Hlavní obsah

Famózní Binnington vyrovnal rekord NHL. St. Louis je díky němu poslední krok od zisku Stanley Cupu

Boston/Praha

Vylámali si na něm zuby. Hokejisté Bostonu Bruins vypálili na brankáře St. Louis Blues Jordana Binningtona během pátého zápasu finále play off NHL celkem 39 střel. Pětadvacetiletý Kanaďan kapituloval pouze jednou. Jeho obrovskou zásluhou tak Bluesmani zvítězili na ledě Bruins poměrem 2:1 a jediná výhra je dělí od historického úspěchu. Binnington navíc vyrovnal nováčkovský rekord mezi brankáři v počtu vítězství ve vyřazovacích bojích.

Foto: Winslow Townson, Reuters

Brankář St. Louis Blues Jordan Binnington a obránce Alex Pietrangelo zasahují proti střele Bostonu během pátého zápasu finálové série NHL.

Článek

Binnington si v letošní vyzařovací fázi připsal už 15. vítězství. Stejný zápis v historické knize NHL mají Patrick Roy z roku 1986, Ron Hextall (1987), Cam Ward (2006) a Matt Murray (2016). Binnington během nočního triumfu Blues získal i jedno prvenství. Osmatřicet úspěšných zákroků je nejlepší výkon nováčkovského brankáře ve finále NHL v historii.

Co je ale nejdůležitější, Kanaďan ze svatyně St. Louis má na dosah zisk Stanleyova poháru. V nováčkovské sezoně, po 30 startech v základní části a 24 v play off. Zlatá tečka je na dosah a stačí jediné. Ještě jednou vychytat výhru Blues a doslova neskutečný ročník zakončit s pohárem nad hlavou.

Rodák z Richmond Hill může hovořit o zázraku. Vždyť ještě koncem roku chytal v AHL. Trenéři Blues ho povolali z farmy začátkem prosince, když se tým potácel u dna tabulky Západní konference. Kanadský nováček si ve svém vůbec prvním startu v NHL připsal čisté konto a vítězství nad Philadelphií Flyers poměrem 3:0.

Jako by tím vším symbolicky začala hokejová pohádka St. Louis a tým, který s Binningtonem v zádech doslova vstal z mrtvých, nyní stojí krůček od zisku prvního Stanley Cupu ve své historii. Poslední krok však bývá ten nejtěžší. Šestý zápas je na programu v noci z neděle na pondělí od dvou hodin středoevropského času.

Reklama

Související témata: