Hlavní obsah

Vítkovice v Carolině? To bych viděl moc rád, zasnil se Lendl

Na hokej se dívá skoro každý večer, Hartfordu kdysi pomohl získat Bobbyho Holíka. Proto legendární tenista Ivan Lendl neváhal, když dostal nabídku navštívit v O2 Areně tréninky Bostonu a Phoenixu. Pozdravil se s několika hokejovými známými, ale víkendové zápasy NHL už nestihne. Další tenisové povinnosti ho totiž čekají na exhibici v Malajsii.

Foto: Evan Agostini, ČTK/AP

Bývalý český tenista Ivan Lendl

Článek

 Kolik zápasů NHL jste už na vlastní oči viděl?

Hodně, určitě přes 300 nebo 400.

V minulosti jste se dokonce podílel na chodu klubu Hartford Whalers...

Jen jsem jim trošku vypomáhal. Teď jsem si na to vzpomněl, protože kluci, co koučují Phoenix, Dave Tippett, Sean Burke a Ulf Samuelsson, za Hartford hrávali, tak jsme si tu popovídali.

Pomohl jste tehdy k angažmá v Hartfordu i Bobbymu Holíkovi...

Oni nevěděli, koho kontaktovat, tak jsem to pomohl zprostředkovat, Bobby pak u nás hrál moc dobře, než byl vyměněn za Seana Burka, když v Hartfordu potřebovali brankáře.

Ještě se s Holíkem vídáte?

Dlouho jsem ho neviděl. Vlastně jednou náhodou... Přiletěl jsem z Prahy a nechal jsem si auto v Newarku a bylo píchlé kolo, tak jsem volal servis. Najednou šel okolo Bobby, tak mu říkám: „Ahoj, co ty tady?“ A on: „Zrovna jedu s fotografem fotit Stanley Cup, pojď se podívat, mám ho tady.“ A koukám, opravdu měl v kufru auta Stanley Cup. (směje se)

Jaký teď máte v zámoří svůj oblíbený klub?

Carolinu Hurricanes, to je bývalý Hartford. A potom fandím podle toho, kde kdo hraje. Třeba zrovna Phoenixu, ale na ten se moc nedívám, protože tam je o tři hodiny méně, a to už dávno spím, když oni začínají. Letos se těším na Edmonton, mají hodně mladých, Aleš Hemský se uzdravil, i mladá lajna Hall, Eberle a Paajarvi dala ve dvou zápasech snad deset gólů, na ně se těším. Když jsem přišel do Ameriky, byla to nejslavnější léta Edmontonu a koukat na Gretzkého, Messiera, Coffeyho či Fuhra byl zážitek... Tak by na to teď mohli navázat.

Máte možnost sledovat i mistrovství světa?

Přes internet, v televizi to nebylo. Mám hodně švédských kamarádů, tak jsem si je dobíral, jestli u nich mají teď nové pravidlo, že se hraje jen 59 minut a 52 vteřin. (o vteřinu později odvrátil v semifinále letošního mistrovství světa českou porážku gól Rachůnka – pozn. red.). To se jim nelíbilo...

S hokejkou byste se uměl uhánět stejně zručně jako s tenisovou raketou?

To ne, na led si netroufám, i když toho teď hodně najezdím na kolečkových bruslích. Párkrát jsem to udělal, bylo to fajn, ale stačilo to. Spíš se rád na hokej dívám, každý večer. I tady včera jsem si pustil televizi a koukal na Dynamo Moskva s Jaroslavlí a moc se mi líbila atmosféra. Vypadá to na zajímavý souboj mezi Kontinentální ligou a NHL o to, kdo se probojuje do Evropy. Jestli bude zájem z obou stran, mohlo by to být zajímavé. Nějaká divize NHL by tu byla zajímavá, i když nevím, jak je to reálné ekonomicky a logisticky.

Dovedete si představit, že byste se třeba za deset let šel v zámoří podívat na zápas svých oblíbených Vítkovic?

Nedovedu, ale moc rád! Zvlášť, kdyby to bylo v Carolině, to bych tam i letěl.

Vítkovice vám teď v extralize asi dělají velkou radost...

Samozřejmě! Už vloni mě potěšily. Rád se na ně půjdu podívat, až budu v Ostravě hrát v listopadu exhibici s Borgem. Těším se na to.

Jaké jste měl v mládí hokejové idoly?

V Ostravě měli tehdy výborné mužstvo, vyhráli i ligu. Mým nejoblíbenějším hráčem byl Stránský. Pravé křídlo, vždycky v nájezdu střílel brankáři k pravé tyči, to si přesně pamatuju.

Co říkáte na to, že Dominik Hašek, který je jen o pět let mladší než vy, ještě stále v KHL chytá?

Smekám. I když je teď zraněný, vím, jak je pro mě těžké v padesáti zase hrát tenis, pro něj je to ještě těžší. Sice je o pár let mladší a měl kratší přestávku, ale zase tam je víc kontaktů než na tenisovém kurtě...

Ale vy jste se teď také zranil...

Já si namohl lýtko, ale snad to bude do dalšího turnaje dobré.

Reklama

Související témata: