Hlavní obsah

Tohle je pro tebe tati! Hvězda NHL vstřelila hattrick den po smrti otce

New York/Praha

Na svém kontě měl před tímto utkáním osmnáct přesných zásahů v letošní sezoně. Hattrick proti New York Rangers pro něj ale znamená víc než jen tři body do statistiky. Americký útočník T. J. Oshie z Washingtonu Capitals nastoupil do zápasu pouhý den poté, co mu zemřel otec. Své góly proto věnoval jemu.

Foto: Bruce Bennett, ČTK/AP

T.J. Oshie (vpravo) se svým spoluhráčem Dmitrijem Orlovem oslavuje svůj gól v zápase proti Rangers.

Článek

Zřejmě nejdojemnější góly v kariéře. Čtyřiatřicetiletý Oshie pomohl svým prvním hattrickem po více jak čtyřech letech k výhře Capitals 4:2 v dost vyhroceném utkání proti Rangers. Oshie nastoupil do zápasu jen den poté, co zažil jednu z nejtěžších chvil v životě.

V úterý mu v pouhých 56 letech zemřel otec, který mu byl velkým vzorem a učitelem. Spoluhráči Oshieho nastoupili ten den s nápisem Coach na helmách. Tak totiž zněla přezdívka Oshieho otce Tima. Čtyřiatřicetiletý útočník toto utkání vynechal, na to středeční už si volno nevzal.

„Podal naprosto fantastický výkon," smekl před ním kouč Peter Laviolette. „Chtěl hrát právě pro svého tátu. A pak navíc předvedl tohle, to je prostě úžasné," neskrýval svůj obdiv. Podporu mu vyjádřili také spoluhráči. „Viděl jsem, že ho to na konci utkání trochu sebralo. Cítil jsem, že potřebuje povzbudit. Řekl jsem mu, že je nejsilnější člověk, kterého znám," uvedl jeho spoluhráč Nicklas Bäckström.

Oshie své představení započal už pouhých 12 sekund po začátku druhé třetiny. V přesilovce při nájezdu tři na jednoho přesnou střelou mezi betony překonal gólmana Georgijeva. O osm minut později využil další početní výhodu, když dorazil svou předchozí teč.

Hattrick dokonal necelé dvě minuty před koncem třetí třetiny střelou do prázdné branky. Spoluhráči ho okamžitě zavalili gratulacemi. Na Oshiem bylo vidět značné dojetí. Není divu. Nastoupit den po rodinné tragédii a předvést takový výkon muselo stát hodně sil. Otec by na něj byl zajisté pyšný.

Reklama