Hlavní obsah

Vokoun vychytal čisté konto na ledě Philadelphie

NEW YORK

Český hokejový brankář Tomáš Vokoun vychytal v pondělním utkání NHL čisté konto a dovedl Floridu k vítězství na ledě Philadelphie 5:0. Vokoun zneškodnil všech 26 střel, z toho deset v závěrečné třetině, a připsal si 42. nulu v kariéře.

Foto: John Bazemore, ČTK/AP

Brankář Floridy Tomáš Vokoun zasahuje.

Článek

Čtyřiatřicetiletý rodák z Karlových Varů navíc zaznamenal asistenci u úvodního gólu, když se po jeho zákroku v 18. minutě dotkli puku už jen dva hráči Panterů a Bill Thomas prostřelil z velkého úhlu Sergeje Bobrovského v brance Flyers. Bobrovskij nakonec utkání nedochytal, v 34. minutě ho po čtvrtém inkasovaném gólu nahradil Brian Boucher.

"Soupeř byl už u stromečku"

"Soupeř vypadal, že už je jednou nohou u vánočního stromečku. Ale to je jejich problém. My jsme se chtěli porvat o vítězství a toho jsme dosáhli. Možná by zápas vypadl jinak, kdybychom během úvodních deseti minut inkasovali, ale Tomáš předvedl několik důležitých zákroků," pochválil svůj tým trenér Panterů Peter DeBoer.

Jeho svěřenci donutili vystřídat soupeřova brankáře už v třetím zápase za sebou, Letci zároveň potřetí v sezóně nevstřelili v utkání ani gól. Přesto s 49 body vedou tabulku NHL s pětibodovým náskokem před Detroitem. "Náš dnešní výkon je neomluvitelný," zlobil se kouč Flyers Peter Laviolette. "Soupeř byl ve všem lepší. Měl lepší vhazování, byl dříve u ztracených puků, dobře napadal."

Panteři ve Philadelphii načali sérii tří zápasů na hřištích soupeřů a uspěli navzdory tomu, že se museli obejít bez čtyř zraněných útočníků včetně Čechů Rostislava Olesze (zlomený prst) a Radka Dvořáka (rameno). Tentokrát je ale zastoupili netradiční střelci: první branku dal Thomas a na 2:0 zvýšil premiérovým gólem v NHL Jevgenij Dadonov.

"Potřebovali jsme, aby se střelecky prosadili hráči z druhé vlny," konstatoval Vokoun. "Nemůžeme pořád vyvíjet tlak jen na jednoho nebo dva hráče. Právě s tímto problémem jsme se letos potýkali. Když nejlepší hráči nedávají góly, je potřeba, aby je podpořili ostatní. Dnes se to povedlo," radoval se Vokoun.

Dařilo se i Pavelecovi 

V pondělí se dařilo i dalšímu českému brankáři Ondřeji Pavelcovi, který 37 zákroky pomohl Atlantě k výhře 6:3 v Torontu. Všechny tři branky inkasoval Pavelec v oslabení, na dvě z nich přihrál český obránce Tomáš Kaberle. Thrashers bodovali ve čtrnáctém z posledních šestnácti zápasů a vyhoupli se do čela Severovýchodní divize, kde přeskočili Washington.

"V kabině je to nastavené tak, že každý má možnost se střelecky prosadit. Do útočení jsou zapojeni všichni, nemáme to rozdělené tak, že někdo je střelec a někdo jenom brání. Očekáváme, že se na úspěchu budou podílet všichni, a zatím se nám to vyplácí," uvedl trenér Atlanty Craig Ramsay.

Po dvou gólech v utkání vstřelili Tobias Enström a Freddy Modin, díky nimž hosté vedli v 45. minutě už 5:1. Teprve poté se domácím podařilo dvěma trefami v přesilových hrách skóre zkorigovat, poslední slovo ale měl Andrew Ladd, který pojistil vítězství trefou do prázdné branky při power play Maple Leafs.

"Když Grabovskij a Kuljomin během patnácti sekund snížili z 1:5 na 3:5, měli jsme příležitost zápas ještě vyrovnat. Dostali jsme se pak do šesti nebo sedmi neuvěřitelných šancí, jenže jsme je nedokázali proměnit. Kdybychom měli ještě o trošku víc času, věřím, že by se nám vyrovnat podařilo," prohlásil trenér Toronta Ron Wilson.

Havlát se dostává do formy

Svou zlepšenou formu potvrdil útočník Martin Havlát, který gólem a asistencí přispěl k vítězství Minnesoty nad Calgary 4:1. Havlát se tak v tabulce produktivity vyhoupl na druhé místo mezi českými hráči a na nejproduktivnějšího krajana Milana Hejduka, který kvůli zranění nehraje, ztrácí jediný bod.

