Hlavní obsah

Famózní Pastrňák uniká Ovečkinovi. A to ho ještě okradli, upozorňuje překvapený kouč

Boston/Praha

Jeho tým prohrával a dlouho se nemohl trefit. Jenže hokejový Boston dobře ví, že nemusí ani v takových situacích panikařit. Kanon David Pastrňák prostě vždy nějaký gól dá a ani v neděli proti Montrealu tomu nebylo jinak. Kouč Medvědů si také svého ofenzivního esa náležitě považuje.

Foto: Winslow Townson, ČTK/AP

Český hokejista David Pastrňák (vpravo) oslavuje se spoluhráčem Andersem Bjorkem gól proti Montrealu.

Článek

Hosté z Montrealu se ujali vedení už ve druhé minutě zápasu a Boston čekal déle než dvě třetiny na odpověď. Pastrňák pak ale ukázal, že když je forma, není střílení gólů zase taková věda. Po přiťuknutí o mantinel od Anderse Bjorka vyslal z kruhu pro vhazovaní nechytatelnou bombu k tyči a zavelel k obratu na konečných 3:1.

„Upřímně, jedním okem jsem viděl, že obránce už mě nemůže dohonit. Střílel jsem hned, jak se mi puk odrazil ke středu. To byl jediný plán, jaký jsem měl," popisoval havířovský rodák situaci kolem své branky.

Na čele tabulky kanonýrů NHL odskočil druhému Alexandru Ovečkinovi na pětibrankový rozdíl a jako první hráč v lize od dob Jaromíra Jágra v sezoně 1996/97 zaznamenal v úvodních 27 zápasech alespoň 25 gólů.

„Pastu" se nepodařilo hráčům Montrealu rozhodit ani nefér zákroky. Na konci druhé třetiny se do hvězdy Bruins pustili v jednu chvíli s hokejkami a rukavicemi pořádně vysoko hned tři hráči hostů najednou.

„On je bezpochyby nejlepším hráčem celé NHL," smekl kouč Bostonu Bruce Cassidy před 23letým Čechem. Sám přiznává, že je gólovou frekvencí Pastrňáka příjemně překvapen.

Foto: Bob Dechiara, Reuters

Bostonský David Pastrňák se raduje z gólu proti Montrealu.

„Samozřejmě jsem vždy cítil, že David může dávat hodně gólů. Ale že jich bude mít k 1. prosinci už 25 to jsem tedy nepředpokládal. Já ale nejsem dobrý tiper...," vykládal dobře naložený trenér.

„Možná už jich ale mohl mít 30. Když si vzpomenete, že ho několikrát o gól okradli. Každopádně si nemyslím, že by dostal nějaké branky zadarmo," dodal Cassidy.

Tabulka střelců NHL
1. Pastrňák (Boston) 25 branek
2. Ovečkin (Washington) 20
3. McDavid (Edmonton) 19
4. Marchand (Boston), Draisaitl (Edmonton) oba 18
6. MacKinnon (Colorado) 17
7. Eichel (Buffalo), Matthews (Toronto) oba 16
9. Guentzel (Pittsburgh) 15
10. P. Kane (Chicago), Pageau (Ottawa), E. Lindholm (Calgary), Neal (Edmonton) všichni 14
...16. Vrána (Washington) 12
38. Hertl (San Jose) 10
77. Chytil (NY Rangers), Palát (Tampa Bay) oba 8.

Reklama

Související témata: