Hlavní obsah

Tampa Bay - Boston 3:2 PPStav série 4:1Palát poslal Pastrňáka a Krejčího ze hry

Edmonton/Toronto

Český útočník Ondřej Palát jde v play off NHL s Tampou Bay dál, česká palebná síla Bostonu, Davidové Pastrňák a Krejčí, končí. Palát k výhře svého týmu 3:2 v prodloužení a postupu do finále Východní konference NHL pomohl jedním gólem. Branky Krejčího a Pastrňáka Bostonu k prodloužení série druhého kola play off nepomohly.

Foto: Frank Gunn, ČTK/AP

Ondřej Palát (druhý zleva) z Tampy se raduje se spoluhráči z gólu proti Bostonu.

Článek
Fotogalerie

Lightning porazili Bruins počtvrté v řadě a ve finále konference jsou počtvrté za posledních šest let. O vyřazení nejlepšího týmu základní části soutěže rozhodl v 15. minutě druhého prodloužení švédský obránce Victor Hedman.

Boston Tampu v pátém utkání přestřílel, ale ani jednou v utkání nevedl. Skóre zápasu otevřel v 25. minutě Palát, který se střelecky prosadil počtvrté za sebou. Tím vyrovnal klubový rekord a postavil se po bok legend Vincenta Lecavaliera, Martina St. Louise a Stevena Stamkose.

Ještě ve druhé třetině Pastrňák využil nahrávky Krejčího a v přesilové hře vyrovnal. Ve třetí části posunul Lightning zpět do vedení Anthony Cirelli, Bruins ale znovu našli odpověď. Necelé tři minuty před koncem základní hrací doby otřel Zdeno Chára své nahození o Palátovu hůl, tečovaný kotouč si před brankou našel Krejčí, překonal bezmocného Andreje Vasilevského a poslal zápas do prodloužení.

V druhém nastavení Lightning zatlačili Boston do obranného pásma a Hedman v 95. minutě rozhodl o postupu Blesků do semifinále Stanley Cupu.

Tým se dokázal vyrovnat i se ztrátou hvězdného útočníka Nikity Kučerova, který ze zdravotních důvodů odstoupil ve druhé třetině. Tampa tak většinu zápasu "točila" jen deset útočníků.

Skvělý výkon podal i brankář Vasilevskij, který si připsal 45 zákroků. Hráči Lightning se v konferenčním finále utkají s vítězem série mezi New York Islanders a Philadelphií.

Dallas na rozdíl od Tampy první mečbol nevyužil, v pátém utkání podlehl Coloradu 3:6. O výsledku rozhodla již první třetina, kterou Avalanche ovládli 5:0. Čtyři branky vstřelili hráči Lavin v rozmezí dvou minut a 36 sekund, čímž pouze o vteřinu zaostali za rekordním výkonem Montrealu z roku 1944.

Poprvé od začátku utkání v play off nastoupil v brance Colorada Michael Hutchinson a vítězství podpořil 31 zásahy. Pavel Francouz nebyl kvůli zranění ani na střídačce.

"Bylo to vzrušující. V kariéře jsem už něco odchytal, ale až dnes jsem se dočkal prvního startu v play off. Je to něco, o čem jsem snil a pro co jsem pracoval od dětství," řekl třicetiletý Hutchinson, který do Colorada přišel v únoru z Toronta a od první minuty chytal teprve podruhé.

Utkání se příliš nevydařilo brankáři Dallasu Benu Bishopovi, který inkasoval čtyřikrát z 19 střel a již ve 14. minutě střídal. "Prvních deset minut bylo z naší strany jako absolutní vtip. Vezme (Bishop) vinu na sebe, ale buďme upřímní, prvních deset minut jsme byli otřesní. Čtyři minuty před koncem první třetiny to bylo 5:0, to nemá nic společného s našimi brankáři. Ztrácíme čas, když o nich mluvíme," podotkl útočník Jamie Benn.

2. kolo play off NHL:
Východní konference (Toronto) - 5. zápas:
Tampa Bay - Boston 3:2 v prodl. (0:0, 1:1, 1:1 - 0:0, 1:0)
Branky: 25. Palát, 53. Cirelli, 95. Hedman - 33. Pastrňák (Krejčí), 58. Krejčí. Střely na branku: 35:47. Hráno bez diváků. Hvězdy zápasu: 1. Hedman, 2. Vasilevskij (oba Tampa), 3. Krejčí (Boston). Konečný stav série 4:1.
Západní konference (Edmonton) - 5. zápas:
Colorado - Dallas 6:3 (5:0, 1:2, 0:1)
Branky: 12. a 39. Burakovsky, 5. Bellemare, 13. MacKinnon, 14. Kadri, 15. Girard - 28. Pavelski, 38. Heiskanen, 55. Jamie Benn. Střely na branku: 41:34. Hráno bez diváků. Hvězdy zápasu: 1. Burakovsky, 2. MacKinnon (oba Colorado), 3. Gurjanov (Dallas). Stav série 2:3.

Reklama