Havlát byl autorem vítězného druhého gólu, když v 47. minutě v přesilové hře zlomil nerozhodný stav 1:1. Minnesotu předtím hodně podržel brankář Niklas Bäckström, který si připsal 34 zákroků, z toho 12 v druhé třetině, kterou Wild prohráli na střely 3:13. Hosté se však dokázali prosadit pouze jednou.

"Nik byl dneska fantastický," konstatoval trenér Minnesoty Todd Richards. "A nejen dnes. Dokáže nás podržet v každém utkání. Dnes se ukázal hlavně v druhé třetině. Tu si musíme pustit ještě jednou na videu a poučit se z ní, abychom příště hráli lépe. Tak jako v třetí třetině, v té jsme podali bojovný výkon," dodal Richards.

Crosby bodoval už v 21. zápase za sebou

Už v 21. zápase za sebou bodoval kapitán Pittsburghu Sidney Crosby, který gólem a dvěma asistencemi pomohl Penguins k výhře nad Phoenixem 6:1. Hlavní hvězdou zápasu byl ale tentokrát Jevgenij Malkin, který vstřelil dva góly, na další tři přihrál a ziskem pěti bodů si vyrovnal osobní maximum.

Naposledy Malkin zaznamenal v utkání pět bodů loni v březnu proti Atlantě. "Bylo na něm dnes vidět, jak moc se na utkání soustředil," řekl trenér Pittsburghu Dan Bylsma na adresu Malkina, který vstřelil oba góly po přihrávkách Crosbyho. "Hrajeme spolu pět let, Sid je úžasný hráč a parťák. Víme, co od sebe můžeme čekat," poznamenal Malkin.

Skvělou aktuální formu prokázali také hokejisté Vancouveru, kteří porazili St. Louis 3:1 a připsali si deváté vítězství z posledních jedenácti zápasů. Prvním gólem v NHL přispěl k úspěchu Canucks pětadvacetiletý útočník Aaron Volpatti, který nastoupil teprve k druhému utkání.

Polák si připsal asistenci 

Asistenci na jedinou branku St. Louis si připsal český obránce Roman Polák, který se vrátil do sestavy Blues poprvé od konce října po čtyřiadvacetizápasové absenci způsobené zraněním šlachy v zápěstí.

Boston - Anaheim 0:3 (0:1, 0:2, 0:0)
Branky: 6. McMillan, 25. Višňovský, 36. Perry. Zásahy brankářů: Thomas 25/22 - Hiller 45/45. Diváci: 17 565.
Toronto - Atlanta 3:6 (0:2, 1:1, 2:3)
Branky: 35. Mitchell (T. Kaberle), 53. Grabovskij (T. Kaberle), 54. Kulemin - 3. a 40. Modin, 3. a 45. Enström, 44. Stewart, 60. Ladd. Zásahy brankářů: Gustavsson 18/13, Reimer 4/4 - Pavelec 40/37. Diváci: 19 301.
Philadelphia - Florida 0:5 (0:2, 0:2, 0:1)
Branky: 18. Thomas (Vokoun), 20. Dadonov, 24. Matthias, 34. Santorelli, 52. Kulikov. Zásahy brankářů: Bobrovskij 22/18, Boucher 12/11 - Vokoun 26/26. Diváci: 19 864.
Minnesota - Calgary 4:1 (1:0, 0:1, 3:0)
Branky: 10. Brodziak (Havlát), 47. Havlát (Židlický), 50. Madden, 60. Clutterbuck - 24. O. Jokinen. Zásahy brankářů: Backström 35/34 - Kiprusoff 22/19. Diváci: 18 315.
Tampa Bay - Carolina 5:1 (2:1, 3:0, 0:0)
Branky: 6. Moore, 20. St. Louis, 35. Clark, 37. Stamkos, 39. Bergenheim - 16. Samsonov. Zásahy brankářů: Ellis 22/21 - Peters 34/29. Diváci: 17 210.
St. Louis - Vancouver 1:3 (0:0, 1:2, 0:1)
Branky: 38. Steen (R. Polák) - 28. Volpatti, 30. Kesler, 59. Tambellini. Zásahy brankářů: Halák 29/26 - Luongo 16/15. Diváci: 19 150.
Pittsburgh - Phoenix 6:1 (2:0, 3:0, 1:1)
Branky: 20. a 21. Malkin, 7. Letang, 23. Crosby, 28. Cooke, 59. Conner - 49. Wolski. Zásahy brankářů: Fleury 27/26 - LaBarbera 22/17, Climie 16/15. Diváci: 18 262.

Reklama

Související témata: