Hlavní obsah

Hokejový útočník Sýkora jde na zkoušku do kempu New Jersey

Český hokejový útočník Petr Sýkora se bude na zkoušce v kempu New Jersey ucházet o návrat do NHL po roce a půl. V týmu Devils navíc strávil nejúspěšnější léta své kariéry. Čtyřiatřicetiletý dvojnásobný vítěz Stanleyova poháru a mistr světa z Vídně z roku 2005 trénoval a hrál i přípravné zápasy v mateřské Plzni, jejíž dres tak v úvodu sezóny určitě neoblékne.

Foto: Petr Eret, ČTK

Petr Sýkora ještě v plzeňském dresu.

Článek

Na kemp se cítí dobře připravený a o comeback do slavné soutěže se chce poprat. "Hrál jsem za Plzeň, absolvoval jsem s ní dlouhou letní přípravu. Nemám moc času přijet včas a zvyknout si na časový posun, ale chytím první možné letadlo. Je vždycky šance, že se do týmu dostanu. Je sice malá, ale já budu makat a bojovat i o tu malou naději. Uvidíme, jak to dopadne," řekl Sýkora deníku The Star-Ledger.

Těší se na Eliáše

Míří do dobře známého prostředí. "Jsem šťastný, že se uvidím s Pattym (Patrikem Eliášem), Martym (Martinem Brodeurem) a dalšími lidmi, které znám," prohlásil. "Patrik a já jsou spolu prožili skvělé časy. Kdybych dostal šanci hrát na ledě s ním, bylo by to skvělé," doplnil Sýkora.

Ví však, že se hlavně musí sám ukázat. "Udělám pro to všechno, každý trénink se budu snažit zlepšovat a každý den se ukázat. Jsem za tu malou šanci šťastný a nikdy nevíte, co se stane," uvedl Sýkora.

Nejde prý do žádného risku

Generální manažer New Jersey Lou Lamoriello přes léto několikrát mluvil se Sýkorovými zástupci. "Nevěděli jsme ale, jaká bude situace s platovým stropem, a čekali jsme. Nejsou ale žádné přísliby a závazky. Petr to ví. Když bude chtít, uzavře smlouvu v Česku. Nejde do žádného risku. Cítí se v dobré formě," prohlásil Lamoriello.

V Plzni by rádi Sýkoru přivítali, ale nabídka z NHL jeho návrat oddálila. "Je tam jedna věc, která to může pokazit. Jinak jsme s Péťou domluvení. Budeme si muset na něj ale ještě chviličku počkat," řekl v pondělí večer generální manažer a kapitán týmu Martin Straka k možnosti, že by Sýkora hrál extraligu za Plzeň. Na západ Čech, kde Sýkora začal uplynulou sezónu, by tak zamířil jen v případě neúspěchu v kempu Devils.

New Jersey Sýkoru draftovalo v roce 1995 v prvním kole jako osmnáctého v pořadí. Za sedm sezón v letech 1995 až 2002 v barvách Devils odehrál 445 zápasů v základní části a připsal si 350 bodů za 145 branek a 205 asistencí. V 63 utkáních play off zaznamenal 46 bodů za 22 tref a 24 přihrávek. V roce 2000 získal s New Jersey Stanleyův pohár a zářil ve formaci s Eliášem a Jasonem Arnottem.

Působil pak v Anaheimu, New Yorku Rangers, Edmontonu a Pittsburghu, s kterým před dvěma roky také triumfoval ve Stanleyově poháru. V sezóně 2009/10 odehrál jen 14 utkání za Minnesotu, klub se jej chtěl zbavit a Sýkora s ním na konci ledna rozvázal smlouvu.

Jeho bilance v NHL se tak zastavila na 935 duelech a 677 bodech za 302 gólů a 375 asistencí. Ve 115 zápasech play off vstřelil 32 branek a 37 asistencí. V uplynulé sezoně nejdříve odehrál Sýkora 13 utkání v extralize za Plzeň a pak zamířil do Kontinentální ligy do Dinama Minsk.

Reklama