Hlavní obsah

Shanahan kritizuje rozhodčí: přehlíží fauly na Jágra

Posuzování zákroků na českou hvězdu Jaromíra Jágra rozlítilo jeho spoluhráče z New Yorku Rangers Brendana Shanahana. Osmatřicetiletá letní posila z Detroitu neudržela nervy po středeční porážce Jezdců s Torontem 1:2 a obvinila v rozhovoru s novináři sudí ze zaujatého rozhodování proti kapitánovi velkoklubu z Manhattanu.

Článek

"Nevím, co to má znamenat. Protihráči ho dohrávají, zasahují ho do horní části těla a hákují mu ruce. On si nestěžuje, jde na led a hraje dál. Zdá se, že rozhodčí mají odlišná pravidla na to, jak se může proti Jaromírovi hrát," citovala Shanahana agentura AP. "Od příchodu Fetisova z Ruska jsem neviděl, že by rozhodčí takto ignorovali zákroky na nějakou hvězdu," jmenoval nejlepší střelec Rangers slavného ruského zadáka, který vstoupil do NHL v roce 1989 v dresu New Jersey a s Shanahanem pak hrál i v Detroitu.

Jágr převzal po minulé sezóně, kdy byli v Rangers jen asistenti kapitána, "céčko" po uznávaném Marku Messierovi. Své vůdčí schopnosti projevuje ale především výkony na ledě. V minulém ročníku překonal klubové rekordy v počtu gólů a bodů v jedné sezóně, i letos je hlavní postavou Rangers v boji o play-off. Shanahan mu v roli lídra pomáhá v kabině a nyní se Jágra, jehož bodový přísun se v posledních týdnech snížil, zastal i před médii.

Kritika nebude bez povšimnutí

Shanahan je uznávanou osobností, která i během výluky v NHL pomáhala při tvorbě přísnějších pravidel, a jeho kritiku bere vedení soutěže na vědomí. "Kritika není něco, co bychom přešli bez povšimnutí. Konstruktivní kritika nám napomáhá zjistit, jestli děláme svou práci správně," řekl viceprezident hokejových operací v NHL Mike Murphy.

Proti Torontu hráli Rangers pouze dvakrát v početní převaze, přičemž tu druhou využil právě Shanahan k otevření skóre. Kanadský celek vyrovnal rovněž v přesilovce díky Alexeji Ponikarovskému. Maple Leafs hráli v početní výhodě dohromady šestkrát, ale duel rozhodl při plném počtu hráčů na ledě Mats Sundin.

"Nemyslím si, že by zápas byl řízen nějak jinak než ostatní zápasy v NHL. Jágr je hráč, jehož si všímají všichni soupeři. Vím, že Leafs proti němu nasadili Hala Gilla a Hal je velký, silný hráč. Využíval své tělo a sílu, aby Jágra eliminoval," navázal Murphy. "Vím, že Jágr je klíčový hráč Rangers, ale ostatní týmy mají možnost ho legálními prostředky zastavit."

Jordana také nebránili při každém výskoku

Shanahan proti vyloučením Rangers v duelu s Torontem nic neměl, ale nelíbilo se mu, jak hráči Maple Leafs beztrestně bránili Jágra. "Bylo to opravdu těžké sledovat celý zápas to rozhodování proti jednomu z nejlepších hráčů ligy, hlavně ve druhé třetině," stěžoval si Shanahan. "NBA nedopustila, aby soupeři nedovoleně bránili Jordanovi při každém výskoku na koš. Jarda se s tím musí vyrovnávat celou sezónu. Nebyl to případ jen dnešních rozhodčích, ale každého zápasu. Hrál jsem s řadou hvězd a všechny měly větší respekt u sudích než on. Nechápu proč."

Kouč Rangers Tom Renney se po duelu s Torontem ke kritice arbitrů přidal. "Viděl jsem jedenáct situací, ve kterých soupeř našemu hráči držel hokejku, držel ho za dres nebo krosčekoval. Samozřejmě neříkám, že bylo několik nepotrestaných zákroků i z naší strany," prohlásil Renney. Murphy souhlasí s tím, že v zápasech jsou nepotrestané fauly. "U hráčů jako jsou Forsberg, Sundin nebo Jágr, kteří jsou častěji u puku, je to samozřejmě vidět víc," dodal Murphy.

Reklama