Hlavní obsah

Carolina - NY Islanders 5:2Jde to i bez Mrázka! Carolina slaví jednoznačný postup, Dallas je blízko finále konference

Aktualizováno

Semknutý tým Caroliny se vypořádal s absencí Petra Mrázka v brance více než obstojně a také ve čtvrtém utkání zdolal NY Islanders. Už po čtyřech zápasech tak slaví jednoznačný postup do finále Východní konference. Blíže do semifinále play off je pak i Dallas s českými hráči Romanem Polákem a Radkem Faksou. Hokejisté Stars vyhráli pátý zápas na ledě St. Louis 2:1.

Foto: James Guillory, Reuters

Heokjista Caroliny Greg Mckegg oslavuje svúj gól během druhé třetiny zápasu proti NY Islanders v play off NHL.

Článek
Fotogalerie

Za zraněného Mrázka se znovu postavil do branky Hurikánů veterán Curtis McElhinney a hned od začátku musel být na pozoru. První velká šance Eberleho v početní výhodě ještě v brance neskončila, o pár vteřin později se však ve stejné přesilovce už prosadil Mathew Barzal a poslal hosty do brzkého vedení.

To ale trvalo jen malou chvíli, sílu ukázali v početní výhodě i domácí, když si mladá finská hvězda Sebastian Aho úspěšně dorazila svůj první pokus, který ještě Lehner v brance hostí dokázal zastavit. Gólový příděl z úvodu zápasu na chvilku ustal, a to zejména díky Lehnerovi a konstrukci branky, která švédského kandidáta na Vezinovu trofej v první třetině také podržela.

Akci večera si schovala trojice Aho - Foegele - Teräväinen na úvod druhé části. Perfektní napadání a následná akce na jeden dotek vedla k nádhernému gólu posledně jmenovaného finského útočníka a také ke startu smrtících sedmi minut. O pár chvil později byl totiž před Lehnerem důrazný Gregg McKegg, který využil krátkého zaváhání švédského gólmana Ostrovanů a zvýšil už na 3:1. Třetí gól byl pro Lehnera už moc velkým soustem, a tak trochu překvapivě odjel na lavičku a přepustil své místo německé dvojce Thomasi Greissovi.

Foto: Gerry Broome, ČTK/AP

Hokejisté Caroliny Teuvo Teräväinen (86), Sebastian Aho (20) a Jordan Staal (11) oslavují gól do sítě NY Islanders ve čtvrtém utkání utkání druhého kola play off NHL.

Toho se však štěstí moc dlouho nedrželo a po další pěkné akci a přesné pobídce Jordana Staala skóroval ze vzduchu Justin Williams. Útoky hostujícího celku navíc perfektně mařil McEhinney, který jen potvrzoval skvělou formu brankářské dvojice Caroliny ve vyřazovacích bojích.

Zvláště dva „semafory", kterými zlikvidoval postupně šance Nelsona a Baileyho rozhodně za zmínku stojí a můžeme je považovat také za klíčové momenty konce druhé a začátku třetí třetiny, ve kterých tlak Islanders hodně zesílil. Definitivní rozhodnutí pak přinesla 56. minuta a ztráta puku Barzala v útočném pásmu, které využil přesně zakončující ruský forvard Andrej Svečnikov. Kosmeticky se pak ještě povedl výsledek upravit Brocku Nelsonovi. Jeho gól ale v celkovém součtu už prakticky nic neznamenal a po dalším hodně týmovém výkonu si pro jednoznačné vítězství a také postup do finále Východní konference došla Carolina v nejkratším možném termínu.

Foto: James Guillory, Reuters

Finský útočník Caroliny Sebastian Aho (vpravo) oslavuje svůj gól do sítě NY Islanders ve čtvrtém utkání 2. kola play off NHL.

Po statečném tažení chválil svého ostříleného parťáka také Petr Mrázek. "Jsem moc rád, že jsme to zvládli a ukončili jsme to ve čtyřech zápasech. Máme teď nějakou dobu na vyléčení všech zraněných hráčů. Jsem moc rád za kluky a hlavně za Meka, chytal výborně. Za celou sezonu si to zasloužil a teď se můžeme všichni připravit a vyléčit na třetí kolo," narážel český gólman také na své zranění, které mu neumožnilo nastoupit v posledních dvou utkáních,

Bishop dovedl Dallas před brány finále konference

Ve druhém utkání nočního programu play off se radovali z těsné výhry hokejisté Dallasu, kteří dobyli led St. Louis. Na důležitém triumfu v pátém utkání série měl obrovský podíl Ben Bishop. Americký gólman Dallasu pokryl v utkání 38 střel a naprosto po zásluze byl zvolen první hvězdou utkání.

Jediný gól za jeho záda procedil až ve třetí třetině Jaden Schwartz. Efektivnější hosté měli dva úspěšné střelce a to stačilo. Zkušený Jason Spezza a finský bek Esa Lindell skórovali v úvodu první, respektive druhé třetiny a to stačilo. Hubené vítězství 2:1 může být pro vývoj v sérii naprosto klíčové...

2. kolo play off NHL:
Východní konference - 4. zápas:
Carolina - NY Islanders 5:2 (1:1, 3:0, 1:1)
Branky: 5. Aho, 23. Teräväinen, 24. McKegg, 29. Williams, 56. Svečnikov - 3. Barzal, 59. B. Nelson. Střely na branku: 21:28. Diváci: 19 495. Hvězdy zápasu: 1. Teräväinen, 2. Aho, 3. McElhinney (všichni Carolina). Konečný stav série: 4:0
Západní konference - 5. zápas:
St. Louis - Dallas 1:2 (0:1, 0:1, 1:0)
Branky: 49. Schwartz - 3. Spezza, 27. Lindell. Střely na branku: 39:27. Diváci: 18 542. Hvězdy zápasu: 1. Bishop, 2. Lindell (oba Dallas), 3. Schwartz (St. Louis). Stav série: 2:3

Reklama

Související témata: