Hlavní obsah

Deprese, temnota, panika... Švédská hvězda Detroitu popisuje život s otřesem mozku

Detroit/Praha

Byl členem nezapomenutelné švédské party v Detroitu, jež před deseti lety vyhrála Stanley Cup. Je také jedním z pouhých tří hráčů, kteří v tomto tisíciletí nastříleli v zápase NHL pět gólů. V zámoří si vydělal desítky milionů dolarů a ještě mu není ani čtyřicet. Co víc si přát? Život Johana Franzéna se ale v posledních letech propadl do temnoty. Kvůli následkům otřesu mozku.

Foto: Profimedia.cz

Detroitský Johan Franzén v bolestech.

Článek

Detroitský spoluhráč Steve Yzerman mu dal kdysi přezdívku Mezek. „Je velký, silný, prostě tahoun, který toho pro nás dělá strašně moc," říkala o Franzénovi legenda Red Wings.

Před brankovištěm bylo místečko detroitského Švéda. Beky i gólmany vytáčel k nepříčetnosti. Zaaretoval se gólmanovi ve výhledu a prostě se nehnul. Nepomáhaly sekery, krosčeky, rány do zad.

Za deset sezon v NHL se na Franzénovi ale podepsala i řada zákroků směřujících na jeho hlavu. I takový tvrďák se těžko zvedal po faulech Douglase Murrayho ze San Jose nebo Marca Fistrica z Dallasu.

Pohár přetekl, když detroitského valibuka trefil v lednu 2015 Rob Klinkhammer z Edmontonu. V následující sezoně odehrál "Mezek" jen dva zápasy a kvůli přetrvávajícím symptomům otřesu mozku musel na hokej zapomenout. Ani více než dva roky od této chvíle se ale Franzén nezbavil problémů. Naopak.

V nedávném rozhovoru pro švédský list Expressen mluví švédská hvězda o posttraumatické poruše, úzkosti a depresi. Život hokejové superstar je pro Franzéna vzdálený stovky galaxií. Problém je ale také v tom, že má s Detroitem kontrakt ještě do konce sezony 2019-20.

„Někdy se můj svět úplně rozpadá a já marně hledám světlo na konci tunelu. Jsou období, kdy nevidím vůbec nic pozitivního. Jediné, co můžu dělat, je ležet v posteli. Vezmu si antidepresiva a doufám ve zlepšení. Jenže velmi rychle se všechno zase zhorší," řekl Franzén.

NHL sice už před časem vyhlásila válku zákrokům na hlavu, ale vymýtit tento neduh se nedaří ani v současné éře. Vyprávět by mohl třeba útočník Anaheimu Ondřej Kaše, jemuž otřes mozku odložil start sezony, nebo vyhlášený technik Aleš Hemský, kterému uplynulé měsíce s příznaky zranění hlavy změnily život.

Z milovaného Detroitu se stalo vězení

Diagnostika v NHL ale postoupila výrazně dopředu. Liga zavedla test, který s větší přesností zjistí, zda jde skutečně o otřes mozku. Dřív hráče pobolívala hlava, ale nikdo nezjišťoval, zda je to kvůli následkům nárazu. Hokejista si vzal prášek a prostě hrál, dokud ho to nepřešlo. Lékaři si už ale dávají mnohem větší pozor.

„Cítil jsem se v naprosté pohodě, už jsem chtěl nastoupit, ale těmi testy jsem prošel opravdu jen tak tak," vybavil si bostonský útočník David Krejčí svou zkušenost s otřesem mozku. Nevyhnuly se mu ani ty největší hvězdy včetně Crosbyho, Malkina, Girouxe...

Pro řadu lidí, kteří podobnou zkušeností neprošli, je těžké pochopit, co se vlastně s člověkem děje.

„Na Detroit mám pořád krásné vzpomínky, ale teď si tu připadám jako ve vězení. Už nechci být uvnitř těch zdí. Je to jen úzkost, panika, deprese," řekl Franzén.

„Život s manželem, který má poranění mozku, je jako jízda na horské dráze," prohlásila hokejistova manželka Cecilia, která má s Franzénem dva syny ve věku sedm a pět let.

Fenoménu otřesu mozku v americkém profesionálním sportu se věnuje i film oscarového dokumentaristy Stevea Jamese „Head Games" z roku 2012. Vystupuje v něm rovněž bývalý kapitán Philadelphie Keith Primeau, jenž musel ukončit kariéru v 35 letech ze stejných příčin jako Franzén.

V emocionálním závěru filmu nyní už 47letý Primeau se slzami v očích přiznává, že otřes mozku utrpěly také tři z jeho čtyř dětí, které jako správný rodič cíleně vede ke sportu...

Nikdy si nemůžete být stoprocentně jistí, co vás potká. To ví i Franzén a jeho nejbližší.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články