Hlavní obsah

Boston - Philadelphia 1:4Pastrňákův Boston propadl, Voráček pomohl asistencí k výhře. Colorado rozhodlo v poslední sekundě

Toronto/Praha
Aktualizováno

Slavná NHL znovu nastartovala své motory. Hokejisté Arizony vstoupili do kvalifikace play off výhrou nad Nashvillem 4:3. Predators nepomohly ani dvě branky Filipa Forsberga. Philadelphia pak i díky asistenci útočníka Jakuba Voráčka porazila v úvodním utkání o nasazení do 1. kola play off NHL Boston 4:1. David Pastrňák se stejně jako jeho jmenovec Krejčí v barvách Bruins neprosadili. Gólem z poslední sekundy slaví výhru i Colorado, které porazilo obhájce titulu ze St. Louis 2:1.

Foto: Frank Gunn, ČTK/AP

Obránce Philadelphie Flyers Philippe Myers (5) slaví svou trefu do sítě Bostonu, gratulovat mu přispěchal český útočník Jakub Voráček (93), jenž si u gólu připsal asistenci.

Článek
Fotogalerie

Arizona vstoupila do kvalifikace play off výhrou nad Nashvillem 4:3. Jedenáctý celek Západní konference nedohrané základní části kvůli pandemii koronaviru udělal proti šestému velký krok k úspěchu v prvním soutěžním utkání od 9. března mezi osmou a 16. minutou, kdy získal vedení 3:0.

Skóre souboje týmů bez českého zastoupení otevřel dvakrát tečovanou střelou obránce Oliver Ekman-Larsson. Na šťastnou trefu kapitána Coyotes Christiana Dvoraka navázal v přesilové hře Clayton Keller.

Nashville sice snížil tři vteřiny před koncem úvodního dějství, kdy také zužitkoval početní výhodu Filip Fosberg, ale v 37. minutě vrátil Arizoně ve vlastním oslabení tříbrankový náskok Michael Grabner.

Za Predators se po 30 sekundách závěrečného dějství trefil bek Ryan Ellis a v 49. minutě svou druhou brankou v utkání po ideální přihrávce Romana Josiho zkorigoval Forsberg stav na 3:4. Dobře rozehraný zápas ale Arizona už nepustila a začala sérii na tři vítězné duely lépe.

Toronto vyšlo střelecky naprázdno

Vítězně vstoupili do série s Torontem i hokejisté Columbusu, kteří si připsali vítězství 2:0. Před prázdným hledištěm torontské Scotiabank Areny se ke slovu dostali Blue Jackets až v 42. minutě utkání, kdy se prosadil Atkinson.

Javorové listy zkoušely v závěru utkání vyrovnat, výborně chytajícího Korpisala však nepřekonaly, samy naopak 19 sekund před koncem z hole Wennberga inkasovali podruhé a v sérii prohrávají 0:1 na zápasy.

"Od začátku jsem se cítil sebevědomě a kluci přede mnou velmi dobře bránili. Bojovali, abych všechny puky viděl," uvedl Korpisalo, na něhož v posledních sedmi minutách nešla žádná střela. "Hráli play off hokej. Také jsme měli šance, hlavně v prvních dvou třetinách, ale neproměnili jsme je," litoval útočník Toronta Zach Hyman.

Canucks vyhořeli na Stalockovi

Ve stopách Toronta šli i hokejisté Vancouveru, kteří nezvládli úvodní duel série s Minnesotou a prohráli 0:3. Wild si své gólové příspěvky rozdělili rovnoměrně do všech třetin. Skóre otevřel v 3. minutě z přesilové hry Fiala, ve stejné herní situaci navýšil jejich vedení v polovině utkání Spurgeon.

Canucks zkusili v závěru zápasu hru bez brankáře, výborně chytajícího Stalocka však nepřekonali, sami naopak ještě jednou znovu z hole Spurgeona inkasovali a v sérii tak prohrávají 0:1.

"Nad nulou jsem nepřemýšlel. Hlavní jsou výhry, jen ty vás posouvají dál. Jsem šťastný, že ji máme," uvedl Stalock, který si v play off připsal první vítězství. "Mají starší, zkušenější tým. Hráli dobře v obraně. Zápas měl vysoké tempo, oba týmy bojovaly. První zápas patří Minnesotě a už se těším na další," konstatoval útočník Vancouveru Elias Pettersson.

Nevýrazný Pastrňák

V dresu Bostonu sledoval z lavičky počínání spoluhráčů jako dvojka Daniel Vladař, který zatím na premiéru v NHL čeká. Do branky se postavil Slovák Jaroslav Halák, finský gólman Tuukka Rask se už v sobotu necítil dobře a netrénoval.

Z dalších českých zástupců zůstali mimo zápasovou soupisku i obránce Jakub Zbořil a útočník Ondřej Kaše, jenž kvůli delší karanténě přiletěl do Toronta až v pátek a v sobotu poprvé od začátku přípravného kempu trénoval s týmem.

Foto: Frank Gunn, ČTK/AP

Carter Hart likviduje šanci DeBruska

Do vedení se dostali v 26. minutě Flyers díky úspěšnému bekhendovému zakončení Michaela Raffla a v polovině druhé třetiny zvýšil náskok čtvrtého celku dlouhodobé části z levého kruhu Nate Thompson. V čase 38:51 snížil za držitele Prezidentovy trofeje Chris Wagner, ale už za osm vteřin Philadelphia opět vedla o dvě branky.

Voráček za obrannou modrou čárou Bruins obral o puk slovenského obránce Zdena Cháru a obránce Philippe Myers z pravého kruhu nedal Halákovi šanci. Pojistku výhry Philadelphie zařídil v 45. minutě Scott Laughton, který zakončil povedenou střelou brejk a dovršil výsledek.

Colorado slaví i bez Francouze

S českým gólmanem Pavlem Francouzem jen na střídačce vstoupilo Colorado do zápasu skupiny o umístění proti obhájcům titulu ze St. Louis Blues hůře. V 17. minutě poslal úřadující šampiony z přesilové hry do vedení Perron, který překonal Grubauera.

Tím však veškerá jejich produktivita skončila. V 46. minutě vyrovnal Graves a rozhodující úder si „Laviny" nechaly na doslova poslední chvíli. Desetinu sekundy před koncem normální hrací doby dostal v přesilové hře puk za Binningtonova záda Kadri a rozhodl o vítězství Colorada 2:1.

"Věděl jsem, že moc času nezbývá. Snažil jsem se rychle zakončit a měl jsem štěstí," řekl Kadri. "Prohlíželi si záběry dlouho, i to dokazuje, jak těsné to bylo. Je frustrující takhle prohrát, obzvlášť když nám skvěle chytal gólman (Jordan Binnington). Nevypadl i přes tu pauzu z rytmu. Hráli jsme na začátku špatně, ale držel nás. Pokud se zlepšíme i my ostatní, budeme opět silní," uvedl útočník St. Louis Ryan O'Reilly.

Kvalifikace play off NHL v Torontu a Edmontonu
Západní konference (Edmonton):
Nashville - Arizona 3:4 (1:3, 0:1, 2:0)
Branky: 20. a 49. F. Forsberg, 41. Ellis - 8. Ekman-Larsson, 11. Dvorak, 16. Keller, 37. Grabner. Střely na branku: 43:37. Hráno bez diváků. Hvězdy zápasu: 1. Dvorak, 2. Kuemper (oba Arizona), 3. F. Forsberg (Nashville).
Toronto - Columbus 0:2 (0:0, 0:0, 0:2)
Branky: 42. Atkinson, 60. Wennberg. Střely na branku: 28:35. Hráno bez diváků. Hvězdy zápasu: 1. Korpisalo, 2. Atkinson (oba Columbus), 3. Andersen (Toronto).
Vancouver - Minnesota 0:3 (0:1, 0:1, 0:1)
Branky: 31. a 60. Spurgeon, 3. Fiala. Střely na branku: 28:31. Hráno bez diváků. Hvězdy zápasu: 1. Stalock, 2. Spurgeon, 3. Fiala (všichni Minnesota)
O nasazení do play off:
Východní konference (Toronto)
Boston - Philadelphia 1:4 (0:0, 1:3, 0:1)
Branky: 39. Wagner - 26. M. Raffl, 30. N. Thompson, 39. P. Myers (Voráček), 45. Laughton. Střely na branku: 35:29. Hráno bez diváků. Hvězdy zápasu: 1. Hart, 2. M. Raffl, 3. Provorov (všichni Philadelphia).
Západní konference (Edmonton):
Colorado - St. Louis 2:1
Branky: 46. Graves, 60. Kadri - 17. Perron. Střely na branku: 38:32. Hráno bez diváků. Hvězdy zápasu: 1. Grubauer, 2. Kadri (oba Colorado), 3. Binnington (St. Louis).

Reklama