Hlavní obsah

Carolina - NY Islanders 5:2Stav série 3:0I bez zraněného Mrázka znovu slaví! Carolina je krůček od postupu

New York

Vítězná série pokračuje! Hokejistům Caroliny chybí k postupu do konferenčního finále jediná výhra. Ve třetím duelu 2. kola play off NHL porazili na svém ledě New York Islanders 5:2 a v sérii vedou už 3:0 na zápasy. Zraněného českého brankáře Petra Mrázka zastoupil mezi tyčemi zkušený Curtis McElhinney, který kryl 28 střel hostů. Domácí dvakrát vedli, Islanders dvakrát vyrovnali a vyrovnaný zápas rozhodla až trefa kapitána týmu Justina Williamse v polovině závěrečné třetiny. Další dva góly inkasovali Ostrované při snaze o vyrovnání a hře bez brankáře v poslední minutě utkání.

Foto: Gerry Broome, ČTK/AP

Brock Nelson z New Yorku Islanders v tvrdém souboji s brankářem Caroliny Curtisem McElhinneym.

Článek

Mrázek se zranil v dolní části těla při zákroku v minulém utkání a odhaduje se, že týmu bude chybět několik dní. Do branky Caroliny se tak postavil McElhinney, který chytal ve věku 35 let a 343 dní své první utkání play off od úvodní minuty. Jde o rekord NHL, žádný gólman si premiéru ve vyřazovací části neodbyl později. Kanadský brankář utkání zvládl a tým podržel zejména za stavu 1:1, kdy zneškodnil Islanders dvě velké šance.

Carolina se ujala vedení trefou Teuva Teräväinena, jehož Islanders nechali trestuhodně úplně volného u levé tyčky a finský útočník pohodlně skóroval do prázdné branky. Za necelé dvě minuty vyrovnal v přesilové hře střelou od modré čáry Devon Toews. Justin Faulk ze sólového úniku strhl vedení opět na stranu Hurricanes, ale hosté díky trefě Joshe Baileyho z mezikruží opět rychle smazali ztrátu.

Zápas rozhodla chyba brankáře Islanders Robina Lehnera, jehož rozehrávku zachytil Sebastian Aho a po jeho přihrávce skóroval zblízka Williams. "Do třetí třetiny jsme šli za stavu 2:2, hráli jsme dobře. Vše rozhodla moje chyba, gól beru na sebe," uvedl Lehner.

"Přečetl jsem to. Viděl jsem, že má puk na forhend, tak jsem tušil, že ho pošle kolem mantinelu a povedlo mi ho ze vzduchu sklepnout," popsal situaci Aho.Zbývající dvě branky vstřelili v poslední minutě při hře hostí bez gólmana Teräväinen a Aho.

Carolina hraje v play off poprvé od roku 2009, ale počíná si skvěle - v úvodním kole vyřadila obhájce Stanleyova poháru Washington, teď je blízko dalšímu postupu. "Všichni víme, že poslední krok je nejtěžší. Určitě se už ale nechceme vracet do New Yorku. Uděláme maximum, abychom sérii příště ukončili," řekl Williams. V celé historii NHL otočily sérii z 0:3 jen čtyři týmy.

Rošády trenérovi Dallasu vyšly

Ve druhém středečním zápasu vyhrál na Západě Dallas i s českými hráči Radkem Faksou a Romanem Polákem nad St. Louis 4:2 a srovnal stav série na 2:2.

St. Louis otevřelo skóre v šesté minutě trefou Vladimira Tarasenka v přesilové hře, ale Dallas ještě v úvodní třetině vývoj utkání otočil. Rychlou stahovačkou v předbrankovém prostoru vyrovnal Jason Dickinson a Jason Spezza využil početní výhodu střelou bez přípravy z pravého kruhu. Dallas zvýšil v prostředním dějství vedení na 4:1. Obránce John Klingberg mířil přesně z pravého kruhu a Roope Hintz zakončil hezkou souhru. Robert Thomas už jen v 54. minutě snížil.

