Hlavní obsah

Hertla poslal do semifinále i kuriózní verdikt. Nechápal jsem, tohle jsem ještě neviděl, žasl Švéd

San Jose/Praha

Byl to boj o všechno, buď postup do semifinále Stanley Cupu, nebo konec sezóny, v němž nakonec sehrálo jednu z důležitých rolí poměrně kuriózní rozhodnutí. Hrdinou San Jose se v sedmém zápase čtvrtfinálové série proti Coloradu nestali jen Tomáš Hertl či Joe Pavelski, ale také Dan Darrow. Nemáte moc ponětí, kdo to je? Jde o videokouče Žraloků, který disponuje ostřížíma očima a v rozhodujícím zápase na sebe vzal opravdu velký díl zodpovědnosti.

Foto: Stan Szeto, Reuters

Hokejista San Jose Sharks Tomáš Hertl v akci během play off NHL.

Článek

V osmé minutě druhé třetiny středečního duelu slavili hosté z Colorada vyrovnávací gól Colina Wilsona na 2:2. V tu chvíli téměř nikoho v hale včetně rozhodčích nenapadlo, že by gól neměl platit.

Jenže právě Darrow si všiml, že ještě předtím, než hosté zavezli puk do obranného pásma Sharks po vyhození Barclayho Goodrowa, zůstal v pásmu stát u mantinelu těsně za modrou čarou střídající Gabriel Landeskog.

Darrow na tento fakt upozornil, Sharks uplatnili možnost výzvy na přezkoumání situace ve videocentrále NHL (NHL's Situation Room), která potvrdila, že Landeskog byl v ofsajdu a gól tudíž neplatí.

„Byl jsem překvapený jako všichni ostatní. Odjel jsem střídat a za dvě sekundy jsme dali gól. Tohle (ofsajd) mě vůbec nenapadlo, abych byl upřímný. Nechápal jsem, co se děje. Ale viditelně jsem stál na ledě, z opakovaných záběrů, které jsme viděli, se ale dalo rozhodnutí udělat na obě strany. Nevím, jestli jsem něco takového vůbec kdy viděl," posteskl si švédský forvard.

„Je to velká kuriozita, obzvlášť v sedmém zápase. Přitom hráč už v takové pozici nemá na hru žádný vliv. Je to divné, každopádně jsme se mohli bez něčeho takového dnes obejít," mrzela situace zklamaného kouče Colorada Jareda Bednara.

Darrow na sebe vzal velkou zodpovědnost, protože pokud by videozáznam jeho názor nepotvrdil, nejenže by zůstal stav 2:2, ale Sharks by ještě hráli oslabení.

„Bylo to těžké rozhodnutí, šlo ale o klíčový moment zápasu. Od Dana to bylo hodně odvážné," děkoval videokouči trenér San Jose Pete DeBoer.

Místo srovnání na 2:2 záhy zvýšil na 3:1 pro Sharks Joonas Donskoi a postupovou výhru domácím už nepřekazil ani kontaktní gól Tysona Josta z úvodu třetí třetiny. San Jose vyhrálo 3:2 a celou sérii 4:3.

Reklama

Související témata: