Hlavní obsah

VIDEO: NHL se dočkala ztraceného syna. Crosby se vrátil a exceloval

PRAHA

Hokejová superstar se vrátila ve stylu mega velké hvězdy, která všechny oslnila. Více než deset měsíců Sidney Crosby nesehrál jediný zápas po otřesu mozku. Z jeho návratů, nenávratů se dala sepsat kniha. Až dnes v noci si symbol NHL nazul brusle a jedna z nejsledovanějších zpráv letošní hokejové sezóny je tu. Pittsburgh porazil Carolinu 5:0 a on s číslem 87 na zádech vstřelil dva góly a na dva přihrál. Crosby je zpět, nejlepší liga světa se dočkala ztraceného syna.

Foto: Dave Denoma, Reuters

Sidney Crosby opět hledí vsříc své budoucnosti

Článek

První střídání nic, ale ve druhém se už radoval. Rozjel se za brankou, poté se vydal na druhou stranu, objel protihráče a bekhendem vstřelil gól. Diváci vstali, aplaudovali, drželi v rukou cedule, na nichž vítali jeho návrat. On vyndal chránič z úst a smál se. Dokázal to. Návrat, který se dal přirovnat k jeho premiéře v NHL, se zdařil. A navíc prvním výstřelem. Deset měsíců chyběl, nebyl zdravotně v pořádku, ale při svém comebacku neztratil nic ze svého umu.

Šestého ledna hrál naposledy. „Jak zápas pokračoval, cítil jsem se lépe a lépe,“ řekl po utkání spokojený Crosby. Jemu tleskal dav 18 571 fanoušků. Jásali, dupali, vřeštili. Po měsících úzkosti a čekání se dočkali. A poznali to i hráči.

„Atmosféra byla velmi elektrizující. Bylo to bouřlivé a zábavné. Sid dal gól na začátku, takže si nemohl přát nic lepšího,“ pověděl brankář Marc-Andre Fleury.

Sidney Crosby vstřelil první gól po návratu. Radost měl obrovskou. foto: <a href="http://www.reuters.com/">Reuters</a>/David DeNoma

Crosby se vrátil ve stylu, ve kterém v lednu opustil zámořskou ligu. Prokázal opět svoji dominanci, předvedl nezapomenutelný výkon, který se blíží návratu Maria Lemiuxe z 27. prosince 2000, ten se vracel po čtyřiačtyřiceti měsících, co překonal rakovinu lymfatických uzlin. Lemieux vstřelil jeden gól a na dva přihrál. Pittsburgh porazil Toronto 5:0.

„Tohle byl pro mě velký okamžik, na tohle mi zůstane velká vzpomínka,“ řekl Crosby, který Lemiuxe sledoval tehdy v televizi.

Teď byl ale on středem pozornosti, jeho fanoušci vítali, těšili se na něj. „Bylo to úžasné. Předčilo to daleko má očekávání. Bylo to úžasné a zvláštní.“

Sidney Crosby musel po zápase hodně dlouho odpovídat novinářům. foto: ČTK/AP/Gene J. Puskar

Čtyřiadvacetiletý útočník odehrál proti Carolině 15 minut a 54 sekund, což je o šest minut méně než jeho průměr v minulé sezóně. Přesto Crosby osmkrát vystřelil, dvakrát se nemýlil. Hlad po hokeji z něj jen tryskal. K tomu přijal i pár hitů. „Byl to speciální večer. Bylo mi potěšením stát na střídačce a sledovat ho,“ vysekl poklonu trenér Tučňáků Dan Bylsma.

V minuté sezóně odehrál Crosby za Pittsburgh 41 utkání, ve kterých vstřelil 32 gólů a 34 přihrál. I když odehrál polovinu zápasů, byl nejlepším hráčem v bodování týmu. I to hovoří o jeho výjimečnosti. „Věděl jsem, že se na sto procent na led vrátí. Vzal rehabilitaci zodpovědně. Dostal čas a jeho návrat byl skvělý,“ byl spokojený obránce Kris Letang.

Nešťastná událost se stala 5. ledna 2011 v utkání s Tampou Bay. Náraz na mantinel od Victora Hedmana a začal se psát příběh o návratu, který nastal až dnes v noci.

Konečně...

Crosbyho problémy v čase
1. ledna: V duelu pod širým nebem dostal ránu do hlavy od Steckela z Washingtonu.
5. ledna: K mantinelu ho přirazil švédský mladík z Tampy Bay Hedman.
9. ledna: Klub oznámil, že z lehkého otřesu mozku se bude zotavovat asi týden.
24. ledna: Omluvil se z tradičního Utkání hvězd.
8. února: Penguins sdělili, že jejich hvězda začne trénovat během deseti dnů.
1. března: Stále nic. Šíří se zvěsti o konci jeho kariéry.
15. března: Šel se na 15 minut sklouznout s týmem na led.
10. dubna: Musel ukončit trénink kvůli bolestem hlavy.
12. května: Agent Brisson prohlásil, že jeho klient se nadále necítí v pohodě.
3. června: Od specialisty na otřesy mozku dostává svolení k přípravě na suchu.
15. července: Vyráží na led v rodném Halifaxu.
17. září: Zapojí se do tréninkového kempu Pittsburghu, ale musí se vyhýbat kontaktům.
2. října: Je připraven vrátit se do NHL, ale začátek sezóny určitě nestihne.
18. listopadu: Návrat je na spadnutí.
22. listopadu: Crosby se vrátil.

Reklama

Související témata: