Hlavní obsah

Švédský brankář Lehner bude v NHL chytat za Chicago, Islanders posílil Varlamov

Chicago

Švédský hokejový brankář Robin Lehner opouští New York Islanders a podepsal jako nechráněný volný hráč v NHL roční kontrakt s Chicagem na pět milionů dolarů. Sedmadvacetiletý rodák z Göteborgu získal v NHL letos Bill Masterton Trophy za oddanost hokeji. V září přiznal, že se potýkal se závislostí na alkoholu a prášcích a že mu lékaři během odvykací léčby diagnostikovali bipolární poruchu.

Foto: Julio Cortez, ČTK/AP

Švédský gólman Robin Lehner bude v NHL nově oblékat dres Chicaga.

Článek

Lehner v uplynulé sezoně odchytal za Islanders v základní části 46 zápasů s průměrem 2,13 obdržené branky na zápas, s úspěšností 93 procent a šestkrát udržel čisté konto. V osmi utkáních play off si udržel průměr rovných dvou inkasovaných gólů na utkání a úspěšnost 93,6 procenta.

Spolu s Němcem Thomasem Greissem získali William M. Jennings Trophy, která je určena pro gólmany z týmu s nejnižším počtem inkasovaných branek v sezoně NHL. Byl také kandidátem na Vezina Trophy pro nejlepšího brankáře, kterou nakonec získal Rus Andrej Vasilevskij z Tampy Bay.

Celkem má na kontě bývalý hráč Ottawy a Buffala v NHL 265 utkání a dalších 10 duelů v bojích o Stanleyův pohár. S Islanders loni uzavřel roční smlouvu na 1,5 milionu dolarů a nyní se dočkal nejvyššího kontrakt v kariéře. V sezoně 2017/18 v Buffalu bral čtyři miliony dolarů.

Lehnera nahradí Varlamov

Ruský hokejový gólman Semjon Varlamov se stal v NHL posilou New York Islanders, kde by měl zacelit mezeru právě po odchodu Lehnera do Chicaga. Varlamov, který dosud působil v Coloradu, podepsal jako nechráněný volný hráč čtyřletý kontrakt na 20 milionů dolarů. Islanders také dokázali udržet ofenzivního lídra Anderse Leeho, který podepsal novou sedmiletou smlouvu na 49 milionů dolarů.

Jednatřicetiletý Varlamov má za sebou ročník, v kterém si ve 49 zápasech udržel průměr 2,87 branky na zápas, úspěšnost zákroků 90,9 procenta a dvakrát udržel čisté konto.

Varlamov v NHL odchytal za Washington a Colorado celkem 448 utkání a dalších 26 duelů má na kontě mistr světa z roku 2012 v play off. Skončil mu pětiletý kontrakt na 29,5 milionu dolarů.

Po jeho odchodu se v týmu Avalanche může po boku Němce Philippa Grubauera ucházet o místo v brance český gólman Pavel Francouz, který uzavřel v květnu nový roční kontrakt na 950 tisíc dolarů. Po loňském příchodu do Colorada z Čeljabinsku zatím v NHL nastoupil ve dvou zápasech a chytal na farmě v AHL.

Osmadvacetiletý Američan Lee si v uplynulém ročníku připsal v 82 zápasech 51 bodů za 28 branek a 23 asistencí. V osmi duelech play off vstřelil jeden gól a na tři přihrál. Výrazně si finančně polepšil oproti dosavadní čtyřleté smlouvě na 15 milionů dolarů.

Islanders draftovali Leeho v roce 2009 v šestém kole na 152. pozici. V 425 duelech v NHL zaznamenal 258 bodů (152+106) a ve 13 utkáních play off si připsal pět bodů (1+4).

Myers míří do Vancouveru

Obránce Tyler Myers vyztužil v NHL obranu Vancouveru. Devětadvacetiletý Kanaďan, který dosud působil ve Winnipegu, uzavřel s Canucks jako nechráněný volný hráč pětiletý kontrakt na 30 milionů dolarů.

Držitel Calder Trophy pro nejlepšího nováčka NHL z roku 2010 v uplynulé sezoně v dresu Jets nasbíral v 80 zápasech základní části 31 bodů za devět branek a 22 asistencí. V šesti utkáních play off nebodoval.

Myerse draftovalo v roce 2008 v prvním kole na 12. místě Buffalo a v NHL má na kontě za Sabres a Jets celkem 635 utkání a 265 bodů (74+191). V 39 duelech bojů o Stanleyův pohár zaznamenal 15 bodů (7+8).

Vancouver angažoval i beka Jordieho Benna, který do Britské Kolumbie míří z Montrealu a podepsal dvouletý kontrakt na čtyři miliony dolarů. Další akvizicí do obrany Canucks je Švéd Ockar Fantenberg, který dokončil uplynulý ročník v Calgary. Uzavřel roční smlouvu na 850 tisíc dolarů.

Simmonds do New Jersey

Kanadský útočník Wayne Simmonds je novou posilou New Jersey. Třicetiletý letošní držitel Ceny Marka Messiera pro největšího lídra v NHL podepsal s Devils jako nechráněný volný hráč roční kontrakt na pět milionů dolarů.

Simmonds v uplynulé sezoně po osmi letech opustil Philadelphii a zamířil na konci února do Nashvillu. Bývalému hráči Los Angeles, který v sezoně 2012/13 působil při výluce v NHL krátce i v extraligovém Liberci, skončila šestiletá smlouva na 23,85 milionu dolarů.

V NHL sehrál Simmonds celkem 841 utkání a nasbíral 474 bodů za 243 branek a 231 asistencí. Ve 44 utkáních play off si připsal 21 bodů za osm gólů a 13 přihrávek.

Colorado získalo Donskoie a Bellemarea

Hokejoví útočníci Joonas Donskoi a Pierre-Edouard Bellemare se stali na trhu volných hráčů novými akvizicemi Colorada. Avalanche získali do ofenzivy také Nazema Kadriho spolu s obráncem Callem Rosénen a výběrem ve třetím kole draftu v příštím roce z Toronta výměnou za zadáka Tysona Barrieho, útočníka Alexandera Kerfoota a volbu v šestém kole draftu.

Sedmadvacetiletý Fin Donskoi působil poslední čtyři roky v San Jose, kam zamířil z Kärpätu Oulu. S Coloradem podepsal čtyřletou smlouvu na 15,6 milionu dolarů. V NHL má na kontě 283 zápasů a 122 bodů (45+77) a v 50 utkáních play off zaznamenal 21 bodů (9+11).

O sedm let starší Francouz Bellemare po dvou letech opustil Vegas, kam přišel po tříletém působení ve Philadelphii. S Avalanche uzavřel dvouletý kontrakt na 3,6 milionu dolarů. V NHL nasbíral v 385 duelech 65 bodů (29+36) a v 31 zápasech play off si připsal čtyři asistence.

Osmadvacetiletý Kanaďan Kadri má ještě na tři roky platný kontrakt s ročním příjmem 4,5 milionu dolarů. Dosud hrál jen za Toronto, které si jej vybralo v roce 2009 jako sedmičku draftu. V NHL má na kontě 561 utkání a 357 bodů (161+196) a v play off přidal v 19 duelech 10 bodů (3+7).

O tři roky mladší Švéd Rosén za dvě sezony v zámoří působil převážně na farmě v AHL v celku Toronto Marlies. V NHL zatím za Maple Leafs sehrál jen osm utkání a zaznamenal dva body (1+1).

Sedmadvacetiletý Barrie má ještě na rok platný kontrakt s příjmem 5,5 milionu dolarů, který bude nadále z poloviny hradit Colorado. V uplynulé sezoně byl s 59 body sedmým nejproduktivnějším obráncem NHL. Celkově si v soutěži připsal v 484 duelech 307 bodů (75+232) a v 21 zápasech play off má bilanci 1+13.

Čtyřiadvacetiletý Kerfoot je po skončení dvouleté smlouvy na 2,275 milionu dolarů chráněným volným hráčem. Ve 157 duelech NHL si připsal 85 bodů (34+51) a v 18 utkáních play off další pět (2+3).

Reklama

Související témata: