Hlavní obsah

Šance na postup? Dvě procenta. Tampa a Pittsburgh se zkusí vzepřít dějinám

Skvělá základní část i triumfy minulých let jsou teď k ničemu. S hokejisty Tampy a Pittsburghu to v prvním kole play off Východní konference vypadá víc než bledě. Ze stavu 0:3 na zápasy totiž v NHL utekly jen týmy, jejichž počet se dá spočítat na prstech jedné ruky.

Foto: Jay LaPrete, ČTK/AP

Brankář Columbusu Sergej Bobrovskij likviduje šanci Adama Erneho z Tampy Bay.

Článek

V noci na středu už Lightning i Penguins můžou být ze hry. A nebo ještě rozdmýchají postupovou šanci, která je ale z historického pohledu opravdu nicotná. Ze 190 týmů, které v sérii ztratily první tři utkání, jich 186 vypadlo, což je 98 procent...

Tampa, která v základní části prohrála maximálně dva zápasy v řadě, a to v pouhých dvou případech, je po krk v bahně po nezvládnutých zápasech s Columbusem. Vítězové Stanley Cupu 2016 a 2017 z Pittsburghu podobně tristně rozehráli sérii s New York Islanders.

„Získat čtvrtou výhru je ale vždycky nejtěžší," chytá se stébla kapitán Tampy Steven Stamkos. Za dobu, co hraje v NHL, se dva velké obraty z 0:3 na 4:3 v play off totiž udály.

Před pěti lety se hráči Los Angeles Kings vyhrabali z beznadějného stavu v prvním kole se San Jose dokonce až ke Stanley Cupu...

V roce 2010 pak Mike Richards z Philadelphie zranil Davida Krejčího a Flyers následně čtyřmi výhrami v řadě otočili stav proti Bostonu.

„Musíte prostě věřit," říká někdejší hráč Philly Scott Hartnell. „Každým zápasem jsme se zlepšovali. V prvním utkání to byla bída, ve druhém o trochu lepší výkon a ve třetím jsme už hráli skvěle, ale zase to nevyšlo. Až ve čtvrtém jsme Boston zlomili v prodloužení."

Tampa i Pittsburgh by se měly snažit předchozí zápasy hodit za hlavu. Když před lety pamětník legendárního finále mezi Torontem a Detroitem z roku 1942 Wally Stankovski vzpomínal, jak Maple Leafs po třech úvodních porážkách dokráčeli až k poháru, vybavil si slova kouče Hapa Daye, kterými je vyprovázel z kabiny. „Běžte tam a koukejte to vyhrát..."

Rozhodnou drobnosti a třeba i zkušenosti z těžkých bitev minulých let. Vždyť kapitán Pittsburghu Sidney Crosby odehrál v play off 163 zápasů, jeho spoluhráč Jevgenij Malkin 161. Takové cifry jejich protivníci z Islanders nemají na kontech ani zdaleka. Na zadek si kvůli tomu ale nesednou, jak názorně ukázaly první tři souboje série.

„Mentálně se musíme nachystat na ten jeden zápas. A od něj se odrazit," říká trojnásobný vítěz Stanley Cupu Sidney Crosby.

K přežití úvodního kola play off ale Pittsburgh i Tampa nepotřebují nic menšího než zásadní zápis do historie NHL.

Obraty ze stavu 0:3 na zápasy
1942: Toronto - Detroit
1975: NY Islanders - Pittsburgh
2010: Philadelphia - Boston
2014: Los Angeles - San Jose
Postoupí hokejisté Tampy Bay a Pittsburghu do konferenčního semifinále?
Ano
7,2 %
Jen Tampa Bay
7,2 %
Jen Pittsburgh
4,9 %
Ani jeden tým
80,7 %
Celkem hlasovalo 349 čtenářů.

Reklama

Související témata: