Hlavní obsah

Podruhé český obránce nastoupil za vítěze, Stanley Cup ovšem domů zase nepřiveze

Smůla? Holá skutečnost, ale určitě i kuriozita! Stejně jako v minulé sezoně ve Washingtonu se český obránce Jakub Jeřábek objevil i v tomto ročníku v dresu vítěze Stanleyova poháru, v tomto případě St. Louis. Ale víceméně jen symbolicky, a tak mezi držiteli trofeje opět zapsán nebude. Pohár za ním do místa bydliště v létě zase nedoputuje.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jakub Jeřábek na archivním snímku před odletem na MS.

Článek

K tomu, aby se hráč zařadil mezi šampiony, musí absolvovat alespoň 41 utkání v základní části či nebo si připsat nejméně jeden start ve finálové sérii. Nic z toho nebylo splněno.

V Blues se Jeřábek objevil těsně před sezonou, kdy po výměně přišel z Edmontonu, který jej před tím podepsal jako volného agenta poté, co s ním neuzavřeli pokračování kontraktu Capitals.

Za Blues nastoupil osmadvacetiletý bek jen jedinkrát, a to 11. října proti Calgary. Pak byl odeslán do farmářského San Antonia v AHL.

O sezonu dříve Jeřábek při své premiéře v NHL přišel z Montrealu do Capitals 21. února. K 25 duelům za Canadiens jich přidal v základní části za Washington 11 a během play off dostal příležitost v prvních dvou duelech. Pak už nikoli. A tak to nestačilo, Stanley Cup sice pozvedl nad hlavu, počet oficiálních českých držitelů loni rozšířili na 26 jen obránce Michal Kempný a útočník Jakub Vrána.

Letos nikdo. Na farmě St. Louis působí také útočník Adam Musil, který zatím na premiéru v NHL čeká. Zástupce má český hokej jen v managamentu v St. Louis, kde působí v roli šéfa skautingu pro Evropu bývalý obránce Jan Vopat.

Jeřábek do třetice start za nejúspěšnější tým zámořské soutěže s největší pravděpodobností nezopakuje. Pro příští sezonu se vrací do Podolsku, s nímž v minulosti v KHL zažil velmi úspěšné časy.

Reklama

Související témata: