Hlavní obsah

Cenu NHL za oddanost hokeji dostal po úspěšném boji s rakovinou Lindblom

New York

Zámoří miluje příběhy se šťastným koncem a slavná NHL není výjimkou. Švédský útočník Oskar Lindblom, který se loni po půlroční léčbě zotavil z rakoviny kosti a začal opět hrát, získal Bill Masterton Memorial Trophy. Hráč Philadelphie byl na ocenění za vytrvalost, sportovní přístup a oddanost hokeji nominován už v minulé sezoně NHL.

Foto: Matt Slocum, ČTK/AP

Švédský útočník Oskar Lindblom

Článek

Rakovinu u Lindbloma lékaři objevili loni v prosinci a úspěšnou léčbu zakončil v červenci. Poté ještě stihl nastoupit do šestého a sedmého zápasu semifinále Východní konference, ve kterém Flyers vypadli s New York Islanders.

V této sezoně Lindblom v 50 zápasech zaznamenal osm branek a šest přihrávek. "Nejtěžší bylo bezprostředně po návratu, když jsem měl všechny svaly ochablé, vyrovnat se s tím, že jsem byl neustále unavený a herně jsem byl úplně mimo. Ale už jen návrat na led pro mě byl obrovské vítězství," uvedl Lindblom.

Čtyřiadvacetiletý Švéd byl na ocenění nominován také v minulé sezoně, tehdy ale členové Asociace profesionálních hokejových novinářů vybrali Bobbyho Ryana z Ottawy, který vynechal více než dva měsíce kvůli boji se závislostí na alkoholu.

Nyní Lindblom dostal přednost před Patrickem Marleauem ze San Jose a Mattem Dumbou z Minnesoty. Marleau v 41 letech překonal rekord Gordieho Howa v počtu zápasů v NHL, Dumba je velkým bojovníkem za diverzitu v hokeji.

Reklama