Hlavní obsah

Dvojnásobný vítěz Stanleyova poháru Johnson byl vyměněn z Tampy do Chicaga

New York
Aktualizováno

Dvojnásobný vítěz Stanleyova poháru Tyler Johnson opouští Tampu a v NHL bude nově hrát za Chicago. Nejlepší tým minulé sezony vyměnil třicetiletého útočníka za obránce Brenta Seabrooka, který ale od roku 2019 nehraje. Chicago vedle toho od Tampy získalo právo volby ve druhém kole draftu v roce 2023.

Foto: Profimedia.cz

Tyler Johnson opouští Tampu a v NHL bude nově hrát za Chicago

Článek

Johnson spojil dosud celou kariéru v NHL s Tampou a patřil mezi klíčové hráče Lightning. V roce 2017 s klubem podepsal sedmiletou smlouvu na 35 milionů dolarů a až do poloviny letošního června nesměl být bez svého souhlasu vyměněn do jiného klubu.

V poslední sezoně nasbíral juniorský mistr světa z roku 2010 v dresu USA v 55 zápasech základní části 22 bodů za osm branek a 14 asistencí. V play off se čtyřmi góly a sedmi asistencemi v 23 utkáních podílel na obhajobě Stanleyova poháru. Celkově Johnson odehrál v NHL 589 utkání (161+200), v play off přidal dalších 116 startů (32+33).

Tampa výměnou za Johnsona převzala smlouvu Seabrooka, jenž poslední sezonu vynechal a předpokládá se, že jej Lightnings zařadí na seznam dlouhodobě zraněných hráčů. Dvojnásobný vítěz Stanleyova poháru v dresu Blackhawks podepsal v roce 2015 osmiletou smlouvu na 55 milionů dolarů, před sebou má ještě tři sezony kontraktu.

Vancouver má útočníka Garlanda

Útočník Conor Garland bude v NHL oblékat dres Vancouveru, který ho získal v pátek při rozsáhlé výměně z Arizony. S vedením Canucks podepsal pětiletou smlouvu s celkovým příjmem 24,75 milionu dolarů a nestane se dnes nechráněným volným hráčem.

Pětadvacetiletý Garland byl v minulé sezoně třetím nejproduktivnějším hráčem Coyotes, ve zkrácené základní části nastoupil do 49 utkání a připsal si 39 bodů za 12 gólů a 27 asistencí. Celkem má v NHL na kontě 164 utkání a 96 bodů (47+49), v osmi duelech play off přidal branku a nahrávku. Dosud hrál jen za Arizonu.

Canucks se zároveň rozhodli vykoupit ze smlouvy brankáře Bradena Holtbyho, před nímž byl ještě rok z dvouletého kontraktu na celkem 8,6 milionu dolarů, který podepsal s kanadským klubem loni v říjnu. Jednatřicetiletý Holtby se tak dnes stane nechráněným volným hráčem.

Držitel Vezinovy trofeje z roku 2016 chytal před příchodem do Vancouveru výhradně za Washington, s nímž také před třemi lety oslavil zisk Stanleyova poháru. Poslední sezona mu ale nevyšla a začátkem února se stal dokonce týmovou dvojkou za Thatcherem Demkem. Holtby nastoupil do 21 zápasů, v průměru inkasoval 3,67 gólu na zápas a měl úspěšnost zákroků 88,9 procenta.

Fin Armia podepsal s Montrealem

Finský hokejový útočník Joel Armia podepsal novou čtyřletou smlouvu s Montrealem a i nadále tak bude oblékat v NHL dres Canadiens. Osmadvacetiletý forvard si v příštích letech vydělá celkem 13,6 milionu dolarů.

Bývalý finský juniorský reprezentant působí v Montrealu od roku 2018, v poslední sezoně odehrál v základní části 41 utkání s bilancí sedmi branek a sedmi asistencí. V play off pomohl pěti góly a třemi asistencemi ve 21 utkáních kanadskému klubu k postupu do finále Stanleyova poháru. Slavnou trofej ale získala Tampa.

V NHL doposud Armia odehrál 336 zápasů (62+63), v play off přidal dalších 15 bodů (10+5) ve 44 utkáních. Vedle Montrealu hrál i za Winnipeg.

Calgary má dvojnásobného vítěze Stanley Cupu

Hokejisté Calgary získali výraznou posilu do útoku. S kanadským klubem se jako nechráněný volný hráč dohodl na smlouvě dvojnásobný vítěz Stanley Cupu s Tampou Bay z posledních dvou sezon Blake Coleman. Flames mu během šesti let vyplatí 29,4 milionu dolarů.

Devětadvacetiletý centr si v základní části minulé sezony připsal v 55 zápasech 31 bodů za 14 gólů a 17 asistencí. K zopakování úspěšné cesty za Stanleyovým pohárem přispěl ve 23 utkáních play off 11 body (3+8). Celkem má v dlouhodobé fázi NHL na kontě 301 utkání a 126 bodů (71+55). V 53 duelech vyřazovacích bojů přidal 10 branek a 16 nahrávek.

Dallas posílí obránce Suter a brankář Holtby

Zkušený Ryan Suter vyztuží v NHL obranu hokejistů Dallasu. S loňským finalistou Stanleyova poháru uzavřel jako nechráněný volný hráč čtyřletou smlouvu na 14,6 milionu dolarů. Na rok se Stars upsal za dva miliony dolarů brankář Braden Holtby.

Šestatřicetiletý Suter nevynechal v uplynulém ročníku ani jediný z 56 zápasů zkrácené základní části, vstřelil tři góly a na dalších 13 nahrál. V sedmi duelech play off přidal asistenci.

Za dosavadní kariéru v elitní lize hájil juniorský mistr světa s USA z roku 2004 pouze barvy Nashvillu a Minnesoty. V dlouhodobé fázi už má na kontě 1198 utkání s bilancí 607 bodů, 93 gólů a 514 asistencí. Za 88 startů v play off přidal 31 bodů (6+25).

Jednatřicetiletý Holtby se stal nechráněným volným hráčem poté, co ho Vancouver vyplatil ze zbytku smlouvy. Před Holtbym byl ještě rok z dvouletého kontraktu na celkem 8,6 milionu dolarů, který podepsal s kanadským klubem loni v říjnu.

Držitel Vezinovy trofeje z roku 2016 chytal před příchodem do Vancouveru výhradně za Washington, s nímž před třemi lety oslavil zisk Stanleyova poháru.

Poslední sezona mu ale nevyšla a začátkem února se stal týmovou dvojkou za Thatcherem Demkem. Holtby nastoupil do 21 zápasů, v průměru inkasoval 3,67 gólu a měl úspěšnost zákroků 88,9 procenta.

Martinez dál hráčem Golden Knights

Zkušený obránce Alec Martinez se stal dnes v NHL nechráněným volným hráčem, přesto bude pokračovat v dresu Vegas Golden Knights. S klubem, kam přišel čerstvě čtyřiatřicetiletý Američan loni v únoru při své první výměně v NHL z Los Angeles, uzavřel tříletou smlouvu na 15,75 milionu dolarů.

Martinez v základní části minulé sezony nastoupil do 53 zápasů a připsal si 32 bodů za devět branek a 23 nahrávek. V 19 duelech play off přidal čtyři góly a dvě asistence. Celkem má v základní části na kontě 660 utkání a 238 bodů díky 73 zásahům a 165 přihrávkám. V play off odehrál 103 zápasů s bilancí 30 bodů (12+18).

Brankář Bernier bude chytat za New Jersey

Hokejový brankář Jonathan Bernier patřil v NHL Carolině jen necelý týden. Jako nechráněný volný hráč podepsal dvouletou smlouvu s New Jersey, díky níž si vydělá 8,25 milionu dolarů.

Zanedlouho třiatřicetiletý Bernier byl před pár dny součástí výměny, když ho Detroit obětoval za Alexe Nedeljkovice. Hurricanes navíc získali právo výběru ve 3. kole draftu. Bernierovi skončila tříletá smlouva na devět milionů dolarů.

V minulé sezoně zasáhl Bernier do 24 utkání, v průměru v nich inkasoval 2,99 branky a měl úspěšnost zákroků 91,4 procenta.

Nováček ulovil tři posily

Nováček NHL Seattle posílil tým po otevření trhu s volnými hráči trojicí osvědčených hokejistů. S klubem se domluvili brankář Philipp Grubauer (na 6 let za 35,4 milionu dolarů) a útočníci Jaden Schwartz (na 5 let za 27,5 milionu dolarů) s Alexanderem Wennbergem (na 3 roky za 13,5 milionu dolarů).

Němec Grubauer byl v Coloradu konkurentem Pavla Francouze, než musel český brankář kvůli potížím s kyčlemi na operaci a vynechal kvůli tomu celou poslední sezonu. Devětadvacetiletý Grubauer ve zkráceném ročníku nastoupil do 40 utkání, v průměru inkasoval 1,95 branky při úspěšnosti zákroků 92,2 a v sedmi případech uhájil čisté konto. Do týmu Avalanche přišel v roce 2018 poté, co získal s Washingtonem Stanley Cup.

Stejně starý Schwartz hrál dosud v NHL pouze za St. Louis. Rovněž on je držitelem Stanleyova poháru, když s Blues slavil zisk nejcennější hokejové trofeje rok po Grubauerovi.

V minulé sezoně odehrál Schwartz 40 zápasů základní části a připsal si osm branek a 13 nahrávek. Při čtyřech startech v play off nebodoval. Celkem má v dlouhodobé fázi NHL odehráno 560 zápasů, v nichž nasbíral 385 bodů (154+231). Za 88 utkání v play off přidal 54 bodů (26+28).

Šestadvacetiletý Švéd Wennberg má za sebou v NHL šest sezon v dresu Columbusu, poslední ročník odehrál za Floridu. V 56 duelech základní části zaznamenal 29 bodů (17+12), v šesti zápasech play off přidal po gólu a nahrávce. Celkem má na kontě 471 utkání a 230 bodů (57+173), v play off pak 28 startů a 10 bodů (5+5).

Danault bude hrát v Los Angeles

Útočník Phillip Danault byl v NHL jen krátce nechráněným volným hráčem. Sáhli po něm Los Angeles Kings, s kterými se dohodl na šestileté smlouvě. Danault má díky tomu zajištěný celkový příjem 33 milionu dolarů.

Osmadvacetiletý útočník, jehož si na draftu 2011 vybralo jako 26. hráče v pořadí Chicago, strávil pět a půl sezony v Montrealu a letos si s Canadiens zahrál finále Stanley Cupu. V 53 duelech základní části pětkrát skóroval a přidal 19 asistencí. Za 22 utkání play off zaznamenal gól a tři nahrávky.

Celkem má v základní části na kontě 199 bodů (55+144) v 392 utkáních. Ve vyřazovacích bojích přispěl dvěma zásahy a sedmi asistencemi.

Brankář Halák se dohodl s Vancouverem

Zkušený slovenský brankář Jaroslav Halák, jenž byl v posledních sezonách spoluhráčem českých hokejistů v Bostonu, bude působit již ve svém šestém klubu v NHL. Šestatřicetiletý Halák se jako nechráněný volný hráč dohodl na podmínkách roční smlouvy s Vancouverem. Jeho plat bude 1,5 milionu dolarů.

Halák v poslední sezoně nastoupil do 19 utkání, průměrně v nich inkasoval 2,53 branky na zápas při úspěšnosti zákroků 90,5 procenta. Dvakrát uhájil čisté konto. Celkově už v základní části zasáhl do 539 duelů, vychytal 281 výher, průměr má 2,48 gólu a úspěšnost zákroků 91,6 procenta. Na kontě už má také 52 vychytaných nul.

Podobný průměr i úspěšnost zásahů si drží i za 39 vystoupení ve vyřazovacích bojích. Před týmem Bruins prošel Montrealem, St. Louis, Washingtonem a New York Islanders.

Point prodloužil v Tampě do roku 2030

Jeden z hlavních strůjců úspěšného tažení hokejistů Tampy Bay za Stanley Cupem v posledních dvou sezonách Brayden Point prodloužil s klubem kontrakt až do roku 2030. Pětadvacetiletý centr, před nímž je ještě rok ze současné tříleté smlouvy na 20,25 milionu dolarů, si od sezony 2022/23, kdy začne nový kontrakt platit, výrazně polepší. Upsal se na osm let za 76 milionů dolarů, v průměru se tak může těšit na 9,5 milionu ročně.

Point byl v minulé sezoně nejproduktivnějším hráčem i nejlepším střelcem týmu v základní části, když nevynechal ani jeden z 56 zápasů a připsal si 48 bodů za 23 branek a 25 asistencí. Během play off nasbíral za 23 utkání stejný počet bodů (14+9), v týmové produktivitě byl druhý za Nikitou Kučerovem, ale se 14 přesnými zásahy byl jasně nejlepším střelcem vyřazovacích bojů.

Celkově odehrál Point od svého vstupu do NHL v roce 2016 v barvách Lightning v základní části 351 zápasů a zaznamenal 310 bodů díky 139 gólům a 171 přihrávkám. V play off má průměr více než bodů za zápas, když z 67 startů vytěžil 73 bodů (36+37).

Reklama