Hlavní obsah

Den, kdy Rudá mašina dostala do zubů. Flyers slaví výhru i výročí

Philadelphia/Praha

Konečně! Po osmi utkáních zavládla v kabině hokejistů Philadelphie radost z výhry. Už bylo na čase a snad ani není náhodou, že výsledek 2:1 s Dallasem se zrodil v předvečer 43. výročí jednoho z nejslavnějších zápasů v dějinách klubu. 11. ledna 1976 zachránili Flyers čest NHL v konfrontaci s Rudou mašinou.

Foto: Sport.cz

Hráči Philadelphie Dave Schultz a Moose Dupont si zjednávají respekt ruských hráčů.

Článek

V polovině 70. let byla Philadelphia nejlepším zámořským týmem, v letech 1974 a 1975 vyhrála Stanley Cup. Zároveň byla mužstvem nejnenáviděnějším, které v očích soupeřů a jejich fanoušků představovalo tlupu násilníků a rváčů.

„Zamkněte ženy a děti. Do města přijeli Flyers," hlásaly novinové titulky od Los Angeles po New York.

Ani prezident NHL Clarence Campbell nedokázal skrýt svůj odpor k pofidérnímu, ale nadmíru účinnému stylu hry Philadelphie a při předávání Stanley Cupu do rukou Flyers se tvářil, jakoby šampióni okradli jeho babičku a pořezali dědečka.

Toho slavného dne ale vzhlížela s nadějemi k Flyers celá Severní Amerika.

"Campbell přišel k nám do kabiny prohlásil: Hoši, naše reputace je v ohrožení," vybavil si obránce Flyers Ed Van Impe, mimochodem hráč pod jehož fotografií měl při angažmá ve Philadelphii své místečko v kabině Jaromír Jágr.

Na konci prosince roku 1975 dorazily do Ameriky k zápasům tzv. Supersérie dva nejlepší sovětské týmy - CSKA Moskva a Křídla sovětů, aby zde poměřily síly s elitou NHL. A konfrontace pro zámořské profesionály nevyznívala dobře.

Armádní klub CSKA v sestavě s Vladislavem Treťjakem, Valerijem Charlamovem, Vladimirem Petrovem nebo Borisem Michajlovem byl posílen také o Alexandera Malceva z moskevského Dynama a neměl slitování. Rangers dostali sedmičku, Boston prohrál 2:5 a jen Montreal, příští vítěz Stanley Cupu, uhrál po vynikajícím Treťjakově výkonu remízu 3:3.

Pak už mohla situaci zachránit jenom Philadelphia.

„Já se na to těšil. Nenáviděl jsem Rusy a chtěl jsem si to s nimi se vyřídit," vyprávěl kapitán Bobby Clarke, jehož image bez předních zubů dobře charakterizovala styl Flyers. Ostatně, dobrá polovina jejich hráčů vypadala jako parta vyhazovačů ze striptýzového baru.

Clarke byl ve své době také jedním z nejzákeřnějších hráčů planety. Faul ze Série století 1972, kdy se dřevorubeckým seknutím pokusil zlomit kotník Charlamovovi, nedokážou vymazat ani tři Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče NHL.

Dokonalá příprava kouče

Kouč Flyers Fred Shero měl výborně nastudovaný sovětský hokejový systém a připravil na něj své hráče dokonale.

„Freddie nás chtěl motivovat nejrůznějšími hesly, která psal v kabině na tabuli. Málokdo je chápal, ale vždycky jsme mu to nějak odkývali," smál se ten největší rabiját ze všech Dave Schultz. Proti CSKA ovšem Shero své hrdiny extra pobízet nemusel.

Sověti brzy zjistili, že je v hale Spektrum čeká duel, jaký dosud nezažili. Jakmile se některý z hostujících hráčů objevil u mantinelu, hned ho někdo z Flyers zmasíroval. Největší pozornost byla tradičně věnována Charlamovovi, kterého v první třetině sestřelil Bill Barber. Největší hvězda CSKA ale měla dost, až když z trestné lavice vyrazil nabuzený Van Impe a moskevského útočníka poslal nemilosrdně na led.

„Cítil jsem na svém loktu jeho bradu," chlubil se Van Impe.

Když sudí faul nepotrestali, vytočený kouč Konstantin Loktěv dal hráčům pokyn, aby odešli do kabin. A diváci je na cestu vyprovázeli pískotem i posměšnými transparenty.

Majitel Flyers Ed Snider ale šéfům sovětské výpravy oznámil, že pokud se hráči CSKA nevrátí na led a nedohrají zápas, tak nedostanou zaplaceno za celou sérii... Do patnácti minut tak byli Rusové zpět na ledě.

Ale Flyers si triumf vzít nenechali. Přestříleli zastrašeného soupeře 49:13 a vyhráli 4:1. „Kdyby tam nestál Treťjak, dáme jim deset," zubil se Clarke.

V sovětském deníku Pravda vyšla karikatura hráčů Flyers, kteří vypadali jako neandrtálci a místo hokejek měli v rukách kyje.

"Měli jsme z toho srandu. Já sice vodku nepiju, ale ten večer jsem si jich pár dal," vzpomínal útočník Flyers Orest Kindrachuk.

Čest NHL byla zachráněna. Z padouchů se stali hrdinové.

„Kouč Loktěv chtěl, aby si jeho moskevští mušketýři vyzkoušeli, jaké to je utkat se s Flyers podle pravidel NHL... A tak to poznali," vyšlo v komentáři deníku Toronto Star.

Na jeden den v historii tehdy přáli úspěch Flyers i fanoušci z New Yorku, Bostonu, nebo Chicaga. Mít mentalitu rváče se občas hodí.

Reklama

Související témata: