Hlavní obsah

Jágr vedle Forsberga. Nebo s Lindrosem? V Philadelphii si i po letech drbou hlavu

Už je to třicet let, co si Jaromíra Jágra na draftu ve Vancouveru vybral Pittsburgh. V táboře jeho největších rivalů z Philadelphie ale i po třech dekádách v souvislosti s tehdejší talentovou burzou panují velké rozpaky. Budoucí českou superstar totiž měli možnost nenáviděným protivníkům vyfouknout Flyers a hokejová historie se mohla ubírat jiným směrem.

Foto: Profimedia.cz

Jaromír Jágr dres Flyers nakonec v NHL skutečně oblékl (snímek z roku 2012). Mohlo k tomu ale dojít mohem dříve.

Článek

Když se Jágr v roce 2011 po tříleté pauze, kterou strávil v Rusku, objevil znovu v NHL, vybral si k návratu Philadelphii, kde mu v devadesátých letech jako hráči Penguins nemohli přijít na jméno. Chyběl přitom jen kousek, aby Jágra už při draftu 1990 vzali právě Flyers.

Karty byly rozdány vcelku jasně. První volbu měli Quebec Nordiques a vybrali si Owena Nolana, jako druhý šel na řadu Vancouver, který zvolil Petra Nedvěda. Český mladík v roce 1989 utekl z juniorského turnaje v Calgary, Canucks si ho sezonu piplali v juniorské lize a nedovolili, aby jim ho někdo vyfouknul.

Švédský skaut brečelTřetí Detroit nechtěl z nějakých důvodů v prvním kole Evropana a tak ukázal na Kanaďana Keitha Primeaua. A pak už šlo do tuhého. Čtvrtá šla na řadu Philadelphia, která měla o Jágrovi detailní informace a hlavně nadšené reference od švédského skauta Ingeho Hammarströma.

"Inge byl švédský sympaťák, několikrát se na mě byl podívat v lize na Kladně, mluvil se mnou a můj táta ho měl rád. Dokonce jsme byli s ním i se zástupci Flyers na večeři. Už to vážně vypadalo, že se budu stěhovat do Philadelphie," líčil ve své autobiografii Jágr.

Bývalý útočník Toronta Hammarström působil ale v klubu prvním rokem. A tak byl zámořskými skauty Flyers přehlasován. Když se to dozvěděl, tak se prý rozbrečel.

Philadelphia si ze čtvrté pozice vybrala Mikea Ricciho, který vévodil předdraftovým žebříčkům a média mu přisoudila roli nového Bobbyho Clarkea, ikonického šéfa týmu Flyers, který v sedmdesátých letech vyhrál dva Stanley Cupy po sobě.

Clarke v dubnu 1990 skončil ve funkci generálního manažera Flyers a nahradil ho Russ Farwell.

Flyers se báli Jágrovy vojny"Co si pamatuju, tak panovaly velké pochybnosti, zda bude za nás Jágr schopen nastoupit hned v další sezoně, protože se říkalo, že bude muset jít na vojnu," vysvětloval nedávno Farwell.

Jágr ale nenarukoval a samozřejmě na NHL okamžitě měl. Prosadit se dokázal i v hvězdné pittsburské společnosti vedle Lemieuxe, Coffeyho, Recchiho, Stevense, Trottiera...

Pokud by Jágr zamířil k Flyers, na 99 procent by hned v první sezoně nezískal Stanley Cup, ale nejspíš by měl také o dost víc prostoru a času na ledě, než tomu bylo zpočátku v Pittsburghu.

Philadelphia hrála v osmdesátých letech dvě neúspěšná finále Stanley Cupu (1985, 1987) s Edmontonem. V roce 1990 ale nepostoupila do play off a bylo jasné, že potřebuje zásadní změnu. A Jágr v tom mohl sehrát ústřední roli.

V Pittsburghu dlouhovlasého mládence z Hnidous v premiérové sezoně často přepadal stesk po domově. To by ve Philly nehrozilo, v ročníku 1990-91 byli v jejím kádru i Češi Jiří Látal a Martin Hosták.

Foto: Profimedia.cz

Do slavné NHL vstoupil Jaromír Jágr v dresu Pittsburghu.

Proč jsme brali Ricciho? Management litovalRole Jágrova mentora by se místo Lemieuxe ujal Marc Howe. Novinář Jay Greenberg, který se v 90. letech věnoval Flyers a právě s bekem slavného jména sepsal jeho autobiografii 'Syn Gordieho Howea', vzpomínal, jak management Philadelphie rozhodnutí upřednostnit Ricciho před Jágrem, velmi často litoval.

Ricci strávil u Flyers jen dva roky a přesunul se do Quebecu v rámci monstrtrejdu za Erica Lindrose, jehož součástí byl i Peter Forsberg a také 15 milionů dolarů, které Philadelphia zaplatila za hráče, který rok trucoval a jako jednička draftu 1991 nechtěl za Quebec hrát.

Forsberga si tehdy Flyers vybrali ze šestého místa, ale 18letému švédskému zázraku z Örnsköldsviku se do zámoří moc nechtělo a v Evropě strávil ještě další tři roky. Pokud by se ale před Forsbergem rýsovala spolupráce s Jágrem, mohlo to být úplně jiného...

Foto: Profimedia.cz

Proti Pittsburghu nastoupil Jaromír Jágr třeba i v dresu New York Rangers.

A i kdyby Flyers obětovali Forsberga, hrál by Jágr s Lindrosem! Představte si legendární Legii zkázy Flyers ve složení Jágr, Lindros, LeClair... Kanadský býk by porážel soupeře u mantinelů a Čech s Američanem by mezi nimi jezdili slalomy a pořádali gólové festivaly. Je klidně možné, že v půlce devadesátých let by se díky této spolupráci Stanley Cup stěhoval do 'města bratrské lásky'.

"Ricci vypadal v roce 1990 jako výborná volba, ale byl to spíš pracant. Moc mu to nebruslilo. A nakonec se ukázalo, že vlastně není ani tak dobrý jako Nedvěd, který měl solidní kariéru, ale zase ne nějak zázračnou," tvrdil Greenberg.

O tomhle 'kdyby' se prostě ve Philadelphii stále píše a spekuluje. Kus alternativní hokejové historie se propíral i v posledních měsících, kdy se NHL zastavila.

Jágr si však za Flyers zahrál až 21 let po slavném draftu. A boku Claudea Girouxe a Scotta Hartnella i ve svých čtyřiceti letech předváděl, že na to pořád ještě má. Ricci byl v té době už čtyři roky po konci kariéry.

Reklama