Hlavní obsah

Montreal - Philadelphia 0:1Stav série 1:2Šťastný odraz! Voráček byl hrdinou. Vrána zahodil tutovku, Washingtonu hrozí vyřazení

vap, rjmČTKSport.cz
Aktualizováno

Hrdina zápasu! Útočník Jakub Voráček dal v 1. kole play off NHL jediný gól zápasu, kterým zařídil výhru Philadelphie 1:0 nad Montrealem a vedení v sérii 2:1. Další český hokejista Jakub Vrána z Washingtonu v prodloužení proti NY Islanders jel sám na gólmana Varlamova, jenže jej ani nadvakrát nepřekonal. Z protiútoku pak soupeř udeřil. Ostrované tak vedou v sérii už 3:0 na zápasy. Obhájce trofeje St. Louis vyhrál poprvé od restartu NHL, když udolal Vancouver 3:2 v prodloužení a v sérii už prohrává jen 1:2 na zápasy.

Foto: Frank Gunn, ČTK/AP

Jakub Voráček (93) z Philadelphie se společně se Seanem Couturierem (14) raduje z gólu proti Montrealu.

Článek
Fotogalerie

Voráček se prosadil už v šesté minutě, když se od jeho těla odrazilo do branky nahození Claudea Girouxe z levého kruhu. "Tohle je domluvená akce," řekl k rozhodujícímu momentu Voráček, který v sérii vstřelil dva ze tří gólů Philadelphie. V obou případech díky výborné práci před brankou.

Zbytek obstarala největší hvězda zápasu Carter Hart. Gólman Philadelphie, který byl v minulém utkání při prohře 0:5 střídán, zneškodnil 23 střel a připsal si první nulu v play off. Stálo při něm i štěstí, protože Montreal pětkrát trefil brankovou konstrukci.

"Víme, že jsme nepodali ve druhém utkání náš nejlepší výkon, byl hodně vzdálený hranici našich schopností. Tentokrát jsme výborně začali, udali tón zápasu a vstřelili první gól, jediný v zápase. Bojovali jsme celý zápas a udolali je," uvedl Hart.

Stal se nejmladším gólmanem v historii Flyers, který v play off vychytal čisté konto. Povedlo se mu to tři dny po 22. narozeninách. "Je psychicky odolný. I když má špatný zápas, vrátí se vždy silný. Je to působivé. Tohle dobří gólmani dělají," pochválil ho Voráček. Philadelphia udržela v play off nulu po čtyřech letech, tehdy se blýskl bezchybným výkonem Michal Neuvirth.

Montreal postoupil do play off z poslední pozice, ale s Philadelphií hraje vyrovnanou partii. "Oba týmy si nic nedarují. Měli v první třetině několik přesilových her, nemohli jsme se proto dostat do tempa jako minule. Ale líbilo se mi, jak kluci ve zbytku zápasu bojovali a s jakým enormním nasazením všichni hráli. Za výkon jsem je pochválil. Nevzdávali se, soupeře tlačili. Trefili jsme několik tyček, výsledek mohl být jiný," uvedl dočasný trenér Kirk Muller.

Vrána byl blízko k tomu, aby také dal klíčovou branku, ale nakonec měl hlavu v dlaních. Zatímco on v prodloužení proti Varlamovovi neuspěl, Barzal z protiútoku rozhodl. Washington šel do zápasu s vědomím, že prohrává v sérii 0:2 a další porážka už by jej poslala na hranu vyřazení, což jistě Ovečkin a spol. nechtěli dopustit. Jenže první třetina v podání Capitals byla opět hodně nepovedená. Islanders soupeře přestříleli v poměru 14:6 a převahu zvýraznili vedením 1:0, když se do sítě Capitals trefil Lee. A to ještě Ostrované nevyužili tři přesilové hry,

Ve druhé třetině už byl duel, co se týče střeleckých pokusů, vyrovnaný (10:10) a Washingtonu se povedlo v početní výhodě srovnat i skóre, když se mezi střelce zapsal Rus Kuzněcov. V 32. minutě pak ve statistikách duelu zasvítilo i české jméno. Radost z toho ale Radko Gudas mít nebude, protože obránce putoval za hákování na trestnou lavici. Islanders však jeho přestupek nepotrestali.

I přes řadu šanci pak už branka nepadla a šlo se do prodloužení. Tam měl obrovskou šanci český útočník Jakub Vrána. Chlapík s třináctkou na dresu však sám před gólmanem svou tutovku neproměnil. A hodně jej to mrzelo, protože z následující akce udeřila třináctka v barvách Islanders. Barzal se prosadil po hezké individuální akci a Ostrované mohli slavit.

Washington nastoupil v sestavě s obráncem Radko Gudasem, útočníkem Jakubem Vránou a brankářskou dvojkou Vítkem Vaněčkem.

"Nastal čas, kdy musíme nutně zabrat, jinak končíme. Jsme zády u zdi a není kam uhnout. Je zapotřebí vyhrát další zápas a pak jít krok za krokem," prohlásil útočník poražených Tom Wilson.

I bitva Calgary s Dallasem našla vítěze až v prodloužení. Plameny tentokrát zhasly v 77. minutě, kdy rozhodl Klingberg. Hattrickem se blýskl Pavelski. Stav série je vyrovnaný 2:2.

Rittich opět jen na střídačce

Stars se sice proti Camu Talbotovi, který dostal v brankovišti Calgary opět přednost před Davidem Rittichem, gólově prosadili v sérii premiérově jako první a po úvodním dějství těsně vedli, ale po přestřelce ve druhé třetině byl stav 3:3. Oba týmy přitom měly svém středu dvougólové střelce - Dallas táhl s vidinou vyrovnání série Joe Pavelski, na druhé straně zářil Sam Bennett, který si připsal navrch i nahrávku.

Vývoj na stranu Flames poté překlopil ve 44. minutě Tobias Rieder, který dal třetí gól v letošních vyřazovacích bojích. Pokaždé se mu to podařilo ve vlastním oslabení. Jason Dickinson sice v polovině 58. minuty vyrovnal, jenže Corey Perry bránil Talbotovi v brankovišti a po trenérské výzvě byl gól odvolán. Přesto se Dallas dočkal, když při power play dovršil hattrick pouhých 12 sekund před sirénou Pavelski.

Pokračovalo se dál a také v prodloužení bylo k vidění několik šancí na obou stranách. Klingberg byl hodně blízko rozhodnutí, když napálil horní tyčku. Vzápětí ale dostal další šanci a po dvou nahrávkách se zapsal i mezi střelce. Šlo o 62. střelu, která mířila na Talbota. Útočník Radek Faksa v dresu vítězů nebodoval.

Chicago porazilo Vegas 3:1, odvrátilo první hrozbu vyřazení a snížilo stav série na 1:3. si už v úvodu vypracovalo dvoubrankový náskok.

Skóre otevřel Drake Caggiula, který střelou z předbrankového prostoru zužitkoval pěkný pas Olliho Määtty od zadního mantinelu. Zvýšil Matthew Highmore, jehož nahození z rohu kluziště si gólman Robin Lehner srazil pravým ramenem do branky. Blackhawks se poprvé v sérii ujali v zápase vedení, a to ještě Dominik Kubalík neproměnil dvě šance.

"Čekali na své šance a na malé chyby, aby zaútočili. Mají na to dobré hráče. Paradoxně jsme odehráli nejlepší zápas v sérii, přesto jsme prohráli," uvedl Lehner, který si vyčítal druhý inkasovaný gól. "Hokej je hra chyb a jednu jsem udělal. Byla to dobrá střela, ale takovou musím mít," dodal.

Vegas, v jehož sestavě opět scházel Tomáš Nosek, brzy snížilo - od modré čáry trefil horní růžek Shea Theodore. Další gól už ale hrdina zápasu Corey Crawford, který kryl 48 střel, nepustil. Chicago pojistilo výhru až jedenáct sekund před koncem, když se při hře bez brankáře prosadil Alex DeBrincat.

"Je skvělé, že máme první výhru, zvedne nám sebevědomí," prohlásil Crawford, který dovedl Chicago v letech 2013 a 2015 k zisku Stanleyova poháru. Pod takovou palbou ale v play off, pokud nešel zápas do prodloužení, ještě nebyl. "Většinu střel jsem viděl. Některé až na poslední chvíli, ale kluci je i výborně blokovali. Pokud se chceme vrátit zpět do série, musíme hrát takhle obětavě pořád," podotkl.

St. Louis prohrálo všechny tři zápasy ve skupině o nasazení do play off, následně ztratilo i úvodní dvě utkání s Vancouverem. Obhájce se na první bod v sérii nadřel, výhru mu zařídil až v 76. minutě ze sólového úniku Brayden Schenn. Blues před duelem udělali změnu v brankovišti: strůjce loňského triumfu Jordana Binningtona, který od Vancouveru obdržel devět gólů ve dvou zápasech, nahradil Jake Allen.

Všechny góly v základní hrací době padly ve druhé třetině. Vancouver otevřel skóre v přesilové hře brankou J. T. Millera. St. Louis otočilo stav trefami Justina Faulka a Davida Perrona. Z vedení se ale Blues dlouho neradovali, za 37 sekund vyrovnal Elias Pettersson.

1. kolo play off NHL:
Východní konference (Toronto) - 3. zápasy:
New York Islanders - Washington 2:1 v prodl. (1:0, 0:1, 0:0 - 1:0)
Branky: 15. Lee, 65. Barzal - 26. Kuzněcov. Střely na branku: 34:23. Hráno bez diváků. Hvězdy zápasu: 1. Barzal, 2. Pulock (oba NY Islanders), 3. Carlson (Washington). Stav série: 3:0.
Montreal - Philadelphia 0:1 (0:1, 0:0, 0:0)
Branka: 6. Voráček. Střely na branku: 23:20. Hráno bez diváků. Hvězdy zápasu: 1. Hart, 2. Provorov (oba Philadelphia), 3. S. Weber (Montreal). Stav série: 1:2.
Západní konference (Edmonton) - 3. zápas:
Vancouver - St. Louis 2:3 v prodl. (0:0, 2:2, 0:0 - 0:1)
Branky: 22. J.T. Miller, 39. E. Pettersson - 29. Faulk, 39. Perron, 76. B. Schenn. Střely na branku: 41:49. Hráno bez diváků. Hvězdy zápasu: 1. B. Schenn (St. Louis), 2. Markström, 3. Pettersson (oba Vancouver). Stav série: 2:1.
4. zápasy:
Calgary Flames - Dallas Stars 4:5 v prodl. (0:1, 3:2, 1:1 - 0:1)
Branky: 24. a 35. S. Bennett, 22. J. Gaudreau, 44. Rieder - 19., 24. a 60. Pavelski, 40. Gurjanov, 77. J. Klingberg. Střely na branku: 40:62. Hráno bez diváků. Hvězdy zápasu: 1. Pavelski (Dallas), 2. S. Bennett (Calgary), 3. J. Klingberg (Dallas). Stav série: 2:2.
Chicago - Vegas 3:1 (2:1, 0:0, 1:0)
Branky: 5. Caggiula, 14. Highmore, 60. DeBrincat - 14. Theodore. Střely na branku: 25:49. Hráno bez diváků. Hvězdy zápasu: 1. Crawford, 2. Highmore (oba Chicago), 3. Theodore (Vegas). Stav série: 1:3

Reklama

Související témata: