Hlavní obsah

Český talent se zapsal do historie NHL. Nastal jeho čas, říká kouč

Zapsal se do historie klubu i celé NHL, ale nebude na to asi vzpomínat zrovna v dobrém. Český brankář Daniel Vladař se stal vůbec prvním gólmanem Bostonu v historii a celkově jedenáctým v celé soutěži, který debutoval v nejslavnější hokejové soutěži během play off. V brance však nedokázal během třetího duelu druhého kola Stanley Cupu přibrzdit uragán Tampy, která nakonec deklasovala Medvědy 7:1.

Foto: Frank Gunn, ČTK/AP

Brankář Bostonu Daniel Vladař (80) při zákroku proti střele Johna Moorea z tampy.

Článek
Fotogalerie

Během play off si naposledy odbyl premiéru v NHL Jake Allen v bráně St. Louis. Vladař se posunul na pozici týmové dvojky poté, co Tuukka Rask opustil bublinu v Torontu z rodinných důvodů. Pražský rodák kryl záda zkušenému Jaroslavu Halákovi, jenž ve středečním utkání inkasoval čtyřikrát z šestnácti střel.

V polovině druhé třetiny tak kouč Bruce Cassidy Slovákovo trápení za stavu 1:4 ukončil a do brány poslal 23letého Čecha.

„Podívejte, došlo to do bodu, kdy jsem cítil, že potřebujeme Dana Vladaře. Nechme Jara (Haláka) trochu odpočinout a vyzkoušejme Vladaře," vysvětloval svůj tah Cassidy.

„Tampa byla od druhé třetiny nabuzená, zatímco my jsme byli dole. Cítil jsem, že pro naše kluky bude už hodně těžké smazat třígólové manko. Tak jsem říkal, pojďme se podívat na Vladdyho," pokračoval.

Vladař kryl první tři střely, které na něho mířily. Při čtvrté po brejku Braydena Pointa už ale kapituloval. Nakonec inkasoval třikrát z patnácti střel.

Foto: Frank Gunn, ČTK/AP

Útočník Tampy Nikita Kučerov (86) překonává brankáře Bostonu Daniela Vladaře.

„Od Pointa to bylo skvěle vyřešené. S touhle kličkou překoná hodně brankářů," hájil debutanta v bráně Cassidy.

Vladař, jenž si vysloužil šanci v prvním týmu skvělými výkony na farmě v Providence (průměr 1,79 gólu na zápas, 93,6procentní úspěšnost), po utkání s novináři nemluvil.

Každopádně ale zažívá hodně rušné období. Po nečekané příležitosti v důsledku odstoupení Raska podepsal s Bostonem nový tříletý kontrakt a nyní si konečně připsal i první start za Bruins.

„Jsem rád, že tuhle příležitost dostal. Nemám zrovna radost z toho, za jakých okolností to bylo, ale je to, jak to je," dodal Cassidy.

Reklama

Související témata: