Hlavní obsah

Horák gólem a asistencí přispěl k výhře Calgary

CALGARY

Hokejový útočník Roman Horák vstřelil v pátečním utkání svůj druhý gól v NHL, přidal jednu asistenci a pomohl Calgary k výhře nad St. Louis 3:1. Dvacetiletý český nováček, který byl vyhlášen druhou hvězdou zápasu, zaznamenal dva body v jednom utkání podruhé za sebou a dohromady už má na svém kontě pět bodů v devíti duelech.

Foto: Jeff McIntosh, ČTK/AP

Roman Horák z Calgary (uprostřed) oslavuje se spoluhráči svůj gól proti St.Louis.

Článek

Horák byl nejprve v druhé třetině součástí hbité kombinace, kterou zakončil vedoucím gólem Tom Kostopoulos. V 53. minutě ho pak obrana St. Louis nechala zcela volného mezi kruhy a syn bývalého českého reprezentanta střelou mezi betony zvýšil na 2:0. Už o pouhých 12 sekund později sice snížil Alexander Steen, výhru Plamenů ale v předposlední minutě zpečetil trefou do prázdné branky Olli Jokinen.

"Pořád se zlepšuje a dělá pokroky," řekl na Horákovu adresu Kostopoulos. "Hodně si věří a začalo mu to tam padat. Je to pěkný pohled. Všichni jsme věděli, že se v něm skrývá talent, ale vidět ho hrát s takovým sebevědomím je prostě úžasné," doplnil.

Nejopěvovanější hvězdou byl ale po zápase brankář Miikka Kiprusoff, který předvedl několik zázračných zákroků, zneškodnil 28 z 29 střel a dovedl Flames ke čtvrté výhře v sezóně.

Tlustý pomohl gólem k výhře Caroliny

Do listiny střelců se podruhé v sezóně zapsal také další český útočník Jiří Tlustý, který poprvé v kariéře nastoupil v první formaci Caroliny a svou trefou přispěl k vítězství Hurricanes nad Chicagem 3:0.

V utkání se potvrdilo, že se Blackhawks na ledě Caroliny dlouhodobě nedaří. Od roku 1999, kdy se klub do Raleighu přestěhoval z Hartfordu, zde Chicago uhrálo z šesti zápasů pouze jednu remízu a pětkrát prohrálo. Hosté navíc tentokrát nedokázali ani jednou překonat Cama Warda, který si v brance Caroliny připsal 30 zásahů a vychytal své první čisté konto v sezóně a sedmnácté v NHL.

Skóre zápasu otevřel už ve čtvrté minutě tečovanou střelou Tim Brent, další dva góly pak domácí přidali v třetí třetině. Na 2:0 zvýšil v 46. minutě Brandon Sutter, který se zmocnil puku při návratu z trestné lavice a přesnou střelou proměnil samostatný nájezd. Tlustý pak upravil na konečných 3:0, když pět minut před koncem třetí třetiny zakončil přečíslení dva na jednoho.

Havlát bodoval počtvrté za sebou

Na čtyři zápasy prodloužili svou vítěznou šňůru na hřištích soupeřů Žraloci ze San Jose, kteří zvítězili v Detroitu 4:2. Opět k tomu přispěl český útočník Martin Havlát, jenž přihrál na dva góly a bodoval tak i ve čtvrtém utkání po svém opožděném startu do sezóny.

Havlát na sebe nejvíc upozornil v úvodu druhé třetiny, kdy se dostal před brankou k odraženému kotouči. Neukvapil se, postrčil puk lépe postavenému spoluhráči a Ryane Clowe vyrovnal na 1:1. Druhou asistenci si připsal v poslední minutě, kdy kapitán Joe Thornton trefou do prázdné branky při power play Detroitu uzavřel skóre zápasu. Thornton byl v 39. minutě také autorem vítězného třetího gólu, když přesnou střelou zakončil samostatný nájezd.

Čtvrtou výhru v řadě vybojovali v pátek také hokejisté Edmontonu, kteří i díky 40 zákrokům brankáře Devana Dubnyka zvítězili 3:1 v Coloradu. Gólem a dvěma asistencemi se na výhře podílel Ryan Smyth, jehož tým se posunul do čela tabulky Západní konference.

Carolina - Chicago 3:0 (1:0, 0:0, 2:0)
Branky: 4. Brent, 46. Sutter, 56. Tlustý. Střely na branku: 33:30. Diváci: 16.056.
Calgary - St. Louis 3:1 (0:0, 1:0, 2:1)
Branky: 35. Kostopoulos (Horák), 53. Horák, 59. O. Jokinen - 53. Steen. Střely na branku: 18:29. Diváci: 19.289.
Colorado - Edmonton 1:3 (0:0, 0:2, 1:1)
Branky: 46. O'Reilly - 28. Barker, 35. Sutton, 47. R. Smyth. Střely na branku: 41:19. Diváci: 15.057.
Detroit - San Jose 2:4 (1:0, 1:3, 0:1)
Branky: 13. Zetterberg, 35. Holmström - 39. a 60. J. Thornton (na druhou Havlát), 23. Clowe (Havlát), 28. Marleau. Střely na branku: 32:30. Diváci: 20.066.

Reklama