Hlavní obsah

Židlický zažívá v NHL pomalejší rozjezd do ročníku

MINNESOTA

Český hokejový obránce Marek Židlický neprožívá po osobní stránce zrovna vydařený vstup do sezony NHL. Ve čtrnácti zápasech stále čeká na první gól, což u ofenzivního beka nebývalo zvykem, a slabší forma na začátku ročníku jej dokonce stála místo v první přesilovkové formaci Minnesoty. Vedl kvůli tomu také delší rozhovor s trenérem Mikem Yeem, který před sezonou nahradil odvolaného Todda Richardse.

Foto: Eric Miller, Reuters

Obránce Minnesoty Marek Židlický (vlevo) se snaží odstrčit Henrika Sedina z Vancouveru, který brání ve výhledu brankáři Joshi Hardingovi.

Článek

"Musí zůstat věrný tomu, co z něj udělalo úspěšného hráče. On je především vynikající střelec od modré čáry, měl by toho ale víc využívat. To je to, co od něj požadujeme. Bohužel v posledních zápasech bere celé naše přesilové hry na sebe, a tím hru někdy zbytečně komplikuje," zdůvodnil Yeo v listu Star Tribune přeřazení Židlického do druhé přesilovkové formace.

Po odchodu statného beka Brenta Burnse do San Jose se stal Židlický společně s Nickem Schultzem jednoznačně nezkušenějším zadákem v týmu. Proto se od něj očekává, že svojí rozehrávkou bude řídit ofenzivní akce mužstva.

"Musím hrát lépe, to jednoznačně. Ode mě se vždy čekaly body, od toho v mužstvu jsem. Vždycky jsem patřil v týmu k nejproduktivnějším obráncům a na tom se nic nemění ani pro tuto sezonu," konstatoval Židlický. "S trenérem jsme si řekli, co se dá na mojí hře zlepšit. Oba víme, že dokážu hrát lepší hokej," řekl mostecký rodák, jenž celkem čtyřikrát překonal hranici čtyřiceti nasbíraných bodů za sezonu.

"Někdy si zkrátka musíte s hráčem sednout a prodiskutovat, co vám na jeho výkonech nesedí. Rozhodně mu nelze upřít bojovnost," uvedl Yoe.

Už poslední tři zápasy ukázaly, že ve hře šikovného zadáka dochází k určitému zlepšení. Připsal si v nich dvě asistence a čtyři plusové body. "Markovou devizou zůstává, že si dobře uvědomuje, co na ledě provedl špatně, a snaží se udělat v příštím střídání vše, aby pomohl týmu k úspěchu," řekl o Židlickém Yeo. "Cítím, že se každým zápasem zlepšuje, dobře bruslí, získává hodně puků a celkově si lépe zvyká na nový herní systém."

Reklama

Související témata: