Hlavní obsah

Petr spasitel. Nejdelší zápasy v historii NHL rozsekávali i Češi

Praha

Dva góly z prodloužení šestého a sedmého zápasu zachránily sezónu pro hokejisty San Jose. Poslední trefa série proti Vegas z hole Barclayho Goodrowa v závěru úvodní nastavené třetiny, ani branka Tomáše Hertla v oslabení z 92. minuty nedělního zápasu se však zdaleka nevejdou do historické tabulky těch opravdu nejdelších zápasů zámořského play off.

Foto: Profimedia.cz

Petr Sýkora v dresu Anaheimu

Článek

Dva Češi stejného jména však pronikli v tomto směru až do top 5. Právě na 24. dubna připadají výročí zápasů, v nichž své zápisy do hokejových dějin uskutečnili Petr Nedvěd a Petr Sýkora.

Série prvního kola roku 1996 mezi Washingtonem a Pittsburghem se zlomila během čtvrtého zápasu ve čtvrt na tři ráno po necelých sedmi hodinách od úvodního buly.

Capitals vedli 2:1 na zápasy, soupeř navíc přišel o Maria Lemieuxe, jenž byl za surový faul vyloučen do konce utkání. Ale otěže přebrali pittsburští Češi Jaromír Jágr a Petr Nedvěd, který nejprve švihem srovnal na 2:2 a šlo se do prodloužení.

Vysilující souboj deptal jak zesláblé hráče, kteří se o přestávkách ládovali pizzou, tak diváky. Z původního počtu 18 tisíc jich v hledišti zůstala necelá polovina a část z ní ještě pochrupávala.

Když byl na začátku prvního prodloužení vyloučen Jágr, jeho vystrašená maminka telefonovala z Pittsburghu manželovi do Hnidous, že kvůli synovi snad Penguins prohrají... Jenže hosté přežili i trestné střílení. Až těsně před koncem čtvrtého prodloužení Nedvěd v přesilovce ošálil padajícího beka a ránou nad lapačku německého gólmana Kölziga rozhodl.

Foto: Profimedia.cz

Jaromír Jágr a Mario Lemieux během svého společného působení v Pittsburghu

„Věděl jsem, že chodí dolů, tak jsem pálil výš," líčil vytřeštěně český hrdina, jenž v sérii, kterou nakonec vyhráli Penguin 4:2, nastřílel šest gólů a dostal přezdívku ‚Zabiják Capitals'.

Po návratu hráčů Pittsburghu domů nechávala šťastná ‚Mama Jagr' synovi vzkaz, v kolik ho má probudit. A na lístku v kuchyni od něj dostala odpověď: „Nikdy, umřel jsem..."

Nedvěda předstihl Sýkora

O sedm let později předstihl Nedvěda krajan Sýkora v barvách Anaheimu, kam byl vyměněn po sedmi sezonách v New Jersey.

Marně se na začátku pátého prodloužení úvodního souboje semifinále 2003 s Dallasem snažil domácí spíkr probrat fanoušky Stars. Po 48 vteřinách už zkroušeně mířili ven z haly.

Sýkorova střela se otřela o Fina Lehtinena a propadla za gólmana Belfoura. „Člověk nechce chybovat, tak jsem hned střílel a vyplatilo se," zářil český útočník.

V nastavení se už předtím radovaly oba týmy, sudí jejich euforii ale zpražili. Gól Dallasu nebyl uznán kvůli ofsajdu, hosté se také prosadili, ovšem do posunuté branky.

„To byl jeden z nejdůležitějších momentů. Když není uznán gól jednoho týmu, tak druhý obvykle skóruje. Ale my Dallas uhlídali," oddechl si Sýkora, jenž s Anaheimem došel až do finále, ale ke Stanley Cupu tehdy týmu Mighty Ducks scházela jediná výhra v boji s Devils.

O pět let později Sýkora už v trikotu Pittsburghu rozhodl v čase 109:57 finálový duel v Detroitu, nejdelší zápas poslední série o Stanley Cup však ukončil v roce 1990 proti Bostonu edmontonský Petr Klíma, když na tabuli svítil údaj 115:13.

Mít v týmu Čecha se jménem Petr se v rekordně dlouhých zápasech slušně vyplácelo.

Nejdelší zápasy v historii NHL
176:30 Montreal Maroons-Detroit 0:1 (24. března 1936) - rozh. gól: Mud Brunetau
164:46 Toronto-Boston 1:0 (3. dubna 1933) - Ken Doraty
152:01 Pittsburgh-Philadelphia 1:2 (4. května 2000) - Keith Primeau
140:48 Dallas-Anaheim 3:4 (24. dubna 2003) - Petr Sýkora
139:15 Washington-Pittsburgh 2:3 (24. dubna 1996) - Petr Nedvěd

Reklama

Související témata: