Hlavní obsah

Hokejista Crosby stále netuší, kdy se vrátí na led

Kapitán hokejistů Pittsburghu Sidney Crosby sice dělá pokroky při své rehabilitaci po otřesu mozku, ale stále mu ještě schází kus cesty k plnému uzdravení a návratu na led. Sám hráč to společně s lékařským týmem potvrdil na dnešní tiskové konferenci v Pittsburghu.

Foto: ČTK/AP

Sidney Crosby s trenérem Pittsburghu Danem Bylsmou

Článek

Čtyřiadvacetiletý Crosby má problémy od začátku ledna a od té doby do NHL nezasáhl. Přestože zvládl bez potíží většinu z obvyklého tréninkového programu po sezoně, jakmile se dostal k přibližně 90 procentům zátěže, bolesti hlavy se mu vrátily. Nedávno proto navštívil specialisty v Michiganu a Georgii, ovšem na svolení ke kontaktnímu tréninku stále čeká.

"Devadesát procent už je sice dobrých, ale když tam stále přetrvávají symptomy (otřesu mozku), není to dobré zase až tak moc," připustil Crosby. "Možná by mi těch 90 procent stačilo, možná ne, těžko říci," dodal.

Přiznal zároveň, že ho napadla i varianta, že si NHL již nebude moci nikdy zahrát. "Ta lehká obava tam sice byla, ale rozhodně bych na ni nesázel," prohlásil Crosby a zároveň ujistil, že ani jedinkrát ho nenapadly myšlenky na předčasné ukončení kariéry.

"Než půjde Sid zpátky hrát, chceme si být jisti na 100 procent, že je zcela uzdravený - bez jakýchkoliv 'kdyby' nebo 'ale'," uvedl Michael Collins, jeden z lékařů, který s Crosbym spolupracuje. Ani on nedokázal odhadnout datum případného návratu hvězdného forvarda na led.

"Tomu odhadu nejsme zatím dostatečně blízko a je třeba k tomu přistupovat velice opatrně. Poznáme to, až bude připravený. Prognóza, že nebude mít žádné dlouhodobé problémy, je vynikající. A já jsem velmi přesvědčený o tom, že bude zase normálně hrát," doplnil Collins.

"Vždy jsme věděli, že půjde o postupné zotavování - založené hlavně na tom, jak se on sám cítí. Při otřesu mozku není žádná přesně daná a ohraničená doba léčení jako u zranění ramena nebo kolena. To je také důvod, proč jsme ani nestanovili žádné cílené datum návratu jako třeba začátek kempu, 1. října nebo něco podobného. Sidney bude hrát, až budou všechny symptomy zcela pryč," uvedl již dříve Crosbyho agent Pat Brisson.

Reklama

Související témata: