Hlavní obsah

Francouz sklidil chválu, ale debut může taky bolet. Zažili to Hašek i Vokoun

Denver/Praha

První krok zvládl, po svém debutu v NHL ale bude mít Pavel Francouz co dělat, aby se v Coloradu prosadil přes rusko-německý dvojblok Semjon Varlamov, Philipp Grubauer. Premiéru už mu ale nikdo nevezme. Osmadvacetiletý gólman přemýšlel od klukovských let o startu v nejlepší lize světa a po hektickém dni si tenhle sen už před Vánocemi splnil.

Foto: Ross D. Franklin, ČTK/AP

Jediný inkasovaný gól. Pavel Francouz při svém debutu nestačil jen na střelu Brada Richardsona.

Článek

Francouz mezi tyče jít původně neměl, přesto se rozchytal už na lavičce, když pozoroval zápas Avalanche na ledě Arizony a pohotově lapil puk letící za mantinel. Grubauer ale neměl svůj den, takže se čtvrtý český gólman, jenž naskočil do této sezony NHL, mohl předvést 21 zákroky. A i když hosté prohráli 4:6, Francouze chválili kouč Jared Bednar i kapitán Gabriel Landeskog.

Debuty českých brankářů v zámoří ale bývaly v minulosti hodně různorodé. Petr Mrázek se v únoru 2013 divil, protože se mu NHL oproti farmářské soutěži nezdála ani tolik rychlá. To Marek Mazanec za pár měsíců jen zíral, jak na něj prší puky z hokejek největších hvězd.

„Takovou střelu jako má Phil Kessel, jsem ještě neviděl," žasl Mazanec, který dostal šanci v brance Nashvillu.

„Něco tomu prostě musíte obětovat. Každý den je to dřina," poznamenal i gólman Calgary David Rittich.

Krajané, kteří jim prošlapávali cestičku, to ale měli nepoměrně těžší. Jiří Crha, první český brankář v NHL, musel dokonce emigrovat, aby dal své kariéře nový rozměr.

Když 16. února 1980 odstoupil ze zápasu s Hartfordem brankář Toronta Curt Ridley, vítali devětadvacetiletého českého debutanta na ledě i legendární švédský obránce Börje Salming a drsňák Dave ‚Tiger' Williams.

S velkým renomé z reprezentačních turnajů do zámoří v pětadvaceti odcestoval Dominik Hašek a ještě po letech si vybavil svého agenta Jaromíra Henyše, který mu na letišti v Ruzyni mával a křičel u toho: „Ty to dokážeš!"

Henyš měl pravdu, ale chvíli to trvalo. Při svém prvním angažmá za mořem Hašek zakusil dost.

„Kdybych uměl pořádně anglicky a přečetl si, co o mně vykládá trenér do novin, asi bych to zabalil," přiznal člen Hokejové Síně slávy.

Tím koučem nebyl nikdo jiný než Mike Keenan, despota, který po hráčích házel hokejky a před Haškem dával v brankovišti přednost Edu Belfourovi.

Dominatorův debut z listopadu 1990 proti Hartfordu dopadl výsledkem 1:1, ale Haškovi také ukázal, v čem se bude muset na úzkém zámořském ledě zlepšit. Když vyrazil k mantinelu, neměla jeho přihrávka na spoluhráče dostatečnou razanci, vzniklo přečíslení a Pat Verbeek dorážel do odkryté branky Chicaga.

Dvě Hart Trophy, šest Vezina Trophy a dva Stanley Cupy by v té chvíli Haškovi asi nikdo nevěštil.

„Já se hrozně rád díval třeba na film Hra snů s Kevinem Costnerem, kde hraje nadhazovače Tigers. Nebo na Rockyho. To mě inspirovalo. Nesmíte se ničeho bát. Musíte mít touhu a jít si za tím," řekl Hašek, jenž v NHL odchytal 735 zápasů.

Na sedm stovek se dostal také Tomáš Vokoun a přitom moc nechybělo moc a zůstalo jen u debutu.

Na 6. únor 1997 jen tak nezapomene. Z farmy v 800 kilometrů vzdáleném Frederictonu dorazil do Montrealu a myslel si, že bude večer proti Flyers jen zahřívat lavičku. Kouč Mario Tremblay a generální manažer Réjean Houle ale s Vokounem nehráli úplně čistou hru.

„Jdeš do branky," ukázal Tremblay na překvapeného dvacetiletého Čecha. První třetina s Philadelphií připomínala Vokounovi očistec. Po čtyřech gólech za třetinu se mu NHL na zbytek sezony a celý další rok zavřela. Vysvobození přišlo až s rozšiřovacím draftem, kdy si Vokouna vybral Nashville a on pak mezi absolutní hokejovou elitou prožil 14 sezon a vychytal rovných 300 výher.

„Spoustu let jsem se o něco snažil, ale ten jeden zápas mi přinesl ohromné zklamání. Byl to ale i motor, který pohání člověka k tomu, aby se zlepšil. Je jen málo hokejistů, kteří přišli k hotovému. Já si uvědomil, že jsem v tu dobu na NHL nebyl připravený. Kdyby se ten první zápas povedl, moje kariéra mohla jít úplně jiným směrem a v NHL jsem toho tolik odchytat nemusel. Všechno má svůj důvod a pokud je člověk dost chytrý, aby pochopil, co se s ním děje, tak se podle toho zařídí," řekl pro Sport.cz Vokoun.

To se dá brát i jako vzkaz pro Francouze. Debut, i když povedený, ještě nemusí vůbec nic znamenat. Důležité budou následující týdny a měsíce. A když se zadaří, tak možná i roky.

Reklama