Hlavní obsah

VIDEO: Z bučícího stánku v Pittsburghu odešel "padouch" Jágr jako vítěz

PRAHA

Nepřáli mu a stihl je trest. Jaromír Jágr se postavil na led Pittsburghu v dresu Philadelhpie. Čin hodný padoucha. Tak smýšlela většina fanoušků Tučňáků. Za to na „68“ po celý zápas vehementně bučela. Konečný výsledek je ale nepotěšil. Domácí prohráli 2:4 a hokejový večírek pro osmnáct tisíc lidí, na který nebyl Jágr zván, skončil lépe pro štvaného, na cestu domů vstřelil i gól.

Foto: Jason Cohn , Reuters

Jaromír Jágr nekompromisně zavěšuje pod víko Fleuryho branky.

Článek

Hodiny, které Jágr strávil v Pittsburghu, byly trochu jako z filmu, v němž měl roli padoucha, na kterého má spadeno celé město. Přitom jen nepodepsal v létě Tučňákům a šel do šatny Letců. Nevrátil se do klubu, kde získal dva Stanley Cupy, kde hrál naposledy v roce 2001. Od té doby stihl vystřídat Washington, Rangers, ruský Omsk a nakonec zakotvil ve Philadelphii. Jenže pennsylvánský rival se tady neodpouští.

„Cítil jsem se docela dobře, měl jsem tolik šancí, že kdybych dal pět gólů, nikdo by se nedivil,“ řekl Jágr po utkání. Ale i kdyby jich opravdu tolik dal, hvězdou by v tomto zápase a na tomto místě určitě nebyl.

Gól vsítil a odešel z ledu jako vítěz. „Myslím, že to je důležité nejen pro něj, ale i celý tým, měl to s fanoušky těžké,“ přidal se spoluhráč a nejproduktivnější hráč NHL Claude Giroux.

Pro některé fanoušky byl v Pittsburghu Jágr klaunem, jiní ho stále milují. foto: Reuters/Jason Cohn

Jágr vstřelil v NHL 658 gólů v základní části, ale ten poslední si bude určitě pamatovat hodně dlouho. Mnoho více vyhecovaných klání nezažil. Když se dotkl puku, fanoušci jako na povel začali bučet a vytvořili nespokojené a hlučné stádo.

A Jágr? „Musíš si každý moment užít, nevím, kolik zápasů budu hrát, každý může být můj poslední. Jsem rád za každý gól,“ řekl po trefě, po které zasalutoval.

Vstřelil gól bekhendem, jel podél hrazení, sundal rukavici, otočil se k mantinelu a pravačkou salutoval. Ti nejbližší na druhé straně mu viděli přímo do očí. Asi neměli radost. Pozdrav, jaký dělával, když hrával za Pittsburgh. Fanoušci Tučňáků prožili velký a očekávaný večer, ale nakonec odešli zklamaní. Zrádce vyhrál.

"Návrat" Jaromíra Jágra na led Pittsburghu nemohli fanoušci Tučňáků překousnout.foto: ČTK/AP/Gene J. Puskar

„Myslím, že nejdůležitější je, že jsme vyhráli, a to je v Pittsburghu těžké,“ pověděl Jágr, který netoužil být středem pozornosti, být nenáviděným, ale stalo se. Před dvaceti lety se zde proměnil v hvězdu. Teď už ale dýchá pro jiný klub.

„Penguins mají velmi dobré mužstvo, o tom není pochyb. A to ještě nehraje Sidney Crosby. Věděli jsme, že to bude těžké utkání, a také těžké bylo,“ dodal Jágr, který opustil hokejový večírek se vztyčenou hlavou jako vítěz.

Reklama

Související témata: