Hlavní obsah

Brankář Neuvirth pomohl Washingtonu ukončit sérii porážek

Hokejisté Washingtonu zvítězili v nedělním utkání NHL na ledě Ottawy 3:2 a ukončili sérii osmi porážek. Přispěl k tomu i český brankář Michal Neuvirth, který zneškodnil 24 střel.

Foto: Tony Gutierrez, ČTK/AP

Brankář Washingtonu Michal Neuvirth zasahuje v duelu s Dallasem.

Článek

Capitals prohrávali po první třetině 0:2 a zdálo se, že se na ně valí další pohroma. V druhé třetině ji však bleskově odvrátili, když třemi góly v úvodních sedmi minutách otočili skóre, a ve zbytku zápasu těsný náskok uhájili.

Na obratu měl hlavní podíl útočník Mathieu Perreault, který vstřelil dva góly. Když zazněla závěrečná siréna, naskákali vítězové na led, obklopili Neuvirtha a začali se radovat. "Slavili jsme, jako bychom vyhráli Stanley Cup," přiznal Perreault. "Ale už jsme prostě potřebovali vyhrát jako sůl, abychom si trošku zvedli sebevědomí."

Capitals se díky výhře vrátili na první místo tabulky Jihovýchodní divize. "Konečně dnes budeme moci všichni v klidu usnout," oddechl si trenér Bruce Boudreau. "Je skvělé vidět po tak dlouhé době zase rozzářené obličeje hráčů. Na druhou stranu je to jenom jedna výhra z devíti zápasů, musíme rychle přidat další. Ale konečně jsme se snad chytili," dodal kouč.

Útočník Perreault také prozradil, co se odehrálo v kabině po nepovedené první třetině. "Dali jsme se dohromady a řekli si: Dobře, pánové, teď půjdeme na led a odehrajeme naši nejlepší třetinu v sezoně. Myslím, že se nám to podařilo," usmíval se Perreault.

Vyrovnání hned v úvodu třetiny

Po příchodu z kabiny mu trvalo pouhých 34 sekund, než poprvé pokořil Briana Elliotta v brance Ottawy. Za dalších 46 vteřin Eric Fehr vyrovnal na 2:2 a na konci 27. minuty dokonal obrat Perreault trefou v přesilové hře při vyloučení českého útočníka Milana Michálka.

Na šest zápasů prodloužili svou vítěznou šňůru hokejisté Colorada, kteří porazili Montreal 3:2. Avalanche museli v utkání dvakrát dotahovat soupeřův náskok, v 37. minutě se pak poprvé dostali do vedení, které už udrželi až do konce.

Coloradu se daří i navzdory tomu, že téměř v každém utkání přijde tým o jednoho nebo dva hráče. Tentokrát se musel nově obejít bez Daniela Winnika, jehož skolila chřipka, a Codyho McLeoda, který si v pátečním utkání s Ottawou poranil třísla. Po jednozápasové pauze se naopak do sestavy vrátil Paul Stastny, přesto byl trenér Joe Sacco nucen nasadit jen jedenáct útočníků.

"O to větší uspokojení nám výhry přinášejí," konstatoval Sacco, jehož tým se vrátil na první příčku Severozápadní divize. "Už jsem to řekl několikrát a budu se opakovat: Máme skvělý tým, který drží pohromadě a hráči se dokážou zastoupit. Je to opravdu skvělý pocit," dodal Sacco, který se stále musí obejít bez zraněného českého útočníka Milana Hejduka.

Nedošlo tak na souboj dvou nejproduktivnějších Čechů v NHL Hejduka s Tomášem Plekancem, jenž si připsal v utkání jednu asistenci a v kanadském bodování ztrácí na svého krajana tři body.

Na svou jubilejní 400. výhru v NHL si v neděli brousil zuby brankář Detroitu Chris Osgood. Jeho Red Wings totiž vedli nad Dallasem už 2:0 a 3:2, nakonec však prohráli 3:4 v prodloužení a Osgood si tak bude muset ještě minimálně jeden zápas počkat.

Dallas potvrdil roli jednoho z největších překvapení sezony. V létě s Hvězdami téměř nikdo nepočítal, týmu se však daří a po nedělním triumfu ztrácí pouhý bod na první místo v celé Západní konferenci, které patří právě Detroitu.

Ottawa - Washington 2:3 (2:0, 0:3, 0:0)
Branky: 8. Shannon, 14. Kelly - 21. a 27. Perreault, 22. Fehr. Michal Neuvirth odchytal za Washington celý zápas, z 26 střel inkasoval 2 góly a úspěšnost zásahů měl 92,3 procenta. Střely na branku: 26:34. Diváci: 19.516.
Detroit - Dallas 3:4 v prodl. (2:2, 1:0, 0:1 - 0:1)
Branky: 4. Dacjuk, 13. Eaves, 40. Franzén - 18. a 57. Morrow, 14. B. Richards, 65. Eriksson. Střely na branku: 31:32. Diváci: 20.066.
Chicago - Los Angeles 3:2 (1:0, 2:1, 0:1)
Branky: 12. Toews, 22. Keith, 33. Pisani - 22. Clifford, 42. Simmonds. Střely na branku: 24:28. Diváci: 21.523.
Colorado - Montreal 3:2 (1:1, 2:1, 0:0)
Branky: 20. Wilson, 25. Porter, 37. Galiardi - 11. Cammalleri (Plekanec), 23. Picard. Střely na branku: 28:29. Diváci: 18.007.

Reklama

Související témata: