Hlavní obsah

McDavid pádí. Kde zůstane stát? Pětistovku zvládl edmontonský expres rychle jako Crosby

Edmonton/Praha

S hlavou pěkně nahoře našel čepel hokejky Fina Puljujarviho a za chvíli už se radoval v hloučku spoluhráčů z gólu do sítě Winnipegu (3:2). Edmontonský kapitán Connor McDavid nenápadně oslavil svůj 500. bod v NHL. Nikdo z aktivních hráčů nedorazil na úctyhodnou metu rychleji. Pouze Sidney Crosby na vlas stejně. Během 369. zápasu.

Foto: JASON FRANSON, ČTK/AP

Connor McDavid z Edmontonu při zápase s Winnipegem.

Článek

"Jo, pěkný milník," pronesl hráč draftovaný v roce 2015 jako číslo 1.

Jen sedmička hokejistů v celé historii NHL zvládla pětistovku rychleji než McDavid. Jejich jmenný seznam je připomínkou statistických ledoborců 20. století.

Jednička nepřekvapí. Wayne Gretzky zvládl 500 bodů za pouhých 234 utkání! Následují Mario Lemieux (287), Peter Šťastný (322), Mike Bossy (349), Eric Lindros (352), Jari Kurri (356), Bryan Trottier (362). A hned za nimi už vykukují McDavid s Crosbym.

"Sidney je hráč, kterého jsem sledoval jako kluk. Pro mě i pro spoustu dalších je to velký vzor. Chtěl dát více gólů, tak to udělal. Chtěl být lepší na buly, zase se mu to povedlo. A hlavně získal tři Stanley Cupy," povzdechl si McDavid, jehož snaha o pozvednutí Oilers zaznamenala zatím vrchol v roce 2017 postupem do druhého kola play off Západní konference.

Loni v domácí bublině Edmonton nezvládl ani předkolo s Chicagem. A přesto je čtyřiadvacetiletý Kanaďan v kombinaci s německým tankem Leonem Draisaitlem považován za proroka světlé budoucnosti Oilers. Pro Edmonton jsou hokejovými Lukem Skywalkerem a Hanem Solem, kteří do srdcí fanoušků v Albertě přinášejí novou naději.

"Connor na tyhle oslavné řeči moc není," pravil nicméně kouč Oilers Dave Tippett, který v duelu s Winnipegem také dosáhl významné mety - 600. vítězství v NHL.

Pořád stupňuje tempo

McDavid je s 32 body (9+23) jasným lídrem produktivity nové sezony. Hlavně ale neustále stupňuje své bodové tempo. Na první stovku potřeboval 92 utkání, na další 82, na třetí 68, na čtvrtou 67 a na pátou jen 64!

A už se zase spekuluje, zda náhodou nebude druhým hráčem historie, který někdy v budoucnu překoná po Gretzkym (2857) hranici dvou tisíc bodů. Jaromír Jágr se před čtyřmi lety zastavil na čísle 1921...

"Connor je úkaz. Když ho vidíte, jako by byl z jiné planety. Za mých časů tak kvalitní konkurence mezi hráči jako dnes nebyla a on je přesto schopen znemožnit obranu soupeře velkolepým způsobem," oceňuje sám Gretzky.

Tak kolik bodů z další stovky odkrojí McDavid v noci na sobotu proti Calgary?

Reklama