Hlavní obsah

Znepříjemňovali jsme to soupeři až do konce, těšilo Havláta

PRAHA

Byl to Havlátův zápas. V prvním utkání svého týmu v letošním play-off NHL rozhodl o výhře Chicaga nad Calgary 3:2 v prodloužení. Nejdříve pět minut před koncem třetí třetiny vyrovnal na 2:2 a poté po dvanácti vteřinách prodloužení přesnou střelou zařídil první vítězství v sérii pro svůj tým. „Není důležité, kdo vstřelí gól,“ říkal skromně po konci zápasu.

Článek

Chicago přitom v průběhu celého zápasu dotahovalo náskok svého soupeře. Ještě v 55. minutě vedl kanadský tým 2:1, když Havlát nadvakrát překonal gólmana Flames Kiprusoffa. Po dvanácti vteřinách prodloužení mu navíc naservíroval přihrávku do jízdy Bolland a Havlát podruhé v zápase rozsvítil červené světlo za zády finského brankáře.

Před rozhodující střelou se Havlát o střele ani chvíli nerozmýšlel, jeden z jeho spoluhráčů totiž šikovně stínil výhled brankáři. „Věděl jsem, že Andrew Ladd je přede mnou, převzal jsem přihrávku od Bollanda a vypálil na bránu,“ popisoval Havlát. „Není důležité, kdo vstřelí gól. Získali jsme po těžkém boji první zápas,“ těšilo českého útočníka, jenž zaznamenal svou patnáctou a šestnáctou branku ve vyřazovacích bojích.

Do prodloužení vstupovali domácí hokejisté s jasnou taktikou. „Byli jsme trpěliví, chtěli jsme soupeři znepříjemňovat život až do konce. To byl náš plán,“ prozradil Havlát, jehož po utkání chválili jak trenér, tak spoluhráči. „Havlát v letošním roce vstřelil hodně důležitých gólů. Dnes večer nás vrátil do zápasu on,“ řekl například espn.com brankář Nikolaj Chabibulin.

Dalšími hvězdami Hudler a Krejčí

Havlát však nebyl jediným českým hráčem, který na sebe ve čtvrtečních zápasech zásadně upozornil. Jiří Hudler si v dresu Detroitu připsal úvodní gól zápasu a jednu asistenci v utkání proti Columbusu. Detroit zvítězil 4:1, ale Rudá křídla se na vítězství pořádně nadřela. Vývoj zápasu však nakonec otočili ve druhé třetině, když během pěti minut vstřelili tři branky.

„Takhle se hraje hokej v play-off. Díky bohu, že to tak dopadlo,“ ulevilo se po zápase Hudlerovi, který byl vyhlášen druhou hvězdou zápasu. Asistenci si připsal na jediné brance Columbusu také Jakub Voráček.

Stejným bodovým přínosem jako Hudler se zaskvěl i David Krejčí z Bostonu. Jeden z objevů letošní sezóny v zámořské soutěži přihrával ve 14. minutě na úvodní branku Kessela a o minutu později sám zvýšil proti Montrealu na 2:0. Hosté sice dokázali vyrovnat na 2:2, definitivní ránu do zad jim však způsobila trefa Slováka Zdena Cháry, který osm minut před koncem poslal svůj tým opět do vedení.

„Chára je náš srdcar. Líbil se mi způsob, jakým dokázal náš tým dnes večer vést. Příznačně rozhodl o naší výhře rozhodující brankou,“ chválil svého beka kouč Bostonu Claude Julien.

Reklama