Hlavní obsah

NHL má zákrok desetiletí. I spoluhráči brankáře už se smiřovali s jistým gólem

Washington/Praha

Nebýt tohoto zákroku, kdo ví, jak by celá finálová série předminulého play off NHL dopadla. Třeba by hokejisté Vegas hned ve svém premiérovém ročníku zvedali nad hlavu Stanleyův pohár. Takhle i díky parádě brankáře Bradena Holtbyho ve druhém utkání série nakonec poprvé v historii získali slavnou trofej Capitals. A Holtbyho zákrok byl nyní vyhlášen tím nejlepším v NHL za uplynulou dekádu.

Foto: Profimedia.cz

Právě tento zákrok Bradena Holtbyho proti Alexi Tuchovi byl vyhlášen tím nejlepším v NHL za uplynulou dekádu.

Článek

NHL se rozhodla vyhlásit ty nejlepší momenty, které se v ní udály v minulých deseti letech, tedy od 1. ledna 2010 do 31. prosince loňského roku. Dojde třeba na nejlepší gól, trenéra, klub či událost a vše vyvrcholí příští pátek zveřejněním dvou All Star týmů tohoto období.

Jako první ale přichází nejlepší zákrok. Washington v předloňském finále prohrál s Vegas první zápas a v tom druhém držel dvě minuty před koncem základní hrací doby náskok 3:2. Útočník Rytířů Alex Tuch měl před sebou odkrytou klec a zdálo se jako samozřejmé, že Capitals o vedení přijdou.

Přesvědčený o tom byl i zadák Washingtonu John Carlson, jenž byl v daný moment na ledě. „Naprosto. Kdybyste se podívali pohledem od pravého mantinelu, asi by bylo vidět, že (Holtbyho) tělo už je mimo branku. Bylo to neskutečné," popisoval.

Holtby z nouze skočil od levé tyče k pravé, nastavil svou hokejku, kterou puk trefil. „Jen jsem se snažil zůstat ve hře a pohnout se směrem, kam jsem myslel, že ho může vystřelit. Když se podíváte, jak padá většina gólů, často to bývá proto, že střelec vypálí někam, kam sám nechtěl. Anebo kam by střílet neměl. (Tuch) naštěstí vystřelil tam, kam měl, takže jsem to mohl trochu předpovídat," uvedl Holtby.

„Asi jde o to načasování. To ze zákroku dělá něco navíc. U takového zásahu je víc nostalgie, protože o tom, že se vám povede ve finále Stanley Cupu, člověk sní víc než o nějakých technicky dokonalých zákrocích," dodal Holtby, jehož Capitals vedení 3:2 ve druhém zápase udrželi a pak vyhráli i další tři duely, které je dovedly k prvnímu Stanley Cupu v historii.

Reklama

Související témata: