Hlavní obsah

Go Habs Go! Montreal oslaví 100. výročí

MONTREAL/PRAHA

Čtyřiadvacet vítězství ve Stanley cupu a nejkrásnější hokejové logo světa. To je vizitka slavného Montrealu Canadiens. Klubu, který od ledna čeká maratón oslav ke 100. výročí od jeho založení.

Článek

„Montreal je to nejlepší místo, kde se dá hrát hokej,“ tvrdí český obránce Roman Hamrlík. Každý, kdo se tu octne, je unešen. Síla tradice, fanoušci, pro které se hokej stal osudem. „Takovou atmosféru, jako byla v Montrealu, zažijete třeba jen párkrát za život,“ vzpomíná na první ročník Kanadského poháru 1976 bývalý reprezentační útočník Vladimír Martinec. Tehdy se hrálo ve slavné hale Forum, která byla domovským stánkem Canadiens celých 70 let, ale stejný rachot na tribunách zažijete i v současném Bell Centre.

Klasické logo s písmeny C a H je kombinací slov Canadiens a Hockey. Většina fanoušků ale klubu svého srdce neřekne jinak než Habs, z francouzského Les Habitants, podle osadníků, kteří se usadili v okolí řeky Sv. Vavřince. Hromový pokřik „Go Habs Go!“ je ostatně slyšet nejen v Bell Centre, ale i v barech a nočních podnicích po celém městě.

Diváci hokej v Montrealu prožívají

Montreal má být na co pyšný. Stačí zmínit pár jmen, která jsou pro Kanaďany posvátná. Morenz, Richard, Lach, Beliveau, Lafleur, Plante, Robinson, Mahovlich. „Je tu sepětí s historií. Vyhrávaly se tu Stanley cupy, takže fanoušci chtějí, abychom zvítězili pomalu v každém zápase,“ líčí Hamrlík. Tady není hokejový zápas příležitostí k rodinnému výletu a chroupání popcornu jako v amerických arénách. V Montrealu je to událost číslo jedna. „Lidi jsou taky naštvaní, když nám to nejde, ale zároveň skvěle vycítí, kdy nám mají pomoct,“ říká Tomáš Plekanec, který byl u jednoho z největších obratů montrealské historie. Habs otočili zápas proti New York Rangers z 0:5 na 6:5! „To byla síla. Neslyšel jsem vlastní slova. V transu byli úplně všichni. Diváci, hráči, trenér,“ popisuje Plekanec.

Po pár letech strádání má Montreal znovu konkurenceschopné mužstvo. Už v minulé sezóně vyhráli Canadiens svou divizi a v 1. kole přetlačili Boston 4:3 na zápasy. Jenže Philadelphia byla nad jejich síly.

Naposled získali Habs trofej v roce 1993, v play off tehdy ukázali velké nervy, když vyhráli deset zápasů v prodloužení a skvěle jim zachytal gólman Patrick Roy. Kapitánem posledních montrealských vítězů byl Guy Carbonneau, současný kouč týmu. „Nikdo nám to moc nepředhazuje, ale je jasný, že fanoušci by pukli štěstím, kdyby se nám podařilo vyhrát. Oni by si to zasloužili,“ ví dobře Plekanec.

Reklama

Související témata: