Hlavní obsah

Dallas - Colorado 0:4Skvělý Francouz vychytal nulu. Boston opět prohrál, probral se hvězdný Pastrňák?

Aktualizováno

Hokejisté Bostonu prohráli v NHL ve skupině o nasazení další zápas. Tentokrát podlehli Tampě Bay 2:3. David Pastrňák ani jeho jmenovec Krejčí nebodovali, v barvách vítězů si připsal asistenci Ondřej Palát. Skvěle si vedl český brankýř Pavel Francouz. Udržel čisté konto a jeho Colorado slaví výhru nad Dallasem 4:0. Hokejisté Floridy porazili New York Islanders 3:2 a odvrátili hrozbu rychlého vyřazení z kvalifikace play off NHL.

Foto: JASON FRANSON, ČTK/AP

Pavel Francouz předvedl v brance Colorada Avalanche skvělý výkon a ani jednou neinkasoval.

Článek
Fotogalerie

Pavel Francouz zářil v brance Colorada při svém prvním startu v play off NHL. Třicetiletý brankář se blýskl sedmadvaceti zákroky a vychytal čisté konto. Francouz se stal prvním gólmanem v klubové historii, který premiéru v play off ozdobil nulou. Zároveň byl vyhlášen první hvězdou duelu. Colorado pak vyhrálo jednoznačně 4:0.

Tým Avalanche se kromě neprůstřelného Francouze mohl spolehnout na přesilové hry, při nich zaznamenal polovinu branek. Gól a asistenci si připsali Fin Donskoi a Švéd Burakovsky.

Pastrňák zase bez gólu

Opět se nevedlo Bostonu. Bruins v nedělním utkání podlehli Philadelphii 1:4 a i když stál tentokrát v jejich brance Tuukka Rask, k úspěchu to nevedlo. Lightning potvrdili, že se jim v této sezoně proti Bostonu daří a vyhráli čtvrtý z pěti duelů. Elitní formace Bruins Marchand, Bergeron, Pastrňák opět nezářila. Jediný bod za asistenci si připsal Patrice Bergeron.

Tampa měla lepší vstup do utkání a v polovině první třetiny vedla už 2:0. V osmé minutě skóroval Point, jemuž asistoval český útočník Ondřej Palát, o chvíli později překonal Raska při přesilové hře Killorn a pro Lightning vše vypadalo slibně. Bruins ale zápas nezabalili.

Na konci druhé třetiny snížil McAvoy a naopak na začátku třetí dvacetiminutovky dokonce srovnal wagner. Nakonec ale utkání Boston ztratil. Poté, co Tampa přežila dvě oslabení, rozhodl v její prospěch utkání Johnson.

Parádní obrat Canadiens

Bitva Montrealu s Pittsburgem nabídla pořádné drama. Canadiens šli brzy do vedení, když na konci páté minuty skóroval Weber, ale ještě před odchodem do kabin Tučňáci skóre otočili, když využili dvě početní výhody. Když na začátku prostřední části hry přidal další trefu Penguins Blueger, vypadalo to s Montrealem špatně.

Jenže Canadiens zabrali a ještě do druhé přestávky srovnali skóre a na začátku třetí třetiny rozhodující trefou obrátili vývoj utkání. V sérii vedou 2:1 na zápasy.

Florida odvrátila vyřazení

Florida snížila stav na 1:2 a nadále se snaží ukončit neúspěšnou šňůru čtyř prohraných sérií play off. Historická statistika ale hraje proti Panthers, protože v sériích hraných na tři vítězné zápasy nedotáhl vedení 2:0 do postupového konce pouze jeden celek z 56. Washington v roce 1985 v semifinále Patrickovy divize promarnil takový náskok s New York Islanders.

Skóre otevřel svou první brankou v dresu Floridy finský útočník Erik Haula. Křídelní hráč, který obléká dres Panthers od konce února, využil po šikovné přihrávce Jevgenije Dadonova početní výhodu a připsal si první přesilovkový gól ve vyřazovacích bojích.

O vyrovnání se koncem druhé třetiny postaral Jean-Gabriel Pageau, který z pravého kruhu prostřelil brankáře Sergeje Bobrovského. Zápas rozhodl začátek třetí části, kdy Panthers zásluhou Hoffmana a Boylea odskočili na rozdíl dvou branek. V závěrečné hře bez brankáře dokázali Islanders šťastným gólem Brocka Nelsona snížit, ale to bylo z jejich strany vše.

Hvězdné duo Edmonton nespasilo

Ani parádní výkon hvězdného dua Olejářů - Draisaitla s McDavidem - nepomohl Edmontonu k úspěchu v dramatickém duelu s Chicagem. Blackhawks vyhráli 4:3 a vedou v sérii 2:1 na zápasy.

Chicago šlo sice v 10. minutě do vedení, ale Draisaitl už za půl minuty srovnal. Pět sekund před koncem první části hry však vrátil náskok na stranu Blackhawks Toews.

Odpověď Olejářů přišlo na startu druhé části hry a postaralo se o něj opět německé eso Edmontonu - Draisaitl. Ten se podílel asistencí i na třetí trefě svého celku, kterou vstřelil při přesilovce osm sekund před druhou přestávkou McDavid,

Závěr ale patřil Chicagu. V jeho dresu se sice neprosadil český Dominik Kubalík, jeho spoluhráči ale zařídili další dvě branky a slaví výhru. Duel rozhodl necelé dvě minuty před koncem Toews. Olejářům pak nepomohla k dalšímu zvratu ani hra bez brankáře.

Výsledky kvalifikace play off NHL:
Východní konference (Toronto):
Kvalifikace play off - 3. zápas:
Florida - New York Islanders 3:2 (0:0, 1:1, 2:1)
Branky: 25. Haula, 41. Hoffman, 43. Boyle - 37. Pageau, 59. B. Nelson. Střely na branku: 22:22. Hráno bez diváků. Hvězdy zápasu: 1. Hoffman, 2. Weegar (oba Florida), 3. Pulock (NY Islanders). Stav série: 1:2.
Montreal – Pittsburgh 4:3 (1:2, 2:1, 1:0)
Branky: 5. S. Weber, 31. Drouin, 36. Byron, 46. Petry - 9. Hörnqvist, 10. Zucker, 26. Blugers. Střely na branku: 31:33. Hráno bez diváků. Hvězdy zápasu: 1. S. Weber, 2. Chiarot, 3. Byron (všichni Montreal). Stav série: 2:1.
Západní konference (Edmonton):
Kvalifikace play off - 3. zápas:
Arizona - Nashville 4:1 (1:0, 0:1, 3:0)
Branky: 6. Dvorak, 48. Garland, 55. Hall, 59. Söderberg - 28. Arvidsson. Střely na branku: 29:40. Hráno bez diváků. Hvězdy zápasu: 1. Kuemper, 2. Garland, 3. Hall (všichni Arizona). Stav série: 2:1.
Chicago - Edmonton 4:3 (2:1, 0:2, 2:0)
Brannky: 20. a 59. J. Toews, 10. Määttä, 55. Highmore - 10. a 25. Draisaitl, 40. McDavid. Střely na branku: 25:28. Hráno bez diváků. Hvězdy zápasu: 1. J. Toews, 2. Määttä (oba Chicago), 3. Draisaitl (Edmonton).
O nasazení do play off
Boston - Tampa Bay 2:3 (0:2, 1:1, 1:0)
Branky: 37. McAvoy, 42. Wagner - 8. B. Point (Palát), 11. Killorn, 59. T. Johnson. Střely na branku: 27:35. Hráno bez diváků. Hvězdy zápasu: 1. T. Johnson, 2. B. Point (oba Tampa Bay), 3. McAvoy (Boston).
Dallas – Colorado 0:4 (0:2, 0:1, 0:1)
Branky: 4. Makar, 16. Donskoi, 38. Naměstnikov, 42. Burakovsky. Střely na branku: 27:40. Hráno bez diváků. Hvězdy utkání: 1. Francouz, 2. Burakovsky, 3. Donskoi (všichni Colorado).
Tabulky skupin o nasazení do play off NHL:
Východní konference:
1.Tampa Bay22006:44
2.Philadelphia11004:12
3.Washington10102:31
4.Boston20023:70
Západní konference
1.Colorado22006:14
2.Vegas11005:32
3.St. Louis10011:20
4.Dallas20023:90

Reklama