Hlavní obsah

O jedničce draftu NHL má být jasno, Česko může vrátit na výsluní Jaškin

PRAHA

Rodák z Ruska by mohl přerušit tříletou absenci českých hokejistů v prvním kole draftu NHL. Ten se uskuteční už tento víkend v St. Paul v Minnesotě a jasnou jedničkou by se měl stát Ryan Nugent-Hopkins z týmu Red Deer. Shodne se na tom prestižní kanadský server tsn.ca, komentátoři stanice ESPN i experti z nhl.com. Nepochybují o tom, že právě po něm sáhne Edmonton, který má letos právo první volby.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Útočník Slavie Dmitrij Jaškin (vpravo) se raduje s Jiřím Vašíčkem z branky.

Článek

"Po celou sezónu vedeme pravidelné debaty o hráčích, kteří by byli vhodní pro naši organizaci. Ale definitivní rozhodnutí uděláme až na místě," zůstává ale opatrný generální manažer Edmonton Oilers Steve Tambellini. Edmonton bude volit jedničku podruhé v řadě, před rokem si vybral Taylora Halla.

Nugent-Hopkins se jako číslo jedna začal objevovat v odhadech skautů od dubna. Osmnáctiletý kanadský centr byl loni nejlepším nováčkem juniorské WHL a letos nechyběl v all-star týmu stejné soutěže, ve které během 69 zápasů nasbíral 106 kanadských bodů. Asistent kapitána v kanadské osmnáctce dostal před pár dny pozvánku do letního kempu dvacítky v Edmontonu.

Vysoko dva hokejisté ze Švédska

Až po něm by měli přijít na řadu další, konkrétně třeba švédský útočník Gabriel Landeskog, kapitán kanadského týmu Kitchener Rangers v juniorské OHL. Rodák ze Stockholmu si zahrál i na letošním mistrovství světa juniorů, kde Švédové prohráli zápas o bronz s Američany. Podle skautů by pro něj přechod mezi profesionály v NHL už neměl být problém.

Naplno připraven na hokej na zámořských kluzištích má být i jeho krajan Adam Larsson, před sezónou odhadovaný na jedničku draftu. Je to velký urostlý obránce zvyklý strávit na ledě hodně minut, navíc má za sebou už druhý rok mezi muži ve švédské Elitserien. Prozatím strávil celou kariéru v dresu Skelleftey, letos byl i jedním z tahounů Švédska na MS dvacítek.

Za nejšikovnějšího hráče z elitního výběru mladíků pro letošní rok je označován Jonathan Huberdeau. Kanadský centr byl zvolen nejužitečnějším hráčem play off juniorské quebecké ligy (QMJHL) a obdržel i cenu pro nejlepšího hráče Memorial Cupu, ke kterému dovedl svůj tým Saint John Sea Dog´s. V QMJHL letos nasbíral 105 kanadských bodů a dalších 30 přidal v 19 zápasech play off.

Sean Couturier je zase talentovaný kanadský útočník, který si vede dobře na obou stranách kluziště a umí to s pukem. V QMJHL měl během sezóny průměr bodu na zápas a získal cenu pro nejužitečnějšího hráče základní části. Stejně jako loni nechyběl v all-star týmu soutěže, ve které před rokem vyhrál i kanadské bodování. Během tří sezón v QMJHL nasbíral centr Drummondvillu 223 bodů v 184 zápasech.

Po delší pauze by se mohl v prvním kole draftu NHL objevit i český hokejista. Útočník Dmitrij Jaškin se sice narodil v Rusku, ale ve velké zemi strávil jen pár měsíců, než s rodiči přesídlil na Moravu. Poslední tři sezóny hrál za pražskou Slavii a letos reprezentoval Česko na MS osmnáctiletých, o jistý start na MS do 20 let jej připravilo zranění kolene.

Uspěje Musil junior?

Dobré šance na umístění v draftu má i syn někdejšího reprezentačního obránce David Musil, osmnáctiletý bek figuruje v odhadech mezi první čtyřicítkou hráčů. Pak už následuje velká mezera. Z hráčů působících v zámoří by mohli být draftováni Matěj Stránský, Dominik Uher, Bohumil Jank, Richard Nedomlel, nebo brankáři Matěj Machovský, David Honzík, a Tadeáš Galanský.

Z domácích soutěží je pak na listině skautů pro draft dalších 18 zástupců českého hokeje. Solidní šanci má plzeňský obránce a kapitán dvacítky Jakub Jeřábek, útočník Sparty Daniel Přibyl, nebo Tomáš Hyka z Mladé Boleslavi. Jsou tu i brankáři Jaroslav Pavelka (Hradec Králové) a Marek Mazanec (Plzeň). V prvním kole draftu chyběli Češi tři roky po sobě.

Nejvýše postavení hráči v žebříčku ISS (k 30.5.2011)
jménozeměpostklub
1. Ryan Nugent-HopkinsKan.CRed Deer, WHL
2. Adam LarssonŠvéd.OSkelleftea, Švédsko
3. Jonathan HuberdeauKan.CSaint John, QMJHL
4. Sean CouturierKan.CDrummondville, QMJHL
5. Gabriel LandeskogŠvéd.LKKitchener, OHL
6. Douglas HamiltonKan.ONiagara, OHL
7. Mika ZibanejadŠvéd.CDjurgarden, Švédsko
8. Ryan MurphyKan.OKitchener, OHL
9. Ryan StromeKan.CNiagara, OHL
10. Oscar KlefbomŠvéd.OFärjestad, Švédsko
11. Sven BärtschiŠvýc.LKPortland, WHL
12. Duncan SiemensKan.OSaskatoon, WHL
Jak budou kluby NHL vybírat v 1. kole:
1. Edmonton, 2. Colorado, 3. Florida, 4. New Jersey, 5. NY Islanders, 6. Ottawa, 7. Winnipeg, 8. Columbus, 9. Boston (získali práva od Toronta), 10. Minnesota, 11. Colorado (od St. Louis), 12. Carolina, 13. Calgary, 14. Dallas, 15. NY Rangers, 16. Buffalo, 17. Montreal, 18. Chicago, 19. Edmonton (od Los Angeles), 20. Phoenix, 21. Ottawa (od Nashvillu), 22. Anaheim, 23. Pittsburgh, 24. Detroit, 25. Toronto (od Philadelphie), 26. Washington, 27. Tampa Bay, 28. San Jose, 29. Vancouver, 30. Toronto (od Bostonu)

Reklama