Hlavní obsah

Hrát v Kanadě je za trest? Hvězdy si stěžují na toxická média. Vytvářejí negativní atmosféru, říká i McDavid

Montreal/Praha

Být hokejistou na nejvyšší úrovni v Kanadě vypadá jako splněný sen, ze kterého se nechcete probudit. Realita ale často bývá o něco komplikovanější. Když se vyhrává, zdá se vše nádherné, v případě porážek ale není občas hráčům co závidět. Média dokážou být v hokejové kolébce hodně nepříjemná.

Foto: Codie McLachlan, ČTK/AP

Connor McDavid (vpředu) z Edmontonu v souboji o puk s Kevinem Rooneym z New Jersey.

Článek

„Kdybyste šel v Kanadě po ulici bosý a lidé by zjistili, že jste hokejista, tak vám dají svoje boty," charakterizoval entuziasmus místních fanoušků obránce Roman Hamrlík, který strávil v zemi javorového listu devět sezon a Montreal se mu po kariéře stal i domovem.

Fanoušci, kteří považují hokej za národní sport číslo 1, jsou ale také mnohem kritičtější, jejich nároky jsou vyšší a za své nadšení chtějí být odměněni, což je ale pro kanadské týmy v posledních dekádách docela problém.

Poslední triumf pro zemi, která do světa uvedla hokej, zařídil ve Stanley Cupu v roce 1993 Montreal.

Edmonton čeká na zisk dalšího poháru už 29 let, jejich rival z Alberty Calgary třicet, Toronto naposledy slavilo dokonce až v roce 1967. A trio Ottawa, Vancouver, Winnipeg si na Stanley Cup ještě nesáhlo.

Foto: James Guillory, Reuters

Mark Scheifele (vlevo) a finský rychlík Patrick Laine rozjíždějí akci Winnipegu v utkání NHL na ledě Caroliny.

V některých amerických městech nezažívají hokejisté zdaleka takový zájem jako v Kanadě. Po zápase přijde do šatny přátelsky poklábosit pár novinářů, dva tři televizní štáby a je klid. U sousedů přes hranici to je ale úplně jiná liga.

„Jednou jsem šel z obchodu, proti mně nějaký děda a říká: Nehrajete dneska? Já, že ne, že o víkendu jsme hráli dva zápasy. A on zase: To netrénujete? Tak mu říkám, že jsme dostali volno. A on mi začal nadávat. Snad ze srandy, ale i tak jsem docela koukal," popisoval příhodu z Montrealu dlouholetý hráč místních Canadiens Tomáš Plekanec.

„Tady když se chvíli nedaří, začnou se hledat chyby a noviny spustí: hokejisté chodí na pivo, hádají se v kabině, špatně trénujou," vyprávěl český centr.

V obdobích porážek šla montrealská média hokejistům vyloženě po krku. O Hamrlíkovi se psalo, že byl viděn ve stejné restauraci jako jeden ze členů montrealského podsvětí, na internetu byly zase zveřejněny fotografie značně podroušeného gólmana Careyho Price.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Rozhodčí Tomáš Zubzanda vylučuje Tomáše Plekance z Kladna.

„Pak se ale párkrát vyhraje a už zase nemá nikdo čas přemýšlet a psát o blbostech," řekl Plekanec, který dal místním médiím také munici, když se na tréninku držel pod krkem se spoluhráčem P. K. Subbanem.

„To se hodně zveličilo, hlavně v Čechách. Byla to v podstatě menší strkanice, kterých je na trénincích v NHL několik za rok, jenže Montreal je Montreal. Šlo o to, že hokejista si nesmí dovolit hrát a trénovat tak nedisciplinovaně a nezodpovědně vůči vlastním spoluhráčům, jako to dělal P.K.," vysvětloval před sedmi lety Plekanec v rozhovoru pro Sport.cz.

Obdobné příhody, jaké zažíval v Montrealu, by se ale daly nasbírat i v dalších kanadských městech v dobách, kdy se klubu nedaří.

Edmontonský kapitán Connor McDavid mluvil po posledním zápase Oilers s New Jersey o toxické atmosféře, jakou média vytvářejí.

„Psalo se o nás před měsícem, že jsme mrtvý tým. Není dobré, když jsou takhle ovlivňováni i fanoušci," zlobil se na novináře edmontonský lídr.

Foto: Codie McLachlan/The Canadian Press via AP, ČTK/AP

Blake Coleman (vlevo) z New Jersey Devils překonává brankáře Edmontonu Oilers Anthonyho Stolarze v utkání NHL.

Místní fanoušci, kteří ještě pamatovali nejslavnější období klubu z osmdesátých let, měli v uplynulé dekádě svatou trpělivost, když od roku 2006 až do roku 2017 čekali na edmontonskou účast v play off.

Oilers sice vyzobávali nejlepší hráče draftu, ale přesto pravidelně končívali v suterénu tabulky. Když se jednička z roku 2010 Taylor Hall stěhoval po šesti letech z Edmotonu do New Jersey, kde se to médii až tolik nehemží, docela si oddechl.

Jednou z příčin neúspěchu Oilers podle něj byl nedostatek sebevědomí mladých hráčů, kteří se ocitli pod značným tlakem i vlivem negativního referování o jejich výkonech.

„Když na vás fanoušci bučí a novináři nenajdou na vašem hokeji nic dobrého, tak je to složité. Jsme jen lidi a tyhle věci si s sebou bereme domů," řekl Hall.

Foto: Frank Franklin II, ČTK/AP

Scott Mayfield z New York Islanders odjíždí z ledu po šarvátce s Jakubem Voráčkem.

Jeho bývalý spoluhráč Jordan Eberle, který nyní hraje za New York Islanders, prohlásil, že jeho sebevědomí bylo v troskách vlivem edmontonských novinářů. „Dokola jsem o sobě četl, jak jsem nemožný. Edmontonská média dokážou být docela brutální a když chybí sebevědomí, tak to vaší hře určitě neprospěje," dodal Eberle,.

Mark Spector, který je prezidentem Asociace profesionálních hokejových novinářů, ale kontroval názorem, že hráč, jehož psychika je v troskách kvůli několika článkům, by měl být vyměněn, protože je to mentální slaboch.

„Pokud hráč bere šest milionů dolarů, jeho produkce klesne na 20 gólů za sezonu a nula v play off, tak na to novinář poukazuje. Stejně by poukazoval, pokud by nastřílel 35 gólů v základní části a dalších pět ve vyřazovací. To hráč stanoví úhel pohledu. A novinář ho promění ve slova," hájil se Spector.

Stejně jako Eberle v Edmontonu, byl terčem v Torontu takřka po šest sezon Phil Kessel, který média, jež referovala o Maple Leafs, označil za trapná. Vyčítala mu totiž kde co: nedostatek kondice, pohrdání koučem, neschopnost překonávat jakékoli nekomfortní situace.

Foto: Gene J. Puskar, ČTK/AP

Útočník Pittsburghu Jevgenij Malkin oslavuje se spoluhráči na střídačce gól Phila Kessela proti Washingtonu, na kterém se podílel asistencí a zaznamenal tak svůj jubilejní 1000. kanadský bod v NHL.

Deník Toronto Sun si dokonce vymyslel story, že Kessel konzumuje hotdogy ve velkém a svou litanii zakončil výzvou, že klub by se měl ‚přepláceného' Američana zbavit.

Jaká byla Kesselova satisfakce, když ho Toronto v roce 2015 vyměnilo do Pittsburghu a on tam následně dvakrát vyhrál Stanley Cup, asi není třeba rozebírat.

Kanada je bezpochyby země hokeji zaslíbená, ale tlak s tím spojený rozhodně není pro všechny. Nechme se tedy překvapit, zda bude rok 2019 uváděn v historii NHL jako ten, v němž získal Stanley Cup kanadský tým. Na pozicích pro play off byly po čtvrtečním programu tři: Calgary, Toronto a Winnipeg. Takže naděje letos stále žije.

Reklama

Související témata: