Hlavní obsah

Nové kontrakty se uzavírají. Kdo v NHL mění dres?

St. Louis/Toronto/Calgary
Aktualizováno

Trh s volnými hráči se rozběhl a řada hráčů mění v NHL svá působiště. Jsou mezi nimi i čeští hráči jako například obránce Radko Gudas. Dalšími obránci, kteří se v příští sezoně sezoně stěhují, jsou Torey Krug, T.J. Brodie, či Christopher Tanev.

Foto: flames.nhl.com

Řada nechráněných volných hráčů podepsala nové smlouvy. Mezi nimi i obránce T.J. Brodie.

Článek

Americký hokejista Torey Krug v NHL poprvé mění dres. Po skončení kontraktu s Bostonem podepsal jako nechráněný volný hráč sedmiletou smlouvu se St. Louis. Devětadvacetiletému produktivnímu obránci zaručuje celkový příjem 45,5 milionu dolarů. S Bruins měl dosud čtyřletý kontrakt na 20 milionů dolarů.

Krug si připsal v uplynulé sezoně v nedohrané základní části v 61 zápasech 49 bodů za devět branek a 40 asistencí, díky čemu byl osmým nejproduktivnějším bekem soutěže. S 28 body za dva góly a 26 asistencí byl ze zadáků nejlepší v přesilových hrách.

V předešlých třech ročnících vždy zaznamenal minimálně 51 bodů. V letošním play off si připsal ve 13 utkáních šest bodů za šest asistencí. Do Bostonu přišel jako nedraftovaný hráč v březnu 2012 po působení na Michigan State University v NCAA, kde se loučil i jako držitel prestižní Hobey Baker Award pro nejlepšího hráče.

Do St. Louis se těším, říká Krug

"Nevěděl jsem, co dnešek přinese. Nevyšlo to s Bostonem. Těšil jsem se se na jednání s nimi, ale nestalo se. Mám velkou radost, že jsem dostal příležitost od Blues. S možnostmi, které se nabízely, je to při síle týmu Blues skvělé. Hodně se tam těším," řekl Krug po pátečním podpisu serveru nhl.com.

V NHL sehrál Krug dosud 523 utkání a nasbíral 337 bodů za 67 branek a 270 asistencí. V 75 duelech bojů o Stanleyův pohár zaznamenal 52 bodů za 11 tref a 41 asistencí. Loni mu unikl Stanley Cup po finálové porážce v sedmi zápasech právě se St. Louis.

Podle generálního manažera St. Louis Douga Armstronga podpis s Krugem neznamená, že by se Blues nesnažili nadále domluvit s kapitánem týmu Alexem Pietrangelem. Třicetiletý kanadský obránce je nechráněným volným hráčem po vypršení sedmileté smlouvy na 45,5 milionu dolarů.

Překvapení v Calgary, T.J. Brodie míří do Toronta

Po deseti sezonách v Calgary mění hokejový obránce T.J. Brodie v NHL poprvé v kariéře působiště a bude hrát za Toronto. S Maple Leafs podepsal jako nechráněný volný hráč čtyřletou smlouvu na 20 milionů dolarů.

Třicetiletý Brodie překonal v předchozích ročnících šestkrát za sebou třicetibodovou hranici, v minulé sezoně se mu to ale nepodařilo. V 64 zápasech základní části zaznamenal 19 bodů za čtyři góly a 15 asistencí. V play off přidal v 10 duelech čtyři body (1+3). V pátek mu skončil pětiletý kontrakt na 23,25 milionu dolarů.

V Torontu to bude výzva, těší se Brodie

Nyní ho čeká nová výzva. "Maple Leafs jsou skvělým týmem, hráli jsme proti nim. A byli rychlí a hodně šikovní. Těžko se proti nim hraje a já jen doufám, že k tomu ještě něčím přispěju, ať už půjde o rozehrávku, nebo prací v obranném pásmu. Těším se na to," prohlásil Brodie.

Flames si ho vybrali ze 114. pozice draftu 2008. Od té doby odehrál za klub z Alberty 634 utkání dlouhodobé fáze a připsal si 266 bodů díky 48 gólům a 218 asistencím. Ve vyřazovacích bojích má bilanci 30 startů a 15 bodů (4+11).

Působiště mění i obránce Tanev

Obránce Christopher Tanev bude v NHL hrát poprvé za jiný tým než za Vancouver. Jako nechráněný volný hráč uzavřel čtyřletý kontrakt s Calgary, který mu zajišťuje celkový příjem 18 milionů dolarů. Flames tak velmi rychle zaplnili mezeru, která vznikla po T.J. Brodiem, jemuž skončila smlouva a zamířil do Toronta.

Třicetiletý Tanev neprošel draftem, ale ve Vancouveru dostal prostor a postupně se zařadil mezi klíčové postavy defenzivy. V poslední sezoně odehrál v základní části 69 zápasů a připsal si v nich 20 bodů za dvě branky a 18 asistencí. V play off stihl za 17 startů sedm bodů (1+6).

Celkem má v NHL na kontě 118 bodů za 22 gólů a 96 nahrávek v 514 utkáních základní části. Ve vyřazovacích bojích nastřádal za 33 zápasů 10 bodů (1+9).

Brankář Crawford míří z Chicaga do Jersey

Kanadský hokejový brankář Corey Crawford, který dosud v NHL působil výhradně v Chicagu, posílil New Jersey. Dvojnásobný vítěz Stanleyova poháru z let 2013 a 2015 a šampion Světového poháru z Toronta z roku 2016 uzavřel s Devils dvouletou smlouvu na 7,8 milionu dolarů.

Pětatřicetiletý Crawford se smířil se snížením příjmu, dosud měl s Blackhawks šestiletý kontrakt na 36 milionů dolarů. V uplynulé sezoně měl ve 40 zápasech základní části průměr 2,77 obdržené branky, úspěšnost zákroků 91,7 procenta a jednou udržel čisté konto. Po nákaze covidem-19 stihl start play off a v devíti duelech měl průměr 3,31 a úspěšnost 90,7 procenta.

"Jsme nadšení, že se nám podařilo přivést Coreyho do našeho klubu. Je to zkušený vítězný typ a dvojnásobný vítěz Stanleyova poháru," pochvaloval si generální manažer Devils Tom Fitzgerald.

Chicago si vybralo Crawforda v roce 2003 ve druhém kole draftu na 52. místě. Ve 488 zápasech vychytal 260 výher, má průměr 2,45, úspěšnost 91,8 a udržel 26 nul. V 96 duelech play off slavil vítězství v 52 případech, má průměr 2,38, úspěšnost 91,8 a pětkrát vychytal čisté konto.

Burakovsky si v Coloradu polepší

Švédský hokejový útočník André Burakovsky podepsal v NHL jako chráněný volný hráč novou dvouletou smlouvu s Coloradem. Finančně si díky ní výrazně polepší. Zatímco v minulé sezoně mu roční kontrakt vynesl 3,25 milionu dolarů, nyní se může těšit na celkem 9,8 milionu dolarů.

Pětadvacetiletý rodák z rakouského Klagenfurtu Burakovsky odehrál během základní části uplynulého ročníku 58 utkání a připsal si 45 bodů za 20 branek a 25 asistencí. Také v play off patřil mezi nejproduktivnější hráče Avalanche a za 15 startů zaznamenal 17 bodů díky sedmi gólům a 10 finálním přihrávkám.

Celkem má vítěz Stanley Cupu s Washingtonem, který si jej vybral při draftu 2013 ze 23. pozice, na kontě v základní části NHL 386 odehraných zápasů a 190 bodů (82+108). Ve vyřazovacích bitvách má bilanci 71 utkání a 35 bodů (16+19).

Greiss míří do Detroitu

Německý hokejový brankář Thomas Greiss podepsal v NHL jako nechráněný volný hráč dvouletou smlouvu s Detroitem. Dohoda s Red Wings mu zajišťuje celkový příjem 7,2 milionu dolarů.

Čtyřiatřicetiletý Greiss nastoupil v základní části minulé sezony ještě v dresu New York Islanders do 31 zápasů. Měl průměr 2,74 obdržené branky na zápas při úspěšnosti zákroků 91,3 procenta. V play off pak byl ve čtyřech duelech jeho průměr 2,02 a úspěšnost 92,9. Jednou vychytal nulu.

Za celou kariéru v NHL, během níž hájil také barvy San Jose, Phoenixu a Pittsburghu, stál v brankovišti v 282 utkáních, má průměr 2,63 inkasovaného gólu na utkání a úspěšnost 91,5 procenta. Třináctkrát udržel čisté konto. Za 17 utkání vyřazovacích bojů má průměr 2,43 a úspěšnost 92,2.

Reklama