Hlavní obsah

Gudas v akci. Soupeř po střetu s českým silákem nedohrál

Toronto/Praha

Odvrátili konec sezony a protivníkům z New York Islanders ukázali, že jim cestičku k postupu umést nehodlají. Hokejisté Washingtonu ve čtvrtém zápase série prvního kola play off konečně zabrali a díky dvěma gólům Alexandra Ovečkina slavili výhru 3:2. Radko Gudas navíc ve druhé třetině vyřadil ze hry Cala Clutterbucka.

Foto: Nathan Denette, ČTK/AP

Hvězdný útočník Washingtonu Capitals Alex Ovečkin (8) slaví s obráncem Radko Gudasem výhru nad New York Islanders.

Článek
Fotogalerie

Český řízek si u mantinelu počíhal na člena čtvrtého útoku Islanders a těsně po odehrání puku ho nabral bokem. Dvaatřicetiletý Clutterbuck přeletěl po bodyčeku přes Gudase a z ledu se zvedal trochu těžce. Do třetí třetiny už nenastoupil.

"Podívám se na ten zákrok znovu. Ale Cal se mohl puku zbavit dřív, to je jisté," řekl kouč Islanders Barry Trotz.

Mezi Washingtonem a Islanders panuje napětí od chvíle, kdy v prvním utkání newyorský kapitán Anders Lee sestřelil Nicklase Bäckströma, jenž od té doby nenastupuje. Gudasův zákrok ale vyplynul ze hry, i když vzhledem k jeho pověsti si to aspoň fanoušci Islanders nemyslí.

Výkony třicetiletého beka v nadstavbové části jsou však příjemným překvapením. Gudasovi se příliš nechtělo dokončovat sezonu kvůli obavám z pandemie koronaviru, ale v torontské bublině hraje velice spolehlivě.

Přetlak v obraně Capitals však odnesl Michal Kempný, jenž se v posledních dvou zápasech nevešel do sestavy.

Hlavní favorit na zisk Norris Trophy pro nejlepšího beka základní části John Carlson nasbíral v úvodních třech zápasech proti Islanders osm záporných bodů v hodnocení plus/minus. O Gudasův minus bod v posledním zápase se ale postaral spíš nedůsledný německý parťák z obrany Jonas Siegenthaler.

Capitals prohrávají v sérii 1:3 na zápasy a musejí se upínat k naději, že jako pátý tým v historii NHL zvládnou obrat po úvodních třech porážkách.

"Musíme se vykašlat na všechny Corsi statistiky a místo tisíce střel potřebujeme hlavně držet puk. Možná hokeji nerozumím, ale to je naše hra," prohlásil ruský centr Jevgenij Kuzněcov. "Víru pořád máme," přikývl před čtvrtečním pokračováním Ovečkin. Tvrdost dodá Gudas.

Reklama

Související témata: