Hlavní obsah

Český mladík je blízko povolání do NHL, má lepší čísla než kanadský supertalent

San Jose

Zatímco hokejovou NHL momentálně oslňuje 20letý kanadský gólman Carter Hart, který vyhrál své první dva zápasy v nejprestižnější soutěži, v AHL se hlásí o slovo stejně starý český gólman Josef Kořenář. Rodák z Pelhřimova má dokonce ve farmářské lize výrazně lepší bilanci.

Foto: Profimedia.cz

Josef Kořenář v utkání AHL.

Článek

Příliš se toho od něj nečekalo. Vždyť během draftu NHL marně čekal na oznámení svého jména. Následně jej jako nedraftovaného podepsalo San Jose s tím, že se během pár let uvidí. Nakonec se možná ani nebude muset čekat moc dlouho.

Minulou sezonu Kořenář strávil v české první lize, kde chytal za Jihlavu a Benátky nad Jizerou. Před tímto ročníkem se podle očekávání nevešel do prvního kádru Žraloků, překvapením však bylo, že nakonec zakotvil v AHL, místo aby putoval do nižší ECHL. V AHL totiž není zrovna zvykem, aby v ní působili tak mladí gólmani. Jen tři brankáři mladší 21 let odchytali v této sezoně přes deset zápasů.

Jsou jimi Carter Hart, Filip Gustavsson a právě Josef Kořenář. Český gólman je navíc na špičce ve statistikách. S průměrem 2,06 obdržených branek na zápas je první, v procentuální úspěšnosti zákroků je s číslem 92,6 % druhý. Lepší je jen Collin Delia, který je momentálně v prvním týmu Chicaga. Ze stávajících gólmanů AHL je tak Kořenář statisticky nejlepší.

Cenné lekce od Nabokova

Český talent podle všeho může očekávat, že by jej Žraloci ještě během tohoto ročníku mohli povolat k premiéře v NHL. Jelikož záložní celek Barracuda hraje zápasy ve stejné hale jako první tým. může se přesun nadějného gólmana odehrát velmi rychle.

Zatím však těží ze spolupráce s Jevgenijem Nabokovem, jenž má mladé gólmany pod hlavičkou Sharks na starost. „Spolupráce s Nabbym mi hodně pomohla," svěřil se Kořenář v rozhovoru pro web NHL.com. „Byl to skvělý gólman a teď je z něj výborný kouč. Co jsem s ním začal spolupracovat během minulého roku, hodně jsem se od něj naučil a začínám mít pocit, že mé výkony se blíží tomu, co bych si představoval," dodal na adresu někdejšího ruského reprezentanta.

Nejlepší brankáři podle % úspěšných zákroků
1.Collin Delia (Rockford/Chicago)93,3 %
2.Josef Kořenář (San Jose)92,6 %
3.Pavel Francouz (Colorado)92,1 %
4.Connor Ingram (Syracuse/Tampa Bay)92 %
5.Troy Grosenick (Milwaukee/Nashville)92 %
Nejnižší průměr obdržených gólů
1.Josef Kořenář (San Jose)2,06
2.Collin Delia (Rockford/Chicago)2,34
3.Jordan Binnington (San Antonio/St. Louis)2,34
4.Troy Grosenick (Milwaukee/Nashville)2,44
5.Connor Ingram (Syracuse/Tampa Bay)2,44
Zdroj: TheAHL.com

Nabokov však větší podíl na Kořenářových výkonech odmítá. „Abych byl upřímný, moc jsem toho s ním měnit nemusel. Všechno už v sobě má, snažím se mu jen dát pár tipů," prozrazuje kouč.

Kořenářovi také zjevně prospívá spolupráce ve vyrovnané brankářské dvojici s Antoinem Bibeauem. 24letý Kanaďan má pro českého parťáka rovněž jen slova chvály. „Pracuje velmi tvrdě. Střídání v brance nám umožňuje, aby každý z nás byl svěží, plný energie, když na něj vyjde řada v zápase." pochvaluje si Bibeau.

V kádru San Jose Sharks jsou momentálně tři čeští hokejisté. Vedle Tomáše Hertla se nově letos prosazují Radim Šimek a Lukáš Radil. A současná forma Josefa Kořenáře napovídá, že bychom se mohli brzy dočkat i čtvrtého Čecha v sestavě Žraloků.

Reklama

Související témata: