Hlavní obsah

Tampa Bay - Arizona 4:1Tampa Bay poprvé v historii slaví Prezidentovu trofej! Parádní jízdu Vegas nezastavilo ani San Jose

Praha
Aktualizováno

Čtyřmi zápasy pokračovala hokejová NHL. A v bojích o postup do play off začíná pořádně přituhovat. Pozici nejlepšího týmu soutěže naopak potvrdila Tampa Bay, která po vítězství nad Arizonou 4:1 poprvé ve své historii získala Prezidentovu trofej. Ve výborných výkonech pokračují hokejisté Vegas Golden Knights, kteří vyhráli devátý z posledních deseti zápasů, když zvítězili na ledě San Jose 7:3. Dva body za výhry slaví i Winnipeg i Vancouver. Nikdo z českých hokejistů se dnes bodově neprosadil.

Foto: Jeff Chiu, ČTK/AP

Hokejisté Las Vegas se radují z branky

Článek
Fotogalerie

Proč jsou hokejisté Tampy Bay nejlepším týmem soutěže, prokázali i v nočním zápase s Arizonou. S Kojoty však lehkou práci rozhodně neměli. Do vedení šli díky Kellerovi z 6. minuty sice hosté, radovat se z něho však mohli jen necelé dvě minuty, když vyrovnal Stamkos, který 384. gólem vytvořil nový klubový rekord. Na druhé místo odsunul Vincenta Lecavaliera.

Po historickém zápisu mohli fanoušci sledovat na kostce nad ledem Stamkosovu cestu za rekordem a následovaly dlouhé ovace vestoje. "To mě opravdu dostalo. Bylo to hodně emotivní. Děkuji přátelům, rodině, spoluhráčům a trenérům za všechnu tu lásku a podporu," uvedl Stamkos.

Foto: Jason Behnken, ČTK/AP

Steven Stamkos slaví významný milník

Výjimečnost večera pro něj ještě zvýšil fakt, že na střídačce Arizony stál trenér Rick Tocchet, který byl v Tampě Bay u jeho začátků. "Hodně mi pomohl při mém vstupu do ligy," prohlásila jednička draftu z roku 2008 na adresu kouče, který vedl Lightning do konce sezony 2009/10.

"Steven je nejlepším střelcem v historii klubu a nyní to oficiálně potvrdil. Dal spoustu branek v relativně málo zápasech, což je obdivuhodné. Řekl bych, že je to jeden z nejlepších střelců vůbec," řekl osmatřicetiletý Lecavalier, který odešel v roce 2013 do Philadelphie a následně hrál ještě v Los Angeles. Kariéru ukončil po sezoně 2015/16.

O svém vítězství rozhodli domácí třemi brankami v závěrečné části. Vítězný gól si po 44 sekundách třetí třetiny připsal Hedman, Corelli a Gourde pak v poslední minutě při power play hostů uzavřeli konečný výsledek na 4:1.

Lightnings tak dále s obrovským náskokem 21 bodů vedou tabulku Východní konference a poprvé ve své historii tak získali Prezidentovu trofej pro nejlepší tým základní části. "Vyhrát nějakou trofej je vždycky těžké. My jsme jednu získali a můžeme na to být patřičně hrdí," prohlásil kouč Jon Cooper, jehož tým bude všechny série v play off začínat na domácím ledě.

VIDEO: Sestřih zápasu Tampa Bay - Arizona

Canucks urvali výhru po prodloužení

Soubojem týmů, kterým bezprostředně hrozí, že se letos nedostanou do play off, byl duel mezi Chicagem a Vancouverem. Blackhawks poslal do vedení brankou v poslední minutě první třetiny Toews, hosté však díky trefám Edlera z přesilovky a Granlunda ve druhé třetině skóre otočili.

Aspoň prodloužení trefil domácím v 57. minutě Gustafsson, v něm však byli šťastnější hokejisté Canucks, kterým bod navíc zajistil už po odehraných šestnácti sekundách Horvat. Vancouver tak vyhrál třetí z posledních čtyř zápasů a v tabulce Západní konference je dvanáctý s dvoubodovým náskokem právě na Chicago, které je desáté.

VIDEO: Sestřih zápasu Chicago - Vancouver

Parádní formu Vegas odneslo San Jose

Ve výborných výkonech pokračují hokejisté Vegas Golden Knights, kteří vyhráli devátý z posledních desíti zápasů, když zvítězili na ledě San Jose 7:3. Už první třetina ukázala fanouškům Sharks, že se potkaly dva týmy s výbornou formou. Žraloci měli výborný vstup do utkání, když je po pouhých 30 sekundách poslal do vedení Couture.

Příjemný pocit z vedení si však Hertlův soubor dlouho nevychutnal. Už ve 4. minutě vyrovnal Karlsson a o dvě minuty a deset sekund později rozesmutnil domácího Jonese v brance San Jose z přesilové hry Stone. Ani to však nebylo z úvodu utkání všechno. V 10. minutě vyrovnal Thorton, hostům však v divoké první třetině vrátil vedení Marchessault.

Foto: Jeff Chiu, ČTK/AP

Závar před brankou San Jose gólem neskončil

Rozjeté Vegas pokračovalo ve výborném výkonu i ve druhé části, kdy skóre na dvoubrankový rozdíl navýšil z přesilové hry Stastny. A když po 43 sekundách závěrečné části přidal pátou branku finalistů posledního ročníku Smith, zdálo se být o výsledku utkání rozhodnuto.

Nic na tom nezměnila ani druhá Couturova branka večera, která znamenala snížení na 3:5. Domácí to zkusili ještě při hře bez brankáře, definitivní jistotu, že tentokrát body brát nebudou, dal Žralokům trefou od prázdné branky Marchessault, sedmý gól pak přidal z přesilové hry v 59. minutě Eakin.

San Jose i přes druhou porážku v řadě zůstává v tabulce Západní konference druhé, jejich přemožitel z Las Vegas je se sedmibodovým odstupem čtvrtý.

VIDEO: Sestřih zápasu San Jose - Las Vegas

Bída Králů pokračuje

Domácím Králům vstup do utkání vůbec nevyšel, když po brankách Hayese a Connora z přesilové hry prohrávali v 13. minutě už 0:2. Do hry vrátila Los Angeles branka Walkera z 15. minuty o vyrovnání se pak těsně po polovině zápasu postaral z přesilové hry Brown. Další starost však trápícím se Kings připravil v 37. minutě Mayers, který vrátil Jets těsné vedení 3:2.

Hosté již těsný náskok udrželi, v Los Angleles vyhráli 3:2 a v pořadí Západní konference potvrdili třetí příčku. Králové naopak zůstávají poslední bez nadějí na postup do play off.

VIDEO: Sestřih zápasu Los Angeles - Winnipeg

Výsledky NHL:
Tampa Bay - Arizona 4:1 (1:1, 0:0, 3:0)
Branky: 7. Stamkos, 41. Hedman, 60. Cirelli, 60. Gourde - 6. Keller. Střely na branku: 24:29. Diváci: 19.092. Hvězdy zápasu: 1. Stamkos, 2. Vasilevskij, 3. Hedman (všichni Tampa Bay).
Chicago - Vancouver 2:3 v prodl. (1:0, 0:2, 1:0 - 0:1)
Branky: 20. J. Toews, 57. E. Gustafsson - 21. Edler, 27. Markus Granlund, 61. Horvat. Střely na branku: 31:34. Diváci: 21.496. Hvězdy zápasu: 1. Horvat (Vancouver), 2. P. Kane, 3. C. Crawford (oba Chicago).
Los Angeles - Winnipeg 2:3 (1:2, 1:1, 0:0)
Branky: 15. S. Walker, 31. D. Brown - 12. K. Hayes, 13. K. Connor, 37. Myers. Střely na branku: 17:28. Diváci: 17.842. Hvězdy zápasu: 1. Myers, 2. K. Connor (oba Winnipeg), 3. D. Brown (Los Angeles).
San Jose - Vegas 3:7 (2:3, 0:1, 1:3)
Branky: 1. a 51. Couture, 10. J. Thornton - 13. a 58. Marchessault, 4. W. Karlsson, 6. Mark Stone, 33. P. Stastny, 41. R. Smith, 59. Eakin. Střely na branku: 39:42. Diváci: 17.487. Hvězdy zápasu: 1. R. Smith, 2. Marchessault (oba Vegas), 3. Couture (San Jose).

Reklama