Hlavní obsah

Finský supertalent dal před manažery NHL přednost své zemi: Teď nemůžu, slavím s lidmi zlato

Patří k největším současným talentům světového hokeje. V pouhých osmnácti letech už má ve sbírce málo vídaný vítězný hattrick, když získal zlato na MS seniorů, do 20 let i do 18 let. Není divu, že o finského snajpra Kaapa Kakka je eminentní zájem i v zámoří. Tam si však musí na příjezd zázračného mladíka počkat. Důvod je trochu kuriozní a za Atlantikem je dost možná těžko chápou.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Finský hokejista Kaapo Kakko střílí gól Kanadě v utkání na mistrovství světa.

Článek

Očekává se, že Kakko by měl být celkovou dvojkou blížícího se draftu. Mladí talenti už tradičně před draftem předvádějí své schopnosti na kempu Scouting Combine, kde absolvují fyzické testy a také pohovory se zástupci klubů.

Jenže čerstvý mistr světa se na akci, která probíhá od pondělí v KeyBank Center a HarborCenter v Buffalu, neukáže. Proč? Nemůže. Přece slaví ve své zemi zlato.

„Není to tak, že Kaapo vynechal Scouting Combine, ale okolnosti jako termín MS a oslavy v rodné zemi mu znemožnily účast," vysvětluje pro server NHL.com hráčův agent Mike Liut.

„Je nutné si uvědomit, že mistrovství světa znamená pro země mimo Severní Ameriku to samé co Stanley Cup," upozorňoval na velkou prestiž šampionátu v Evropě agent s tím, že více než tři miliony lidí v pětimilionovém Finsku sledovalo v televizi finálový boj s Kanadou v Bratislavě.

„Oslavy světového zlata zaberou skoro celý týden a Kaapo by se měl zúčastnit každé minuty. Kluby NHL, s nimiž jsem mluvil, plně podporují Kappovu sounáležitost s týmem a jeho zemí," dodal agent.

Vítězné oslavy začaly za účasti zhruba 40 000 lidí v Kaisanimi Parku v Helsinkách, které si nenechal ujít ani prezident Sauli Niinistö.

„Během necelé půlhodiny od vítězství nad Kanadou bylo v centru Helsinek zhruba deset tisíc fanoušků a to přitom hustě pršelo a teplota se pohybovala kolem 9 stupňů. Lidé ale slavili a mávali vlajkami až do rána. Finové jsou prostě hokejoví šílenci," přiblížil atmosféru ve zemi ředitel evropského skautingu NHL Goran Stubb.

Kakko byl na MS na Slovensku se šesti nejlepším střelcem Finů.

Reklama

Související témata: