Hlavní obsah

Kouč Sutter se snaží probudit Ďábly, Eliáše přesunul na centra

EAST RUTHERFORD

Trenér Brent Sutter zkouší probudit hokejisty New Jersey Devils neobvyklými zásahy do sestavy. Tradičním účastníkům play off a vítězům Atlantické divize v posledních dvou letech se v úvodní čtvrtině NHL příliš nedařilo a stejně na tom byl i lídr mužstva, český útočník Patrik Eliáš. Sutter se proto v posledních dvou utkáních pokusil stav věcí změnit a Eliáše ze stabilní pozice levého křídla přesunul do středu elitní formace.

Článek

Na křídlech s ním hrají Zach Parise a Brian Gionta a alespoň dílčí úspěch třetího nejhoršího týmu Východní konference se záhy dostavil. Po těsné prohře 0:1 v pátečním derby proti newyorským Islanders rozdrtili Ďáblové o den později Philadelphii na jejím ledě 6:2. Eliáš byl na ledě při třech vstřelených gólech, když sám zaznamenal jeden a u dalšího asistoval. "Někdy má člověk takový ten vnitřní pocit, tak se podle něj řídí," vysvětlil Sutter svůj tah zámořským novinářům.

S Eliášovými výkony na novém postu byl evidentně spokojený. "Vypadá tam velmi dobře. Hraje jako skutečný centr a dělá vše, co se po centrovi chce," zhodnotil Sutter. Zároveň však vyvrátil, že by nebyl spokojen s Eliášovým přístupem. "Ne, není to o tom, že by snad nedělal kroky pozitivní cestou, ale právě on je schopný dodat nový rozměr své hře i celému týmu. A to právě tím, že bude hrát v této pozici stejně dobře, jako hrál v posledních dvou zápasech," objasnil Sutter.

Když Devils po odchodu hvězdného Scotta Gomeze do konkurenčního New Yorku Rangers hledali nového prvního centra, padala jména Dainiuse Zubruse, Travise Zajace nebo Parise. Eliáš v těchto diskuzích nefiguroval, přestože jako centr už odehrál pár utkání pod bývalým trenérem Patem Burnsem v sezóně 2002/03 a dlouho hrál ve středu útoku i v žákovském věku.

Na centru přestál hrát Eliáš ve 14 letech

"Na pozici centra jsem přestal hrát ve čtrnácti a začal hrát levé křídlo za Kladno," připomněl Eliáš. "V této sezóně se u nás hodně změnilo, takže proč nezkusit i tohle," uvedl jedenatřicetiletý rodák z Třebíče, který je klíčovým hráčem Devils od dob, kdy tvořil obávanou formaci s Jasonem Arnottem a Petrem Sýkorou.

"Bylo to dobrých deset let na levém křídle," rekapituloval s nadsázkou Eliáš. "Nyní mi to připomíná rok 2000, kdy jsem hrál s Arniem a Sejkim. Přestože jsem hrál na levém křídle, měli jsme pravidlo, že se hráč může ocitnout kdekoliv a musí to tak prostě odehrát."

V klubu věří, že s Parisem a Giontou na křídlech Eliášovy výkony znovu porostou. "Pomáhá mi to být kreativnější, když jsem uprostřed. Musím si však stále zvykat, protože vlevo je to prostě odlišné a je potřeba dělat rychlá rozhodnutí. Cítím se však v nové pozici dobře," řekl Eliáš.

Reklama