Hlavní obsah

Bruslař světové třídy udeřil. Český útočník je budoucností Washingtonu

Zapnul motor, přejel přes celé kluziště, přihrál a gól. Vypíchnutý puk na modré, opět do plné rychlosti, úprk a gól. Přesilovka, přihrávka, šťastná teč a další trefa. O první hvězdě utkání NHL mezi Washingtonem a Philadelphií nebylo pochyb. Domácí vyhráli 5:3. Jakub Vrána dva góly vstřelil a na jeden přihrál.

Foto: Nick Wass, ČTK/AP

Jakub Vrána oslavuje s fanoušky gól proti Philadelphii.

Článek

Necelé dvě třetiny stačily a dvaadvacetiletý útočník prožil jeden z nejpovedenějších večerů v zámořské soutěži. „Myslím, že jsem dobrý bruslař, toho se snažím co nejvíce využívat," citoval českého forvarda server washingtonpost.com.

Rodák z Prahy v této sezoně odehrál v NHL 42 zápasů, vstřelil 14 gólů a na 10 přihrál. Po třízápasovém půstu si připsal tři body.

„Pokračuje v růstu, zlepšuje se a jeho rychlost je podstatným faktorem. Je důležité najít způsob, jak právě tohle využít," pochválil Vránu trenér Todd Reirden.

Právě rychlé nohy a akcelerace jsou Vránovými přednostmi. Dokáže protihráče přebruslit, získat čas a prostor pro zakončení, přihrávku.

„Jen se s ním snažíte držet krok. Je to bruslař světové třídy, takže věříte, že svůj závod vyhraje, a jen doufáte, že zvedne hlavu, podívá se za sebe a uvidí vás," okomentoval Vránu spoluhráč Tom Wilson, který po jeho přihrávce skóroval.

Jen málo hráčů ho dokáže chytnout. Kdo má rychlost, má před ostatními náskok. „Cítím, že mi trenéři věří. Dávají mi hodně času na ledě," je spokojený český útočník, který pokračuje v progresu v NHL.

Foto: Nick Wass, ČTK/AP

Útočník Washingtonu Jakub Vrána slaví gól proti Philadelphii.

V sezoně 2016/2017 odehrál 21 zápasů a připsal si 3 góly a 3 asistence. Ročník 2017/2018 – 73 utkání a 27 bodů (13+14). V této sezoně zatím odehrál 42 duelů a má 24 bodů (14+10). Posun, který je vidět. „Jsem v situaci, kdy je pořád na čem pracovat. Můžu být lepší, vím to," věří si Vrána, který byl v roce 2014 draftován jako číslo třináct.

„Roste do klíčového hráče. Úžasné bruslí, jedou mu nohy. Stále se zlepšuje a má stále více sebevědomí, což je pro nás skvělé," pochválil Vránu také útočník T. J. Oshie.

Reklama

Související témata: