Hlavní obsah

Larionov byl uveden do Síně slávy hokejové NHL

TORONTO

Člen bývalé slavné formace 'KLM' Igor Larionov se dočkal uvedení do hokejové Síně slávy zámořské NHL. Spolu s bývalou hvězdou Detroitu Red Wings byl v pondělí mezi legendy na slavnostním večeru v Torontu uveden někdejší útočník Edmontonu Oilers Glenn Anderson, čárový rozhodčí Ray Scapinello a jeden z nejvlivnějších mužů kanadského juniorského hokeje Ed Chynoweth.

Článek

"Před 28 lety jsem neměl ani tušení, že nějaká Síň slávy existuje. A o tom, že mě v roce 1985 draftoval Vancouver Canucks v 11. kole, jsem se dozvěděl až o dva roky později na Kanadském poháru," řekl sedmačtyřicetiletý Larionov, který dominoval v 80. letech mezinárodnímu hokeji ve slavné řadě s Vladimirem Krutovem a Sergejem Makarovem. Do zámoří odešel v osmadvaceti letech v roce 1989 ještě před pádem totalitního Sovětského svazu.

"Abych byl upřímný, nikdy jsem si nemyslel, že dostanu možnost hrát v NHL. Chtěl jsem vyhrát olympiádu a mistrovství světa, ale nakonec jsem se stal spolu s pěti dalšími spoluhráči prvním vyslancem Sovětského svazu v NHL. Nejdřív jsem měl v plánu být v zámoří jen tři roky a pak ukončit kariéru, ale nakonec se mi cesta v NHL protáhla na 14 let," dodal centr, přezdívaný 'Profesor'.

Tři výhry ve Stanley Cupu

Larionov s Detroitem třikrát vyhrál Stanleyův pohár (1997, 1998, 2002). Dvojnásobný olympijský vítěz a čtyřnásobný mistr světa nastupoval v NHL také za San Jose, Floridu a New Jersey, kariéru ukončil před čtyřmi lety. Během působení v zámoří odehrál 921 zápasů, nastřílel 169 gólů a celkem si připsal 644 bodů. Nyní se Larionov věnuje prodeji vín z Austrálie a Kalifornie, které prodává pod názvy 'Hattrick' nebo 'Třetí prodloužení'.

Anderson byl v 80. letech členem slavného týmu Edmontonu Oilers kolem Wayna Gretzkého, Granta Fuhra, Marka Messiera, Paula Coffeyho a Jariho Kurriho, s kterými vyhrál pět Stanley Cupů, další pak přidal v New Yorku Rangers. Během kariéry nastřílel v play-off 95 branek, z toho 17 vítězných.

"Být uveden do Síně slávy spolu s Igorem Larionovem je pro mě něco výjimečného. Ruští hokejisté totiž ze mě udělali lepšího hráče. Vždy, když jsme proti nim hráli, donutili mě k maximálnímu výkonu," uvedl osmačtyřicetiletý Anderson.

Rozhodčí Scapinello má za sebou 33 let dlouhou kariéru v NHL, během které nikdy nezmeškal zápas. Chynoweth je pak v zámoří považován za "otce moderního kanadského juniorského hokeje", protože v roce 1972 sjednotil tři největší juniorské soutěže.

Reklama