Trenér Jim Montgomery vede Dallas prvním rokem a už při příchodu hráčům tvrdil, že rád míchá složením formací. Tentokrát vytáhl nováčka Hintze do elitního útoku, ze kterého posunul do druhého Tylera Seguina. Tah mu vyšel, Hintz dal gól, Seguin si připsal dvě asistence. "Výkony všech šly nahoru. A tím, že takhle měníme sestavu během sezony pravidelně, je pro hráče jednodušší přizpůsobit se každému, s kým nastupují," řekl kouč.

Výsledky středečních zápasů 2. kola play off NHL:
Východní konference - 3. zápas:
Carolina - New York Islanders 5:2 (1:1, 1:1, 3:0)
Branky: 7. a 60. Teräväinen, 32. Faulk, 51. Williams, 60. Aho - 9. D. Toews, 35. Josh Bailey. Střely na branku: 38:30. Diváci: 19 066. Hvězdy zápasu: 1. Williams, 2. Slavin, 3. Faulk (všichni Carolina). Stav série: 3:0.
Západní konference - 4. zápas:
Dallas - St. Louis 4:2 (2:1, 2:0, 0:1)
Branky: 12. Dickinson, 20. Spezza, 30. J. Klingberg, 38. Hintz - 6. Tarasenko, 54. Thomas. Střely na branku: 31:29. Diváci: 18 790. Hvězdy zápasu: 1. Seguin, 2. Jamie Benn, 3. Zuccarello (všichni Dallas). Stav série: 2:2.
Kanadské bodování play off NHL:
1.Couture(San Jose)1012(9+3)
2.Mark Stone(Vegas)712(6+6)
3.MacKinnon(Colorado)812(5+7)
4.Slavin(Carolina)1012(0+12)
5.Pacioretty(Vegas)711(5+6)
6.Rantanen(Colorado)811(5+6)
7.Burns(San Jose)1011(4+7)
8.Hertl(San Jose)1010(6+4)
9.E. Karlsson(San Jose)1010(0+10)
10.Duchene(Colorado)79(5+4)
35.Pastrňák(Boston)107(3+4)
39.Krejčí(Boston)107(2+5)

Reklama

Pavouk - Stanley Cup 2019

  • 1. kolo

  • Tampa Bay - logo Tampa Bay Columbus - logo Columbus
    0 : 4
  • Boston - logo Boston Toronto - logo Toronto
    4 : 3
  • Washington - logo Washington Carolina - logo Carolina
    3 : 4
  • New York Islanders - logo New York Islanders Pittsburgh - logo Pittsburgh
    4 : 0
  • Nashville - logo Nashville Dallas - logo Dallas
    2 : 4
  • Winnipeg - logo Winnipeg St. Louis - logo St. Louis
    2 : 4
  • Calgary - logo Calgary Colorado - logo Colorado
    1 : 4
  • San Jose - logo San Jose Vegas - logo Vegas
    4 : 3
  • 2. kolo

  • Columbus Blue Jackets - logo Columbus Blue Jackets Boston Bruins - logo Boston Bruins
    2 : 4
  • Carolina - logo Carolina New York Islanders - logo New York Islanders
    4 : 0
  • St. Louis Blues - logo St. Louis Blues Dallas Stars - logo Dallas Stars
    4 : 3
  • San Jose Sharks - logo San Jose Sharks Colorado Avalanche - logo Colorado Avalanche
    4 : 3
  • Finále konferencí

  • Carolina - logo Carolina Boston Bruins - logo Boston Bruins
    0 : 4
  • St. Louis Blues - logo St. Louis Blues San Jose Sharks - logo San Jose Sharks
    4 : 2
  • Finále Stanley Cupu

  • Boston Bruins - logo Boston Bruins St. Louis Blues - logo St. Louis Blues
    3 : 4