.

Foto: Michael Dwyer, ČTK/AP

David Krejčí (vlevo), David Pastrňák a Brad Marchand (vpravo) oslavují branku-

Článek

„Chvíli trvalo, než si to všechno sedlo, ale David je úžasný hráč. Vždycky se snaží přihrávat. Nejdřív prvnímu hráči, když to nejde, tak najde druhého nebo třetího. A až pak střílí," připomíná český útočník Bruins Davis Pastrňák hlavní zbraň Krejčího. „Pro mě je strašně zábavné s ním hrát, děla své spoluhráče lepšími a že odehrál v NHL 800 zápasů? Zaslouží si uznání, je to opravdu velké číslo," nešetří mladá česká hvězdička superlativy na adresu krajana.

O tom, jak je Krejčí, který celou svoji kariéru v zámoří spojil právě s Medvědy, pro tým důležitý, se nejlépe přesvědčila Arizona. Ta odnesla řádění první formace hned třemi góly během čtyři minut druhé třetiny. Ve všech ukázal své tvůrčí schopnosti právě dvojnásobný nejlepší střelec play-off NHL.

„Máme s Pastou jediný úkol, najít si volné místo na ledě, pak víme, že nás „Krech" najde. Jeho schopnost vidět a tvořit hru jsou neskutečné a dneska to přesně předvedl, jeho přihrávky byly přímo spektakulární," doplňuje zkušený Brad Marchand, který ač působí v organizaci Bostonu společně s Krejčím už takřka dekádu, nikdy s ním na delší období v jedné formaci nenastupoval.

Sám dvaatřicetiletý centr si samozřejmě spolupráci s dvěma exkluzivními křídly nemůže vynachválit, na druhé straně ale doufá v brzký návrat Patrice Bergerona na led, i když to bude takřka na sto procent znamenat jeho přesun zpět do druhé řady.

„Jsem šťastný, že můžu hrát s oběma kluky, že se nám teď podařila vítězná šňůra, zároveň si ale moc přeju návrat Patrice. Potřebujeme mít nejlepší kluky v týmu, pak můžeme udělat velké věci," upřímně přiznává Krejčí, který už několik sezon potvrzuje, že zlaté české ručičky nejsou jenom zapomenutým klišé.

Pochvala přišla i od trenéra

Po utkání sklízel komplimenty Krejčí i od trenéra Bruins. "V takových zápasech, jako byl ten dnešní, exceluje. Když má čas a prostor, zpomalí hru a vidí všechno rychleji než kdokoli jiný. Pak přihraje v okamžiku, kdy už to vypadá, že z toho nic nebude. Dneska to předvedl a přesně to jsme potřebovali. Řekněme si na rovinu, že od těchto hráčů potřebujeme, aby každý večer patřili k nejlepším. To se jim v poslední době daří," uvedl trenér Bruce Cassidy.

Cenil si i Krejčího přístupu. "Neustupuje. Ví, že kvůli svým parťákům z útoku musí hrát dobře v obraně. Jsou to tvořivá křídla, která občas nedrží své pozice. V takovém okamžiku potřebujete centra, který zachrání situaci. Přesně v tom je Bergy (Patrice Bergeron) výborný a nezapomíná na to ani Krejčí," řekl kanadský kouč.

Reklama