Hlavní obsah

Lundqvist by mohl po odchodu z Rangers zakotvit ve Washingtonu

Praha

Švédský hokejový brankář Henrik Lundqvist by mohl po předčasném konci v New York Rangers, kde strávil celou dosavadní kariéru v NHL, hájit barvy Washingtonu. Podle informací zámořských médiích se vedení Capitals pokusí ulovit osmatřicetiletou hvězdu na trhu s volnými hráči, který se otevře v pátek.

Foto: Adam Hunger, ČTK/AP

Henrik Lundqvist se po patnácti letech rozloučil s týmem NY Rangers.

Článek

Capitals patrně neprodlouží spolupráci s jednatřicetiletým Bradenem Holtbym, jemuž končí pětiletý kontrakt na 30 milionů dolarů. Lze tedy očekávat, že budou shánět náhradu za držitele Vezinovy trofeje za sezonu 2015/16, který se stane volným hráčem.

Pokud Holtby opravdu odejde, měla by hlavní porce zodpovědnosti mezi gólmany Capitals, kam patří i Čech Vít Vaněček, přejít na ruského brankáře Ilju Samsonova. Třiadvacetiletý brankář má přitom za sebou teprve jednu sezonu v NHL, v níž zasáhl do 26 utkání.

"Poohlížíme se po zkušeném brankáři do role dvojky," připustil v úterý generální manažer Capitals Brian MacLellan. "A myslím, že právě on (Lundqvist) by pro nás byl vcelku vážným kandidátem," dodal.

Lundqvist již v neděli oznámil přes sociální sítě, že touží pokračovat v kariéře dál. "Pořád miluju to soutěžení a hokej jako takový. Stále moc toužím vítězit," uvedl Lundqvist, jehož Rangers vyplatili z posledního roku sedmileté smlouvy na 59,5 milionu dolarů.

Newyorský klub draftoval Lundqvista v roce 2000, do branky se poprvé postavil v sezoně 2005/06. V roce 2014 s týmem došel až do finále Stanley Cupu, poslední krok ale Rangers nezvládli. Nyní budou spoléhat na Alexandara Georgijeva a lednovou posilu Igora Šesťorkina.

V historických statistikách NHL patří Lundqvistovi šesté místo v počtu výher (459), před ním jsou jen kanadští hokejisté. Do elitní desítky se řadí i v počtu zákroků, kde je sedmý (23.509), osmý je podle odehraných zápasů mezi brankáři (887) a devátý podle času na ledě (51.816 minut a 19 sekund).

Ve své sbírce má Lundqvist olympijské zlato z roku 2006, se švédskou reprezentací vyhrál i mistrovství světa v roce 2017.

Reklama